PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=460698}
3,8 5,6 tys. ocen
3,8 10 1 5566
3,3 10 krytyków
Nieruchomy poruszyciel
powrót do forum filmu Nieruchomy poruszyciel

Brawa za odwagę, wielka nagana za wykonanie.
Postanowiłem zobaczyć co w tym naszym rodzinnym kinie słycha i zobaczyłen ten "film", bo wiem, że wzbudza spore kontrowersje. A no zobaczyłem i czuję się jakby mnie przejechał pociąg. Zderzenie było gwałtowne i bolesne. Panie Barczyk nie wystarczy obejrzeć kilka filmów Lyncha, by stworzyć dobry film z pogranicza snu i jawy. Aby tego dokonać trzeba mieć cos do powiedzenia, a tutaj reżyser poprostu kopiuje już to co widzieliśmie u reżysera "Mulholland Drive". Ciągle nie wiem o co w tym filmie chodzi?! Ale tak to jest jak inspiracją była seks afera u Andrzeja Leppera.
Do tego wyszstkiego dochodzi słabiutka realizacja. Fatalny dźwięk. Dialogi czysta amatorszczyzna, aktorstwo nazbyt ofiarne. Do tego erotyki tu tyle co młodzierzy w kościele w niedzielę :) Krew mnie zalewa jak widzę, jak aktorzy jadą w samochodzie na platformie, ze sztucznym tłem! O matko. A na dodatek auto jedzie jak po stole, co przy naszych drogach jest Mission Impssible.
Jak już mówiłem brawa za odwagę, ale żeby utrzymać taki projekt trzeba mieć fantazję i wizjonerskie zacięcie, a tego Barczyk nie ma wogóle.
Zlepek pseudo inteligentnych, surrealistycznych scene, które tworzą niemiłosierny bełkot. Źle się dzieje...
2/10

ocenił(a) film na 7
Bialy_Pielgrzym

>>Krew mnie zalewa jak widzę, jak aktorzy jadą w samochodzie na platformie, ze sztucznym tłem!<<

A nie przyszło ci czasami do głowy, że jest to zabieg celowy?

fender31

Nie. To jest poprostu nieporadnośc polskich twórców, bo ta scena nie była jedyną "wpadką".

ocenił(a) film na 7
Bialy_Pielgrzym

Naprawdę nie bierzesz pod uwagę istnienia takiego zjawiska jak język kina? Pewne stylistyczne, ustalone na drodze tradycji filmowej elementy, którymi reżyser również gra w sposób zamierzony?
Znasz filmy Godarda z l. 60' i jego styl prowadzenia kamery?

fender31

Biały Pielgrzym przesadziłeś historia nie ma nic wspólnego z lepperem to tylko ktoś albo specjalnie albo przypadkowo zrobił takie "halo" w głupawych gazetach i portalach może po to żeby nagłośnić film (dystrybutor?) film rzeczywiscie wzoruje sie troche nieudolnie na psychologach kina ale ta scena w samochodzie była specjalnie. Film kontrowersyjny i nie można obok niego przejść obojętnie, nieżle zagrana główna rola ja bym tej Pani Mariety nie lekceważył ona może jeszcze niejedną rolę świetnie zagrać, Frycz zajebisty ale on tak ma w każdej roli, niezły jak zwykle Chyra.
5/10