PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319339
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Bohomaz Nolana

użytkownik usunięty

Anderson o Nolanie "to najwyższy poziom artyzmu, a jednocześnie olbrzymia świadomość wymagań współczesnej widowni". Co do drugiej kwestii się zgadzam, Nolan wie czego oczekuję współczesny widz, czyli widz komercyjny, hollywoodzki, który zamiast wybrać się na dobry film do kina studyjnego woli iść do tego zwyczajnego kina w galerii i zapychając usta popcornem, popijając coca colą ogląda takie właśnie wybryki Hollywoodu jak "Mroczny Rycerz powstaje".
Nolan kręcąc te wszystkie superprodukcje PG13 typu Batman, "Incepcja" czy "Prestiż" tak naprawdę wydał na siebie wyrok, wyrok u kinomanów, którzy naprawdę cenią dobre, mądre kino, a nie wielkie, patetyczne produkcje. Chris nie potrafi w żadnym filmie stworzyć napięcia i bazuje wyłącznie na dobrze znanych amerykańskich schematach - w ostatnim Batmanie przeszedł samego siebie, bowiem przeciągał akcje w nieskończoność, na okrągło tylko dodawał jakiś zwrot akcji i ciągnął, ciągnął aż się w końcu sam przeciągnął. Film trwał 2,50 H z czego czystej, normalnej akcji jest zaledwie 30 minut, a to w końcu kino akcji więc to co robi Nolan to po prostu głupota. "Mroczny Rycerz powstaje" to niezwykle patetyczny film, wybitny przedstawiciel gatunku "Made in USA", Bruce Wayne przegrał z Banem, ale się podnosi po porażce, z liną nie potrafi wyjść z więzienia, ale bez liny, gdy poczuje strach, gdy zrobi tak jak to dziecko, które uciekło to wyjdzie... Oczywiście tej scenie towarzyszy tak olbrzymia dawka patosu i to poprzez każdy detal, że Cameron i Spielberg to mogli by się uczyć od kolegi po fachu Nolanie robić patosówki. Nolan nie jest konsekwentny w tym co robi, bo niby zapowiada swoje filmy jako mroczne batmany, ale jednak po za PG13 nie wychodzi, co więcej - nie pokazuje w ogóle krwi ani przemocy, przemoc w jego filmach jest jedynie pozą, która przybiera by sprawić wrażenie, że jego filmy są kierowane do wszystkich, a nie wyłącznie do nastolatków, dlaczego? A dlatego, żeby więcej zarobić... Nolan to obecnie taki największy makiawieli kinematografii, które poprzez sprytne chwyty, zagrywki sprawia wrażenie głębszej treści, ale jedyne co mu wychodzi to nieznośny kicz. Dziwię się, że taki twórca kina jak Anderson daje się zwieść Nolanowi w przeciwieństwie do Cronenberga, który jest na tyle inteligentny, że wie iż ekranizacje komiksów Nolana nigdy nie będą sztuką tylko zwyczajną papka dla mało wymagających kinomanów.

ocenił(a) film na 9

Nie wiem, nie zwróciłem uwagi, może zależy jaki ma się telewizor?

Choćbyś się zesrał pod siebie to nie zrobisz ambitnego filmu za duże, duże pieniądze, bo Ci wytwórnia nie pozwoli. Czy Nolan jest geniuszem? Cóż jego pierwsze etiudy mówią, że jest. A że dostał szanse zrobienia filmu hoolywoodzkiego i go fantastycznie wyważył to źle? Nie. Ang Lee chciał ambitnie i poległ na Hulku, ale czy jest złym reżyserem? Nie. Ja wiem, że najlepiej to trzeba było by oglądać bułgarskie kino offowe, które widziało pięć osób w tym rodzina reżysera i mówić jak to w hooliłódziu gówno kręcą. Niestety, jak poznasz świat to będziesz wiedział, że nikt nie wpakuje 250mln dolarów w projekt, który się nie zwróci. Nie ma bata. A kto chodzi do kina??? No głownie młodzież. Po to PG13. Casablance na początku uważano za dno, Obywatela Kanea też i dopiero po latach ktoś się ocknął, że to są dzieła. Pierwsza lepsza książka o historii filmu o tym mówi. Ciekawe, nieprawdaż? Więc nie jeździł bym po Nolanie tylko dlatego, że taka moda, tylko naprawdę przeanalizował jego twórczość. Całą, a nie od Batmana., bo Spielberg prócz paru wczesnych filmów (np. Lista Schindlera) niczego ambitnego też nie sklicił, a jedynie dobrze posługuję się dłutkiem i technologią. Vide szczęki, jurrassic park, AI, raport mniejszości.

Redgard

Był producentem Transformers, zrobił rozrywkowego Indiane jonesa, ale nikt na nim psów nie wieszał, tylko się cieszyli, że jest ktoś kto potrafi zrobić kapitalne kino rozrywkowe na poziomie. Nolan też to potrafi, ale moda na narzekanie jest teraz. ;) Taka prawda.

ocenił(a) film na 7
Redgard

ale Joens to jest kawal prawdziwego czlowieka i stad jego sukces, nie z "artyzmu", a Nolan wciska ta "sztuke" wszedzie i kupa z tego wchodzi, za przeproszeniem. tzn. nie jest zle, ale caly czas pretensjonalnie cokolwiek.

użytkownik usunięty
Redgard

Ja nie mam nic do tego, że Nolan kręci komercyjne papki PG13, niech sobie kręci i niech ma swoją wierną widownie. Ale do licha! Nie da się przejść obojętnie obok powszechnie panującego trendu jaki to Chris jest wspaniałym reżyserem i geniuszem. Takie stwierdzenie niewiele mają wspólnego z rzeczywistością.
Co do Spielberga - Największy Żyd Hollywoodu, pazerny na sławę i pieniądze, widać po tym, że w każdy projekt chce się wciąć. Tyle, że on w przeciwieństwie do Nolana to jest zasłużona dla kina bo stworzył największe filmy przygodowe w historii jak "Indiana Jones" czy właśnie "Park Jurajski", który jest filmem mądry bo opowiada o sprawach fundamentalnych dla dzisiejszego porządku świata - o tym, aby człowiek nie bawił się w Boga.
Filmy Nolana pełzają wszędzie, robiąc wielką sławę i przyciemniają te filmy, tych reżyserów, którzy mają coś do powiedzenia. Jestem wielkim przeciwnikiem wielkich produkcji, bo gdy widzę, że film kosztuje 300 mln, a jest i tak filmem jałowym to na co to było? To jest marnotrawstwo pieniędzy, które mogłyby pomóc wielu dzieciom, rodzinom i osobom, które potrzebują pomocy. Kryzys jest prawie na całym świecie, ale jak widać w L.A. wolą tracić pieniądze na nic znaczące efekty specjalne niż na to co jest najwazniejsze - życie.

ocenił(a) film na 6

A czego się spodziewaliście po tym filmie? Przecież to było wiadomo, że Batman nie będzie światowym arcydziełem, ale pokazał, że filmy na podstawie komiksów mogą jednak coś osiągnąć.

P.S. Nie jestem typowym "bezmózgiem" jakby co. Staram się także szukać filmy mające głębię.

użytkownik usunięty
Mojzesz_trzeci

"Batman" poza olbrzymią sumą pieniędzy nic nie osiągnął, to zwyczajna rozrywkowa papka PG13. Dlatego nie mogę znieść tego zachwytu nad Nolanen, który specjalnie podporządkowuje się swoimi filmami infantylnym gustom, które wypączkowały z niewiedzy i braku erudycji w dzisiejszym świecie popkultury.

Pomoc dzieicom ,rodzinom, które potrzebują pieniędzy?? Co ty bredzisz?? Od kiedy chcesz dysponować czyimiś pieniędzmi?? To, że ktoś w porównaniu do Ciebie potrafi zarobić wielkie pieniądze ma prawo zrobić z nimi co chce, a nie co chcą ludzie zazdrośni. Nie rozumiem, czemu ludzie chcą dysponować czyimiś pieniędzmi na jakieś szczytne cele tylko dlatego, że więcej zarabiają i wydają na większe projekty niż nowy Iphone5 i pół. Swoimi tak dysponujcie, bo idę o zakład, że nic nie robicie w tym kierunku, żeby łożyć na potrzebujących. Jakbym wiedział, że ekranizacja gównianego Zmierzchu przyniesie mi miliard zysku to bym wyłożył te paredziesiąt milionów na jego zrobienie. Ale nie mam wytwórni, nie mam aż takiego samozaparcia, sprzedaje ziemniak, ale podziwiam tych co potrafią i to robią. I bzdury gadasz. L.A. nie traci pieniędzy. Wie jak zarobić, wie jak sprzedać, wie jak odgrzać kotleta, wie jak sprzedać przeterminowaną surówkę za 2 razy więcej. obok kina ambitnego zawsze idzie droższe rozrywkowe. Tak jest od ponad 100 lat i nie ma co biadolić. I czytałem i nie znalazłem opinii jaki to Nolan jest wybitny i genialny. Marudzą tylko Ci marudzący o tym ;)

użytkownik usunięty
Redgard

Ambitnych filmów generalnie nie robi się za duże pieniądze, a jeśli już to budżet podbijają gaże znanych aktorów. Zrobić coś ambitnego za duże pieniądze nie opłaca się producentom, ale zwróćcie uwagę na taki Dystrykt 9 - budżet 30 000 000$ a efekty świetne, poza tym sam film solidny pod względem aktorskim/realizacyjnym i scenariuszowo też całkiem dobry. Jak się chce to można.

użytkownik usunięty

Czy jak wszyscy wyślemy ci bardzo ładną laurkę to sobie darujesz swoje bełkotkowanie na filmwebie? Nie chcemy ciebie słuchać bo farmazonisz ;<

użytkownik usunięty

Nie przestanę, bo mam do tego prawo. Jeśli nie chcesz słuchać to włącz sobie Nolana i po problemie :)

użytkownik usunięty

Wolę Burtona :)

użytkownik usunięty

Nie osłabiaj mnie. Burton to najgorszy reżyser w historii kina ;) Wszystkie jego filmy mam ocenione jako nieporozumienia, a jego powinno się skazać za banicję za gwałt na umysłach dzieci.
Oglądając jego filmy doznaje szoku jaki on uproszczony, mdły, chory i straszny świat przedstawia w swoich filmach i mając świadomość, że jego głównymi odbiorcami są dzieci to się zastanawiam co się z nimi może stać jak od łebka oglądają świat przedstawiony Burtona.

użytkownik usunięty

Nie znasz się w ogóle na sztuce filmowej :)

użytkownik usunięty

Ja się nie znam? A kto nie ma argumentów? Myślisz, że się przejmuje zdaniem takiego pyrtka?
Gadaj zdrów.
Luźno zacytuje "Buntownika z wyboru".
"To smutne, ale może za 50 lat zrozumiesz, że tak się nie robi. A poza tym straciłeś tyle godzin życia na oglądanie bezwartościowego Nolana".

użytkownik usunięty

troll

użytkownik usunięty

troll

użytkownik usunięty

troll

użytkownik usunięty

Spamuj dalej dzieciaku, kto ci w ogóle założył konto na tym portalu?

użytkownik usunięty

Ojeja wkurzyliśmy się, co? Może jak zmienię ci osobiście pieluchę to już nie będziesz zakładał takich tematów ze złości, że ci w gaciach śmierdzi? :)

Ale z kim ja tu gadam? Z jakimś znafffcą, który podwędził rodzicom laptopa i teraz siedzi w kojcu i gryzda jakieś bohomazy na filmwebie? D otego chce być uznawany za znawcę bo wybrałsobie kilka filmów z TOP 100 i dał im 10, a o innych legendarnych filmach i kinie offowym w ogóle nie ma pojęcia i nie wie o ich istnieniu :D

Śmieszne jesteś.

użytkownik usunięty

Kino offtowe i legendarne filmy? Chciałbym posłuchać co za takowe uważasz, bo chyba nie Nolana i Burtona?
Czyżbyś mówił może o kinie europejskim? Tarkoś, Bergman, Fellini, Visconti, Kieślowski, a może Haneke? Dalej będziesz walił ogólnikami i starał się sprawić wrażenie większej inteligencji niż masz?

użytkownik usunięty

Twoje słowa dzieciaczku: "Moim zdaniem? Po co? To co piszę jest jedyną prawda, jest obiektywne :)"

Po takich wypowiedziach nie mam zamiaru dyskutować bo ty bobasie dalej będziesz krzyczął swoje "ŁEEEEEEEEEEEEE" dopóki znowu ktoś ci nie zmieni pieluchy, ale to nie będę ja :)

użytkownik usunięty

Dobitnie pokazałeś z kim mam do czynienia :)

użytkownik usunięty

...

ocenił(a) film na 7

HIPOKRYTA,sam sobie strzelasz w stopę,jedziesz na Burtona a w postach wcześniej piszesz że nawet w dzieciństwie lubiłeś jego filmy po czym piszesz co się może stać z dziećmi które go kiedyś oglądały,mamy odpowiedz TY! :D

użytkownik usunięty
Joleke22

Na szczęście widziałem tylko "Batmana" od Burtona i nie odbiło to się na mojej psychice za bardzo. Za to współczuje tym, którym zdewastował umysł "Edward nożycoręki"

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty

Kiedy ty dziecinko powiesz coś mądrego na tym portalu? "nieletnia pierdoło"? Naprawdę? Uśmiać się można, nie wiem odkąd przekroczona już dosyć dawno 18stka to nadal wiek "nieletni". Gratuluje znajomości definicji.
Nie masz pojęcia o świecie, siedzisz pewnie całymi dniami w jakiejś wsi i dowartościowujesz się przez internet. Pojedź do pierwszego większego miasta, zacznij poznawać świat, a wtedy zacznij szczekać, jak nalejesz sobie troszkę oleju do główki.

użytkownik usunięty

Pisze nieletni bo poziom twoich postów wskazuje że mam okazje rozmawiać z osobą która jeszcze siedzi w gimnazjum. Widzisz jeśli ktoś się dowartościowuje przez internet to właśnie Ty. Ja nie potrzebuje tego, właściwie to nawet rzadko bywam tutaj w przeciwieństwie do ciebie.

Ps
Długo 'móżdżyłeś' nad odpowiedzią.

użytkownik usunięty

Bo nie mam czasu na odpisywanie po minucie na każdy post. W pracy nie można zawsze znaleźć czasu, a później się zapomni.

użytkownik usunięty

Słuchaj, nie musisz mi się tłumaczyć, sam nie mam czasu tutaj siedzieć, ok, nie wnikam, tego zdania nie było.

Jak mówię, masz racje co do Nolana. To co się dzieje wokół jego twórczości, jak jest odbierana, i to (moim zdaniem) niesłuszne wywyższanie, to wielka kpina.

użytkownik usunięty

Więc czemu mnie już kolejny raz atakujesz skoro jak widać już rok minął od wypowiedzi a zdania nie zmieniłem. Czemu?

użytkownik usunięty

Hm, rzeczywiście źle zaczęliśmy tę rozmowę i wszystkie wcześniejsze. Szkoda że tak wyszło.

użytkownik usunięty

"Kiedy ty dziecinko powiesz coś mądrego na tym portalu?"

Przecież przyznałem Tobie racje w sprawie Nolana! Aż tak nisko oceniasz swoje wypowiedzi?

użytkownik usunięty

Wszyscy wiemy, żeś niedorozwiniety jakiś, popatrz na oceny swoich recenzji, max kilkanaście procent prZydatności mają, boś taki jednowymiarowy znafffca kina jest ;P

użytkownik usunięty

To jest polityka, felek. Żyj dalej w niewiedzy, ulegaj poprawności politycznej i swojemu guru Burtonowi, żyj w świecie czekolady.

użytkownik usunięty

Kurde, kto tu jest głupiutki, skoro ty nawet w Batmanach Burtona nie widzisz nawiązań kulturowych i stylów artystycznych? Nie mamy właściwie o czy mgadać, bo ty po prostu wchłaniasz opinie innych bo sam nie umeisz dostrzec wielu nawiązań, np. twoje 10tki są tego dowodem.

Nie wierze,że masz więcej niż 15 lat bo piszesz jak 14 latek z młodzieńczym wąsikiem bo udało Ci się dostać do komputera na który zresztą powinieneś mieć kare.

użytkownik usunięty
kondi143

Ja nie wierzę że ty istniejesz. To jakiś spam bot.

użytkownik usunięty

Real_ego to słodki dzieciak , sposób w jaki buntowniczo macha grzechotką przeciwko Nolanowi jest uroczy :)

"makiawieli"... Litosci...

ocenił(a) film na 5

Oglądając ten film trzeba wyłączyć mózg całkowicie i przyjmować wszystko jak leci - wtedy będzie się podobać, I guess

użytkownik usunięty
nudecroft

Podobać podoba się, ale jak można mówić, że obcujemy z kinem dobrym?

użytkownik usunięty

Witaj real_ego, mam pytanie, bo może ogladałeś film Batman - Mroczny rycerz. Nie rozumiem o co chodzi z ty jak Joker mówi do Batmana, że ludzie mają zasady, moralnośc (dokładnie cytuje: ,,Te ich zasady, moralnośc, tolerują cię na tyle ile pozwala im świat, ale kiedy opadniesz z sił odrzucą cię jak tędowatego, chcesz pokażę ci''). O co chodziło Jokerowi? Czemu mówił to do Batmana? Tak samo nie zrozumiałem jak Michael Caine mówił, że Joker jest nielogiczny, nie rozumiem dlaczego palił pieniądze?

użytkownik usunięty

Przestań karmić własne ego, Panie Elias.

ocenił(a) film na 7

W twoim świecie Nolan zrobił cokolwiek więcej niż Batmany, bo twoja wypowiedź szerokim łukiem omija filmy jak np. Memento i idzie w stronę trylogii Dark Knight