PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629476}

Martwe zło

Evil Dead
2013
5,7 54 tys. ocen
5,7 10 1 53558
6,5 26 krytyków
Martwe zło
powrót do forum filmu Martwe zło

Dzisiaj wylądowałem na tym w kinie, szczerze był to pierwszy horror który oglądałem na dużym
ekranie. Nie wiem czy to wpływ 3-4 piw wypitych wcześniej ale ani jedna scena mnie ani trochę
nie przeraziła, nie brakowało też oczywiście przewidywalnych akcji wiadomo że jak zaczyna się
dziać coś złego to zaczyna padać deszcz (w tym przypadku - krwi ... zgrozo) a jak wszystko jest
dobrze to w ciągu paru minut wychodzi piękne słoneczko i pojawia się bezchmurne niebo : )

DALEJ SPOILER !!!!

fenomenem była scena jak Mia ugrzęzła w tych cierniach ... wyrzygane przez demona coś w
stylu błota ? dostaje się przez jej pochwę i zaczyna ją sterować ... błagam was, litości ... Nie
będę całkowicie hejtował tego filmu bo bywały o wiele gorsze horrory ale więcej niż 3/10 nie
dam. Był po prostu SŁABY. Część się może zgodzić część nie no niestety tak to już bywa ; )
jedyne co podnosi ocenę tego filmu to klimat bo był akurat świetnie ujęty przynajmniej na
dużym ekranie, ten las i dom mógł przyprawić o dreszcze gdyby tylko trochę inaczej to wszystko
było rozegrane : ) końcówka ktoś tam narzeka że za długa itd - ja jedyny żal mam do tego jak
Mia biegnie za samochód demon wychodzi na zewnątrz domu podąża w jej stronę a ta z tą piłą
chowa się pod samochód i jak gdyby nigdy nic zaczyna ją odpalać no wcale nie było jej słychać a przecież ten demon tak czy siak sobie szedł beztrosko nawet nie uciekł jak już była odpalona no bo po co lepiej dać sobie nóżki upier*olić ... a i sorry bym zapomniał,
jej brat pali się w domu a ta jak gdyby nigdy nic najpierw walnęła tam kilka razy w drzwi z rozpaczy ale
po chwili odpuszcza stoi rozgląda się zupełnie jakby miała wyje*ane na cały świat ... rozumiem
że była ćpunką ale nie wierzę że w takim momencie zupełnie brakowało jej uczuć ... uratował
scenę fakt gdy sięgnęła po ten wisiorek i uroniła parę łezek ze smutku ale i tak wyglądało to
dość kiepsko ... gra aktorów pozostawia wiele do życzenia również ... muzyka momentami
bardzo dobra a momentami w ogóle niedopasowana do sytuacji jakiś rock puszczą zamiast
podbić atmosferę i przerazić widza, tyle ode mnie, mam nadzieję że nie uraziłem żadnego fana
tego filmu : )

ocenił(a) film na 9
medrek3_2

Scena z cierniami była nawiązaniem do oryginału, w którym jedna z głównych bohaterek zostaje "zgwałcona" przez drzewo gdy ucieka do lasu.
Myślę że ten film wyglądałby trochę inaczej gdyby nie puszczał momentami oczka do fanów. Ale nie wiem czy byłby lepszy.
A wisiorek jest nawiązaniem do ED II. Nawet wygląda tak samo. Po tym co napisałeś myślę że tytuł Evil Dead był Ci do tej pory nie znany. W horrorach tego typu, nie można mieć za złe nie logicznego bądź głupiego zachowania głównych bohaterów, tylko ewentualnie zbyt mało przelanych hektolitrów krwi. A w tym filmie akurat z tym nie ma problemu :P Film jako remake Evil Dead z 1981r (bo właśnie tym jest) zdał egzamin CELUJĄCO.

ocenił(a) film na 8
88arecki88

Zgadzam sie w 99% procentach!

ocenił(a) film na 3
88arecki88

masz rację, tytuł ten był mi wcześniej obcy, jeżeli fanom poprzednich części się podobał i dają wysokie oceny to porównałbym to do Piątku 13stego ... ja jako znawca serii Friday The 13th z ubiegłego wieku w sumie byłem zadowolony remakiem a jednak wiem, że wiele osób linczowało ten film że jest bardzo słaby :) może tak to już wpływa na oglądanie jak ktoś ma sentyment który pozostał przez wiele wiele lat :)