PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629476}

Martwe zło

Evil Dead
2013
5,7 54 tys. ocen
5,7 10 1 53560
6,6 21 krytyków
Martwe zło
powrót do forum filmu Martwe zło

Film równie dobrze mógł się skończyć po 45 minutach bo wszystkie wątki zostały już wtedy
wyczerpane. Cały ten film to stek bzdur. Niezniszczalny Eric, który powinien zdechnąć po kilku
dźgnięciach od obżyganej pielęgniarki, Mia, której do ci.py wlazło jakieś czarne "coś" oraz czuły
David, który mimo tego że siostrzyczka zabiła mu przyjaciół waha się czy ją zabić ale ponosi jakże
bohaterską śmierć. W dodatku bohaterowie byli na tyle głupi, że mając Necronomicon, w którym
znajdowały się kolejne etapy tych "morderstw" nie mogli im zapobiec. Jak już mówiłem druga połowa
filmu zupełnie niepotrzebna bo akcja pierwszej połowy działa się zbyt szybko. Wstrzymam się z
komentarzem na temat poziomu grozy w filmie bo jest to poziom komiczny. Polska zawsze potrafi
świetnie zareklamować badziewia i kłamać ludziom w żywe oczy.

Darkadi15

niestety muszę się z tobą zgodzić.bardzo lubię oryginalne części i z ciekawości sięgnęłam po ten film ale niestety zawiodłam się. ten film w ogóle nie jest straszny (przynajmniej dla mnie) tylko krew i flaki a napięcia wcale a miał być taki przerażający nie chce źle pisać o tym filmie bo wiem że znajdzie napewno swoich odbiorców ale ja odpadam jeśli powstaną kolejne części ja sobie odpuszczę

ocenił(a) film na 6
Darkadi15

Polska? A co masz w tym momencie do Polski? W sensie, że chodzi Ci o plakat? Na oryginalnych plakatach też widoczne jest to samo zdanie, że będziemy mieć do czynienia z najbardziej przerażającym filmem:
http://1.fwcdn.pl/po/94/76/629476/7503450.3.jpg
http://1.fwcdn.pl/po/94/76/629476/7535792.3.jpg
http://1.fwcdn.pl/po/94/76/629476/7547873.3.jpg

ocenił(a) film na 3
Pauleta

Tego akurat nie widziałem. Przepraszam nasz piękny kraj ! :) A tak na serio to twórcy plakatu powinni się wstydzić.

ocenił(a) film na 6
Darkadi15

Heheheheh a jak niby mają reklamować film? ,,Nie idźcie na niego, na pewno wam się nie spodoba!"? Chłopie, ogarnij zasady marketingu.:P

ocenił(a) film na 3
Bodzepor

Wiem co to jest chwyt marketingowy. Po prostu wkurza mnie że nawet największe chłamy ogłaszają jako coś "naj"

ocenił(a) film na 6
Darkadi15

A znasz takie przysłowie: ,,Każdy żyd swe gówno chwali"? Jest w nim zawarta kwintesencja reklamy.

Darkadi15

Tam wszyscy powinni paść jak muchy.Nie jestem fanem filmów tak drastycznych dlatego w połowie wyłączyłem

ocenił(a) film na 7
Darkadi15

Właśnie mieli tę księgę i zamiast spojrzeć co będzie dalej to nic. I jeszcze to nabieranie się na czułe słowka ,,David, dlaczego mi to robisz?''

ocenił(a) film na 6
Darkadi15

Sama zasada według której kręci się tego rodzaju filmy : grupka nastolatków udaje się do jakiegoś domku w lesie , zachowują się jak idioci , lekceważą sygnały o niebezpieczeństwie typu maniakalny zabójca , złośliwy duch , zombie itp , a potem robią wszystko , by dać się wyrżnąć ...Klasyka , i rzeczywiście debilizm ...

ocenił(a) film na 3
jjarek_filmweb

Ogólnie horrory są zazwyczaj prawie takie same. Pomysłów brakuje to robi się remake'i remake'ów i inne pierdoły.

ocenił(a) film na 6
Darkadi15

i jeszcze ta głupia blondi która irytowała mnie od początku która zachowała się jak debilka idąc do piwnicy kiedy ta Mia ją wołała

Darkadi15

Gdyby dzisiaj, w erze braku pomysłów, powstawałyby dobre produkcje, niekomercyjne, nieszablonowe, ocierające się o "ACH, OCH", Martwe Zło oceniłbym na solidną 5. Tylko, że tak jak mówisz, nastąpiła susza pomysłów... Na tle innych badziew, którym poświęciłem masę czasu jako wierny fan GROZY, Evil Dead prezentuje się bardzo dobrze, dodam nawet, że mimo iż jest to remake, to też bardzo świeżo. Faktycznie, od tego filmu bije głupota, o której wspomniałem w moim komentarzu, ale horror rządzi się swoimi prawami i tego nie zmienimy. Tutaj postawiono na odświeżone stare kino, w którym Eric niczym batman przetrzymuje uderzenia zdolne powalić konia. Ten horror i w latach 80 był dziwny i irytujący. Do dziś pamiętam taniec rączki niczym w Adamsach.

Troszkę jednak przesadzasz :)

ocenił(a) film na 3
alFayed

Nie przesadzam. Film jest niedorzeczny nawet jak na horror. W każdym horrorze grupa debili, bo jak można nazwać ludzi, którzy otwierają drzwi do piwnicy swej opętanej koleżance i siostrze, która wcześniej zabiła człowieka i obrzygała lekarkę. Nie oczekiwałem czegoś dramatycznego, no ale kurna typ dostaje najpierw od opętanej lekarki nożem kilka razy, potem zszywaczami po całym ciele i jeszcze czymś, czego już nie pamiętam a nadal żyje i potrafi jeszcze zwyzywać głównego bohatera. Inne głupstwa pisałem wcześniej. Nie oglądałem starej wersji i jak widzę nie mam czego żałować. Horrory schodzą na psy.

ocenił(a) film na 2
alFayed

Tyle, że one powstają. Co roku da się wychwycić kilka naprawdę solidnych horrorów.

Tylko, że trzeba szukać przede wszystkim w kinie Europejskim i Azjatyckim. Poza tym w obecnych czasach porządne horroru zwykle nie zostają zauważone, bo nie wpasują się w komercyjny wzorzec.

Dealric

Szukam, szukam bez przerwy, ostatnio nawet zawędrowałem pod "GROTESKA", bardzo krwawy, bardzo dziwny horror, ale to nie jest to samo. Powielają wzorce nawet w Japonii.

ocenił(a) film na 2
alFayed

Nie twierdzę, że powstają nowe, oryginalne horrory które nie powielają nic z przeszłości. Siłą rzeczy jest to niemalże niewykonalne:)

jjarek_filmweb

Ha, no tak, taka konwencja mocno już wyczerpana, ale o tym jest "Dom w głębi lasu" , który bardzo polecam.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
kazikXpower

Myślisz trollu, że ja będę się tu z tobą wyzywał ? Szkoda czasu na takie gówno żyjące na tym świecie. Odsapnij sobie na jakimś forum, najlepiej wiocha.pl bo tam podobny poziom umysłowy jak ten twój.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Darkadi15

Świetny film, może nie jest taki "przerażający" jak się reklamuje ale świetnie zrobiony, trzyma klimat choć momentami jest zabawny, ma coś w sobie i świetnie się ogląda. No ale przez takich jak Ty co nie lubią horrorów a na siłę oglądają i oceniają, to arcydzieła z gatunku horrorów rzadko wychodzą na 6.0. Ten co prawda arcydziełem nie jest ale w pełni zasłużone 8. Więcej dystansu do gatunku :)

ocenił(a) film na 3
Wielki_Bambosz

Horrory lubię ale od kilku lat nie oglądałem takiego, który by mnie przeraził. Skoro ciebie film rozśmieszył to to chyba tragedia a nie plus. Głupota nie spada poniżej pewnego poziomu dlatego, aż 3 a nie 1 .

ocenił(a) film na 8
Darkadi15

To był śmiech radości w uznaniu dla klasycznych elementów horrorów zawartych w tej produkcji, nie śmiech pogardy, widziałem już mnóstwo horrorów i naprawdę trudno mnie przestraszyć - są wyjątki ale nie szukam wyłącznie strachu w tym gatunku także oceniam je całościowo a nie po tym jak mnie przeraziły. Dobry horror dużo trudniej zrealizować niż dobry thriller, film akcji czy dramat dlatego też stosuję inna skalę oceny i przymykam oko na drobne niedociągnięcia a często i naciągnięcia samej fabuły ;) a z tym że ostatnio bardzo niewiele jest ciekawych horrorów to druga sprawa tym bardziej za ten z czystym sumieniem 8 :)

ocenił(a) film na 7
Darkadi15

A widziales kiedys realistyczny horror baranie? To fikcja i to w dodatku zajebista!

Genialny remake, i tak genialnego pierwowzoru!

Bawilem sie siwetnie 7/10!

ocenił(a) film na 3
paweluki

Nie, nie widziałem. Ale za to widziałem równie durne jak ten a nawet głupsze. Film nie oceniam za realizm tylko za inne aspekty. Film to dno bez klimatu i jakichkolwiek zwrotów akcji. Poza tym naucz się kultury i pogódź się z tym, że ktoś ma inne zdanie niż twoje.

ocenił(a) film na 7
Darkadi15

Kazdy ma prawo do swojego zdania. To truizm. Kazdy ma rowniez prawo do wyrazania opinii na temat zdania innych. Poza tym chyba wlasnie do tego jest to forum, zeby prowadzic dyskusje.

Co jest ciekawe to to, ze ludzie maja tak odmienne zdania na temat tego filmu. Co jest raczej dobre.

Ja jestem bardzo wyczulony na kicz ktory stara sie nie byc kiczem. Tutaj kiczowate sceny byly specjalnie podkreslone. W tym przypadku ilosc krwi i beznadziejnosc niektorych sytuacji byla zamierzona. Troche mi to przypominalo czasem Martwice mozgu, gdzie laly sie hektolitry krwi, odpadaly rece i nogi w sposob mega nienaturalny. Wg mnie film trzymal w napieciu, a dodatkowe komiczne sytuacje nadawaly filmowi dodatkowego smaczku.