Zdaje się, że cały film był kręcony na taśmie 16 mm. Tak jak niektóre wcześniejsze.
A więc Krasnogorsk w rękę i do dzieła:)
moja pomyłka oczywiście 35 milimetrów, gdzie by Herzog kręcił na 16 - I wanted to be a professional filmmaker!:)
Dlaczego 16 stka to ma być coś nie dla profesjonalistów?Wiele filmów powstało na takim formacie, oczywiście jakość pbrazu jest nieco gorsza, ale ma ten swój niepowtarzalny "urok brudu". Gorzej, gdyby nakręcił to na 8mce.Ale filmu jeszcze nie widziałem, miałem jednak wrażenie, ze Aguirre jest kręcony na 16stce, przy czym film mógłby być przekopiowany potem na format 35 milimetrów.A Lars von Trier to konwertował na 35tkę nawet obrazy video:)
To nie moja wypowiedź tylko Herzoga. Film zdecydowanie musisz obejrzeć, po jakości obrazu sam myślałem, że była to 16stka, choćby pamiętna sekwencja z procesją nasuwa takie skojarzenia. Myślę, że jak już kradł tę kamerę ze szkoły filmowej to jeśli miał wybór 16 czy 35 to zakosił 35:)
A urok brudu jest niepowtarzalny - zgadzam się, nadaję obrazowi charakteru na styl literatury klasycznej... w ogóle bardzo lubię ten "klasyczny", surowy charakter pisma Herzoga. "I hate sunny weather when im shooting" ;)