PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697211}

Naznaczony: rozdział 3

Insidious: Chapter 3
2015
6,2 43 tys. ocen
6,2 10 1 43222
4,8 14 krytyków
Naznaczony: rozdział 3
powrót do forum filmu Naznaczony: rozdział 3

Ja już naprawdę mam dosyć jump scare'ów, to się robi nudne i już zupełnie nie straszne. Mam nadzieje że It Follows rozpocznie trend na horrory bazujące na atmosferze a filmy jak Insidious przejdą do lamusa.

ocenił(a) film na 3
Mongoose

It follows nic ni rozpoczęło wg mnie...ewentualnie drzemkę

jjpysiek

Jaki widz takie opinie. Do pewnych filmow, w tym szczególnie horrorow należy mieć odpowiednie podejście. Jeśli ktoś ma koncentracje na poziomie niemowlaka to nie dziwne ze się nudzi podczas filmow bazujących na atmosferze grozy.

Mongoose

Jump sceny to najlepsze co może być w horrorze. It follows to zupełnie nie straszny, nudnawy filmik jak dla mnie nie mający z horrorem zbyt wiele wspólnego. Ja mam nadzieję, że takie filmy jak It follows nie będą kręcone a pojawi się jak najwięcej horrorów z masami jump scenek.

Andrzejek324

Dobry troll nie jest zły

ocenił(a) film na 3
Mongoose

raczej nie troll, ale znajomosc tematyki,bo przepraszam gdzie w it follows jest niby groza? Moze nim od niemowlakow kogos zaczniesz wyzywac, obejrzyj cokolwiek co ma grozę w sobie...bo sorry ale it follows gdzie cien lazi za napalonymi nastolatkami to groza nie jest a tym bardziej budowanie napiecia. Jesli o napiecie chodzi, polecam horrory hiszpanskie, tudziez horroy niszowe

jjpysiek

Wymien mi 3 dobre horrory według ciebie to zobaczymy z czym wogole mamy do czynienia.

ocenił(a) film na 3
Mongoose

"w ogole" zacznij od slownika,nie to ze się czepiam. Jesli chodzi o napięcie "Sinister", gotycki mrok choc niestraszny "Kobieta w czerni",a takie ktorych się boję to wszelkie japonskie, co do napiecia hiszpankiego, to moze malo straszne ale psychologicznie rozbrajaja wszelkie Sierocince i tym podobne. Wszystkie horrory typu slaher jakim jest It follows naprawde mnie nie bawia, nawet jesli niby otoczkę psychologiczna maja, slaher zawsze slaherem bedzie..wiec wybacz moje niemowlectwo, czegos wiecej po horrorze sie spodziewam niz cos co zabija po kolei ludziki

ocenił(a) film na 3
jjpysiek

slasher...s mi nie wchodzi

jjpysiek

Czepiasz się jednego bledu ortograficznego a sam piszesz jak dzieciak z podstawówki. Popracuj trochę nad budowa zdan.

Co do twoich wyborow to nie sa to klasyki horroru ale nie jest zle. Jednak nazywanie It Follows slasherem to glupota totalna. Już ten twój Sinister jest większym slasherem, co widać szczególnie po koncowce.

It follows natomiast jest produkcja już o statusie horroru kultowego czy ci się to podoba czy nie. Ludzie z całego swiata, którzy jeżdżą na festiwale filmowe uważają ten film za najlepszy horror XXI wieku i produkcje, która jest tym dla horrorów, czym był m.in. Koszmar z Ulicy Wiązów czy Blair Witch Project - czyli rewolucja w podejściu do gatunku. Do tego dochodzi ocena 96%!!! na Rotten Tomatoes (pewnie nie wiesz co to za strona), czy chociażby 7.0 na IMDB. Na dodatek It Follows wywarl ogromne wrazenie na publiczności podczas jego projekcji w Canes w 2014 r.

Zagleb się trochę w swiat horroru. Obejrzyj pare produkcji Carpentera i szczególnie skup się na atmosferze budowanej przez muzyke i prace kamery. Kiedys może docenisz artyzm w tym gatunku filmowym i posypiesz glowe popiołem. Łowca Androidów też po premierze był uważany przez wielu za gniot, a obecnie jest jednym z najlepszych filmow SF. Do pewnych filmow trzeba po prostu dorosnąć emocjonalnie i artystycznie.

ocenił(a) film na 3
Mongoose

wybacz, moze się nie znam,ale slasher to wg definicji dla laikow wybijanie bohaterow jeden po drugim, co mialo miejsce w tym filmie. Sinister slasherem nie jest, jest za to mocno zrobionym ghost story z elementami children horror I to jest budowanie grozy i napiecia.
It follows jest bajeczka dla nastolakow z dorobioną filozofia i tu sie zgodzę,moze miec jakies przeslanie....ale nie zmienia to faktu ze nudne to jak diabli i nijak buduje to napiecie, o ktorym wspominasz.
Co do ludzi z calego swiata zjedzajacych sie na festiwale, to wybacz, wspolczesna publika karmiona zombie movies, nie jest dla mnie wyznacznikiem tego,jakie kino jest dobre.

jjpysiek

Czyli miałem racje ze o Rotten Tomatoes nie slyszales. Ocena 96% dla It Follows czyli rzadkość jeśli chodzi o horrory. Ocena ta jest wystawiana przez krytykow którzy filmy oceniają dluzej niż ty żyjesz.

Widac że ty jesteś z generacji, która wyrosla na jump scare'ach i nie potrafi docenic dobrze budowanej atmosfery napięcia. Sinister bazuje w większej mierze wlasnie na tych wyświechtanych jump scare'ach, dlatego też nigdy nie będzie kultowym filmem. Osoby o poziomie koncentracji niemowlaka nie sa w stanie docenić porządnego kina grozy i tak jak ty "nudzą" się gdy im głośna muzyka i morda potwora nie napiep**a znienacka co pare minut.

ocenił(a) film na 3
Mongoose

doczepiles się do tego niemowlaka, co mnie obraza...nie jest to poziom do dyskusji dla mnie,. Sinister nie bazuje na jumpach lecz na atmosferze grozy, ktora towarzyszy calemu filmowi. It follows bazuje na straszeniu nastolatkow, czym grozi seks...moze dlatego ma tak swysokie noty na tomatoes, nie ma to jak umorlanianie w konwencji horroru ,wiadomo ze dzieci to łykną...bo jesli chodzi o zakamuflowane przeslanie to IF ma je, nie przecze..ale forma jest zwyczajnie nudna i przypomina w swej konwencji Krzyk co najwyzej

Mongoose

Ja tam zdanie krytyków mam głęboko w poważaniu i zupełnie mnie nie obchodzi opinia ludzi z Rotten tomatoes. Horrory oglądam od 20 lat, ale tylko i wyłącznie te o duchach, zjawach, diable,szatanie, opętaniach i egzorcyzmach gdyż wszelkie inne uważam za komedie jak wszelkie slashery które powstały albo za obrzydliwośc jak wszystkie gore. Horror ma mnie przestraszyć a nie zanudzić tak jak ten It follows albo przykładowo uznawane przez wszystkich za klasykę horrorów słabiuteńskie dla mnie Lśnienie, gdzie w sumie przestraszyłem się ze dwa razy a gra Nicholsona mnie strasznie denerwowała i zastanawiałem się kiedy ten film wyłączyć. Dla mnie zawsze najlepsze co może być w horrorze to wyskakujące z nienacka jakieś duchy, demony czy zjawy albo jak jakiś opętany gada strasznym głosem, czy jakaś niewidzialna siła rzuca kimś o sciany albo ciągnie za włosy. Takie rzeczy są straszne a nie jak w tym It follows jakiś cień, który nie straszy a ponad połowa filmu jest zwyczajnie nudna.

ocenił(a) film na 6
jjpysiek

No to według tego 99% horrorów to slashery mądrze..
No, nie znasz ;)
It follows jest świetnie nakręconym horrororem. Posiada swój klimat i tworzy napięcie znacznie lepsze niż większosć współczesnych horrorów.
Na tą chwilę jestem w stanie w ciemno zaryzykować, że będzie to top2 tegorocznych horrorów.

Wspólczesna publika karmiona zmboie nie jest wyznacznikiem? No to śmieszne połączenie, bo na te festiwale filmowe nie jeżdzą tacy popcornowcy. Prędzej za takiego uznałbym Ciebie właśnie.

Mongoose

Sam jesteś troll. Inaczej być nie może, żeby uważać It follows za dobry horror to trzeba być trollem.

ocenił(a) film na 6
Andrzejek324

Jak ktoś jest idiotą, które przewyższa zrozumienie fabuły elementarza to rzeczywiście można tak myśleć.

ocenił(a) film na 3
Dealric

fajnie tylko wyzywanie kogos od idiotow tylko dlatego ze nie podziela twojego gustu filmowego jest raczej slabe i nie daje pola do dyskusji, bo sypac tu wyzwiskami latwo a juz o jakies argumenty trudniej....ja splywam stad bo sorry, nie bede klocic sie o to kto lepiej wyzwac potrafi

ocenił(a) film na 6
jjpysiek

Słowa klucz 'tylko dlatego". Nie tylko dlatego ;)
Podniecasz się, że zostałeś wsparty przez kogoś. Problem w tym, że ten ktoś jest dobrze znany ludziom, którzy się o tym gatunku na fw wypowiadają i nikt nie traktuje go nawet nie tyle poważnie, ale nawet jako dorosłego człowieka o śladowej inteligencji.
Nie wynika to z gustu czy raczej jego braku. Wynika to z wielu czynników.

ocenił(a) film na 3
Dealric

zasady zachowania obowiazuja bez wzgledu na gusta.

ocenił(a) film na 6
jjpysiek

Poczytaj jego posty to zrozumiesz