PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106340}

Miłe martwe dziewczyny

Fine mrtve djevojke
2002
7,2 2,2 tys. ocen
7,2 10 1 2223
7,4 5 krytyków
Miłe martwe dziewczyny
powrót do forum filmu Miłe martwe dziewczyny

Na "Miłe martwe dziewczyny" zapragnąłem się wybrać od razu, kiedy przeczytałem ten tytuł w katalogu WMFF. Chorwacki film, debiut Dalibora Matanica to niezły współczesny film-noir, szkoda tylko, że bliżej mu do dramatu, niż kryminału czy thrillera.

Dwie lesbijki wynajmują mieszkanie w Zagrzebiu. Szybko okaże się, że nie znajdą tam oczekiwanego spokoju dla swej miłości. Budynek zamieszkują postacie rodem z horroru - aborcjonista z niemym synem; wymęczona żona z prymitywnym mężem; stary mężczyzna ukrywający w mieszkaniu zwłoki żony, za którą wciąż odbiera emeryturę; popadająca w alkoholizm prostytutka i młodzieniec znęcający się nad Cyganami. Wszystko zaczyna się, gdy sąsiedzi odkrywają orientację seksualną bohaterek...

Bohaterowie są rzeczywiście specyficzni, szczególnie ci "dziwni" mieszkańcy kamienicy. Film mi się podobał, bo takie klimaty, jak wiecie, bardzo mi leżą. Niepotrzebnie jednek w filmie pokazano (można było te ujęcia ominąć) scenę gwałtu. Zburzyła ona nieco wcześniej stworzony nastrój. Ale i tak było nieźle...