PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629476}

Martwe zło

Evil Dead
2013
5,7 54 tys. ocen
5,7 10 1 53559
6,5 26 krytyków
Martwe zło
powrót do forum filmu Martwe zło

Zawiedziony :(

ocenił(a) film na 5

Albo człowiek na stare lata staje się za bardzo wymagający, albo po prostu za dużo horrorów ogląda :) Niestety nowe "Evil dead" moim skromnym zdaniem filmem wybitnym nie jest. Przede wszystkim brakowało mi wyrazistych bohaterów w stylu Asha, któremu widz kibicuje - tutaj nie ma komu bo wszyscy są tacy "nijacy". Trochę też chyba przegięli z doborem aktorów - brat głównej bohaterki nadawałby się bardziej do "Zmierzchu" niż do horroru z krwi i kości, a okularnik wyglądał jak niezamierzona parodia samego siebie. Ogólnie film niczym nie zaskakiwał - jak skrzypiały schody to wiadomo było że się złamią, jak zapalniczka w ciemności to wiadomo że ktoś się pojawi za osobą ją trzymającą i tak dalej. Chyba czas na wymyślenie nowych patentów bo stare powielają się od lat.
Ale żeby nie było że się czepiam - bardzo mi się podobała czołówka i zakończenie z wielkim, nagle pojawiającym się napisem - miła odskocznia od powoli wyłaniającego się tytułu przy mrocznej muzyce, jak to nam serwują w 99% horrorach. No i ta końcowa scena z piłą w "japie" - naprawdę robi wrażenie. Ogólnie bardzo krwawo (to teraz w modzie) ale mało ciekawie. Takie moje zdanie.

5.5/10

ocenił(a) film na 3
atique

Zauważyłeś to samo, co nie jeden zawiedziony fan kultowej serii z lat 80', to co łączy 2013 z 1981 rokiem to jedynie tytuł filmu czyli "Martwe Zło". 60-70% amatorskich recenzentów Martwego Zła 2013 na Filmweb, nawet nie wiedziała kim był Ash, dopiero po komentarzach na NIE, zaczęli oglądać oryginał i doszukiwać się minusów, ale tym razem oryginału, który wyszedł 32 lata temu.
Bez obrazy, brat uzależnionej narkomanki czyli "Ash w spódnicy 2013", to tak mdły aktor, że w "Zmierzchu" wilki pogoniłyby jemu kota.

ocenił(a) film na 1
atique

niestety... ale mam takie same odczucia...