PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629476}

Martwe zło

Evil Dead
2013
5,7 54 tys. ocen
5,7 10 1 53558
6,5 26 krytyków
Martwe zło
powrót do forum filmu Martwe zło

Jako horror - co najwyżej przeciętny film. Żadna z postaci nie wzbudza sympatii, ich postępowanie jest do bólu idiotyczne (najbardziej ograne schematy z horrorów), i co mnie osobiście zirytowało, na grupkę składającą się z 2 mężczyzn i 3 kobiet, babki są jedynie po to, by być bezwolnymi wrzeszczącymi pionkami w rozwoju fabuły, i po to, by zboki mogły się popodniecać patrząc co się z nimi dzieje, podczas gdy faceci biorą (starają się wziąć) sprawy w swoje ręce. Trochę się to zmienia pod koniec, ale niesmak pozostaje.

ocenił(a) film na 3
_Renee_

"W porównaniu z pierwowzorem - porażka" zgadzam się w 100% porażka po całości. Kolejna marna kopia oryginału i to bardzo marna.

ocenił(a) film na 1
_Renee_

dokłanie..

użytkownik usunięty
_Renee_

W oryginale również zachowywali się jak idioci i nie wzbudzali dużej sympatii, faceci również starali się brać sprawy w swoje ręce i byli torturowani przez kobiety. Ale jak się nawet nie oglądało oryginału to łatwo krytykować.

ocenił(a) film na 10
_Renee_

pierwowzór w porównaniu do tej wersji to porażka

turek86_pwse

Sam jesteś porażką

ocenił(a) film na 10
Ravencrest

porażka to pomyślała twoja mama jak sie dowiedziała że sie urodzisz

turek86_pwse

Twoja za to nic nie myśli i pracuję pipką na lewo i prawo żeby utrzymać takie dziecko nie dorobione jak ty

ocenił(a) film na 10
Ravencrest

Za to twoja stara ma wytatuowany na dupie napis "WAL ŚMIAŁO, PIES SZCZEPIONY" Wiesz kiedy zrobiła największe gówno...??? Kiedy cie urodziła..

ps. pozdrów ojca jak wypuści cie z kojca

turek86_pwse

Słabo się starasz :D

ocenił(a) film na 10
Ravencrest

najwyraźniej twoja lepsza połowa spłynęła twojej starej po nodze :)

ocenił(a) film na 10
_Renee_

według mnie pierwowzór to porażka ! i przestańcie ku*wa pisać że ten horror to żenada ! on jest najlepszy!

Vintage_2

Ok źle nie wypada ogólnie remake na tle Evil dead 1, ale i tak Evil dead 2 najlepszą częścią :)

returner

Prawda, ale Evil Dead 2 to zupełnie, zupełnie inna konwencja. Również uważam, że tegoroczny film, jako remake poważnej przecież jedynki, sprawdza się całkiem sympatycznie. I to zakończenie... :D

ocenił(a) film na 10
Reimar

dokładnie.

Vintage_2

A według mnie to ty nie powinnaś oglądać takich filmu, ten film był nudny jak flaki , zmartwychwstanie jego siostry i te całe rytuały ratowanie to najwiekszy błąd jaki zrobili. Znowu jak 50 innych filmach wszyscy giną i z płomieni wychodzi dzielna lalunia. Może by choć raz dali faceta a nie co 2 film o takiej tematyce to jakaś szlona laska jaka jedyna wychodzi cało to staję się nudne i przewidywalne. Czy wszystkie laski w tych nowych filmach to musza być tomb raidery i pogromyczynie zła , nie może raz facet wyjść cało . Film jaki setki innych o tej tematyce włączyć może dowlony film o nastolatkach co jada pić do lasu czy na obozowanie będzie to samo , krzyki , wiski , płacze i umoczona laska we krwi na koncu filmu , żenada wpółczesnych czasów . Chciałem dać szanse temu filmowi ale nie potrafie . Wracam do starego evil dead ,a na tego nie chche patrzec

ocenił(a) film na 10
Ravencrest

A powiedz mi co było strasznego w Evil Dead 1 i 2 ? Dla mnie nic zero akcji , efektów specjalnych a moment gwałcenia dziewczyny przez drzewo był co najmniej głupi .

Vintage_2

Motyw gwałtu był super pobudzał wyobraźnie hehe :D , wiesz to nie chodzi o to żeby podskakiwać co chwile jak teraz w filmie. Ktoś zamyka drzwi a HUUUUUUK na cala sale kinową, takie nagłośnienie filmu , to nie jest straszne to jest irrytujące. Dla mnie ważniejszy jest klimaty grozy i wczuwanie się film gdy nawet o nim myśle o przechodzę mnie ciarki niż jakieś huczenie w głośniki co 5 sekund i jump scare'y. Na starych filmach nie skakałaś ze strachu bo nie było mody żeby walić dziwek na maxa i skakać jak dudnią ci głośniki że aż uszy ci rozsadza . Stare filmy miały klimat grozy który zastępował te wszystkie tanie sztuczki strasznie i nadał dla filmów specyficzny klimat że nawet o nim myśląc miało się gęsią skórkę. To jest straszenie. Nie wiem ile masz lat jak jesteś starszą to najwidoczniej nie możesz docenić tego co dobre i lubisz tą masówe co serwują teraz bardzo często. Jeżeli jesteś młoda to nie dziwie się ze stare filmy mogą to ciebie nie przemawiać. Mówisz że w starym było zero efektów , a dla mnie są kapitalne szczególnie lubie ten rozkład trupa pod koniec evil dead 1 , akcja jest cały czas . A druga cześć evil dead to kwintesencja Bruc'a jego one linery , nie samowita gra aktorska , charyzma :) scena kiedy mu odbija i widzi smiejącego się jelenia jest nie samowita. Albo jak przygotwuje sie do walki i mówi do kamery swoje sławne groovy. To sa nie samowite sceny w jego wykonaniu których sie nie zapomina.

Ravencrest

napisałem "walić dziwek na maxa" chodziło o dźwięk , nie o dziwki hehe (literówka) hehe

ocenił(a) film na 10
Ravencrest

tssa zapewne literówka hahah .

ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 10
ligoo

nie lol'uj .

ocenił(a) film na 8
Vintage_2

Wreszcie ktoś kto się zna .Doceniasz najlepszy horror ostatnich lat miło.

ocenił(a) film na 10
Machinefilm

dziękuję.