PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7894}

Mroczne przejście

Dark Passage
1947
7,6 3,7 tys. ocen
7,6 10 1 3728
7,4 11 krytyków
Mroczne przejście
powrót do forum filmu Mroczne przejście

Przez pierwsze 40 minut oglądałem świetny obraz budujący napięcie do potencjalnie dobrej historii. Następna godzina polegała na tym że z minuty na minutę relatywnie coraz mniej chciałem kontynuować seans. Nie jestem w stanie jakkolwiek ocenić tego filmu i miałem wrażenie jakbym oglądał dzieło niedokończone, niekompletne. Czy ktoś zna być może jakąś ciekawą historię która stoi za produkcją tego filmu? Czy rzeczywiście wszystko było w porządku i reżyser właśnie tak chciał aby jego film wyglądał?

Mówiąc szczerze - jeden z gorszych lub nawet głupszych scenariuszy filmów kryminalnych lat 40 produkcji tak wysokiej rangi. Co dziwne, opakowany w wyjątkowo dobry obraz noir.

ocenił(a) film na 6
Zielinsky

zgadzam się, miałam identyczne odczucia: z początku naprawdę wciągający, już niemal uwielbiałam ten film. I nagle z górki coraz słabiej i słabiej. JTo sympatia do Lauren i Bogarta pozwoliły mi go dokończyć. Jednak końcówka filmu naprawdę dobrze zrobiona (dramatyczna scena z Madge). Wogóle postać Madge zasługuje na uwagę.

ocenił(a) film na 6
tuttifrutti

Przecież to najgorsza scena z całego filmu - jak przypadkowo mogła wypaść przez okno jeszcze je zbijając ? A jeśli chciała popełnić samobójstwo (zniszczyć "dowód") to tym bardziej jest to idiotyczne, zresztą cała scena tuż przed nie sugeruje że chciała sama wyskoczyć.
Idiotyzm.

ocenił(a) film na 6
kaladann

W istocie okazała się odwieczna sprawiedliwość. Zstąpiła kara, fatum, przeznaczenie. Kłęby szaleństwa opętały Madge i strąciły ją w otchłań, niczym Skazę w wygłodniałe hieny (Król lew).

ocenił(a) film na 8
Zielinsky

Z tego co wiem, to film mial wygladac jak wyglada:) Scenariusz troche absurdalny (ach ta operacja), tempo akcji nierowne, ale moim zdaniem to jest ponadprzecietny film.

ocenił(a) film na 6
Zielinsky

Dokładnie. Najgorszy z Bogartem.

ocenił(a) film na 6
Zielinsky

Uwaga spoiler!

Ja też się dosyć mocno zawiodłam, taka była nabudowana historia, intryga, napięcie, a na koniec dostaliśmy banalne zakończenie i niedopracowane :( Ja np byłam przekonana że ta operacja ma służyć temu aby go wrobić w coś jeszcze za kogoś. Myślałam że wszyscy od początku są podstawieni i co rusz go naprowadzają na różne ścieżki i tropy, ciężko mi uwierzyć że w tak wielkim mieście taksówkarz od razu by wiedział kogo dokładnie wiezie, a tym bardziej ot tak po prostu zaproponował pomoc :/

ocenił(a) film na 8
jane91

Z tego co pamietam to o ucieczce z wiezienia gl. bohatera mowiono w radio, wiec taki taksowkarz mogl skojarzyc fakty i rozpoznac domniemanego morderce w pasazerze. W to, ze kierowca proponuje pomoc facetowi spod ciemnej gwiazdy trudniej uwierzyc, ale to nie jest argument dyskwalifikujacy ten film, jesli wezmiemy pod uwage rok powstania. Zyciem nierzadko rzadzi przypadek i moze to tworcy filmu chcieli zasugerowac:)

ocenił(a) film na 4
Zielinsky

jak dla mnie słaby, nudny i naciągany.