PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629476}

Martwe zło

Evil Dead
2013
5,7 54 tys. ocen
5,7 10 1 53558
6,5 26 krytyków
Martwe zło
powrót do forum filmu Martwe zło

Po obejrzeniu tego filmu, upewniłam się co do jednego.. ja po prostu wyrosłam już z tego typu produkcji.
Nadal cenie sobie dobre horrory, jednakże bardziej skłaniam się ku "Kronice opętania" czy też "The Tall Man".

"Martwe zło" jest horrorem.. i to się zgadza.
Przyznaję, iż sporą część filmu oglądałam z zasłoniętymi oczami. Jednakże w mniejszej części było to spowodowane oczekiwaniem na "straszny" moment, a w większej wzrok odwracałam po prostu z obrzydzenia.

Całość obrazu składa się bowiem przede wszystkim z drastycznych efektów. Mamy więc ogromne ilości odcinanych, odrywanych czy też miażdżonych kończyn, wymiociny pod każdą postacią, lejącą się hektolitrami krew, samookaleczenia mające miejsce średnio raz na 15 min, wbijane w twarze różne przedmioty, straszny głos demona i ciała w nienaturalnych pozycjach.
Klasyka horroru.. można się bać, i na pewno trudno się to ogląda.

Horror ma straszyć.. i ten na pewno to robił w dużej dawce. Pomijając jednak całe te efekty
i drastyczne sceny, zabrakło mi tam lepszego potraktowania samej fabuły, lub ukazania jej w jakiś bardziej spójny i ciekawy sposób.
Odniosłam wrażenie, że gdyby twórcy tylko mieli taką możliwość to kompletnie by się jej pozbyli, skupiając się tylko na efektach i krwi.

Oczywiście zarówno dobre efekty specjalne jak i sceny z cyklu "buuu" lub "bleee" są niezbędne w tego typu produkcji... jednakże 90 min składających się tylko z tego , nie zainteresuje..
Jak dla mnie film musi posiadać jakąś historie, która widza wciągnie i wprowadzi do stworzonego świata,oglądając "Martwe zło" cały czas pozostałam na fotelu w kinie a po 60 minutach i 6 odciętych kończynach zaczęłam z pewnym zniecierpliwieniem oczekiwać na jego koniec.

Podsumowując: doceniam efekty i drastyczne sceny, ubolewam jednak nad niedopracowaną historią.

ocenił(a) film na 6
kulturalneuczucia

witamy w świecie GORE.

bbbosa

Można powiedzieć, że jak na ten gatunek fabuły było całkiem sporo:)

ocenił(a) film na 6
Reimar

prawda? ;]

ocenił(a) film na 8
kulturalneuczucia

A jaka miała być historia ...Też sądze że przydało by sie rozbudowanie i wytłumaczenie wszystkich wątków w jakieś trylogii o necronomiconie...Albo serialu takim na 5 -6 sezonów najlepiej.

ocenił(a) film na 4
kulturalneuczucia

ale co w tej historii było niedopracowanego? Ekipa przyjeżdża do domku, "odpala" demona i zaczyna się sieczka. W oryginale wytłumaczone było jeszcze mniej i nie prowadzono widza za rączkę pokazując kolejne karty nekronomikonu tylko rzucono "inkantacja otworzyła portal, pojawiły się sumeryjskie demony, macie przerąbane".

Horror owszem, ma straszyć - tyle, że ED to nie jakiś slasher czy przypowiastka o duchach pokroju Paranormal Activity tylko gore a tam straszenie ustępuje miejsca mocno przerysowanym scenom eliminacji bohaterów i to jest normalne dla tego podgatunku.

ocenił(a) film na 5
taokai

Ok, nie oglądałam filmu z 1981 więc nie mam porównania i nie wiedziałam czego mam się spodziewać..
opisałam po prostu moje bardzo subiektywne odczucia i wrażenia po obejrzeniu tego filmu.
Ale na pewno macie rację, iż jest to film z pewnego podgatunku horroru, którego jak się okazało, ja nie do końca jestem fanką :)
Doceniam sam obraz, chociaż na kolejny remake penie się już nie wybiorę :)
Pozdrawiam

kulturalneuczucia

czyli jest to kino typu ''piła'' ? w jak najefektowniejszy sposób wyciągnięte na ekran krew, mieso i flaki ? bo jeżeli tak to raczej się nie wybiorę - nie gustuje w takich filmach.

ocenił(a) film na 5
markus_filmaniak

raczej tak.. pełna paleta możliwości utraty krwi i kończyn :) chociaż nie przyrównałabym go akurat do "Piły".
Jeżeli jednak nie fascynuje Cię odcięta lub oderwana ręka, czy też poprzerywane tętnice, to na pewno bardziej polecam "Sinister" lub "Kronikę opętania".

kulturalneuczucia

dzieki, to juz wiem, ze sie nie wybiore. A propoos Sinister jest moiom faworytem wsrod horrorow hehe :) pozdrowka