Dla mnie seria Evil Dead to moje ulubione filmy tego gatunku. Evil Dead 1 to był pierwszy film
jaki w życiu obejrzałem na video. Trailer robi na mnie pozytywne wrażenie. Ludzie się czepiają i
już z góry oceniają film, że nie będzie taki jak pierwowzór. Oczywiście że nie będzie, bo jaki jest
sens robić film identyczny? Czasami się jednak zdarza że remake jest lepszy od starego filmu,
tu takiej nadziei nie mam, jednak to nie znaczy, że to na pewno będzie od razu kicha. Jeśli w
połowie będzie tak dobry jak oryginał to też dobrze, bo świetnych horrorów ostatni brak.
Fenomen tego filmu polega na tym że tam wcale nie ma dobrego scenariusza, wiem bo
analizowałem scenariusz - uczę się pisania scenariuszy. Film jest zbudowany na klimacie i
został udźwignięty dzięki groteskowej kreacji aktorskiej. Czegoś takiego po prostu wcześniej
nie było. Dla mnie druga część była jeszcze lepsza, natomiast trzecia to już groteskowa
parodia poprzednich. Pierwsza była straszna, druga w połowie straszna w połowie śmieszna,
trzecia już tylko śmieszna. Mam nadziej że ta będzie miał klimat pierwszej części.