Nie oglądałem i jakoś mnie nie ciągnie, ale możecie mi wytłumaczyć tą nazwę "Nieruchomy poruszyciel" ??? CO to k. jest ?? Nawet Mozilla nie ma takiego słowa.... (lol)
W filozofii to byt, który jest celem wszystkiego. Inne byty podlegają ciągłemu ruchowi zmianom, a nieruchomy poruszyciel pozostaje zawsze taki sam. Niektórzy utożsamiają go z Bogiem.
Wygooglowałem po angielskiej nazwie (bo po polskiej nie wiele znalazłem dlatego tu piszę) i znalazłem tą filozofię bo mnie to zaintrygowało :) Przyznam że nazwa angielska unmoved mover dużo lepiej oddaje sens tego wszystkiego, bo wiadomo że chodzi o "nie tkniętego sprawcę" .słowo "Poruszyciel" brzmi co najmniej głupio a w słownikach próżno go szukać..... Ten polski tytuł niestety nie brzmi zbyt zachęcająco.... coś pokroju "ciemność rusza do boju".
Po mojemu to powinno być "nieruchomy inicjator/sprawca"
Już w filmie Push, drażniło mnie to "poruszacz"....
Nie, nie może być "nieruchomy inicjator/sprawca".
Ponieważ:
Nieruchomy Poruszyciel jest terminem używanym w filozofii, metafizyce, pierwszy raz pojawia się już u Arystotelesa. Jest przyczyną wszystkiego, można powiedzieć, że to Absolut :P
W polskiej filozofii funkcjonuje właśnie ta nazwa: "Nieruchomy Poruszyciel" (czasem "Pierwszy Poruszyciel"), i nie ma ona nic wspólnego z tłumaczeniem z angielskiego. Tytuł filmu więc zapewne wzięty jest właśnie z filozofii.