PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622028}

Niesamowity Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2
2014
6,7 114 tys. ocen
6,7 10 1 114195
6,4 33 krytyków
Niesamowity Spider-Man 2
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man 2

spider man > amazing spider man
spider man 2 > amazing spider man 2

uwazam ze ostatecznym wynikiem bedzie 2 : 1 gdyz spider man 3 byl niewypalem w pewnych
aspektach ;)

ocenił(a) film na 9
Ade_Er

Niesamowity Spider 2 bije na głowę wszystkie części Raimiego.

ocenił(a) film na 9
ramzees

zgadzam się w 100 %

ramzees

Zdecydowanie masz rację :) Stara trylogia była szara i nijaka.

ocenił(a) film na 5
ramzees

Ten nowy spajdek jest kiczowaty. Same efekty, przerost formy nad treścią duży zawód. To samo co nowy Hobbit. Wyglada niby ladnie ale co z tego? Plytkie to strasznie.

straightlines

właśnie nie: o wiele bliższy pierwowzorowi bohater- wyluzowany, z motywami komediowymi, oryginalną dziewczyną. Electro i Goblin to dość pulpowe postaci,ale o wiele wole to niż dawnego, płaczliwego Pająka i Jego drętwej M.J. z poprzedniej Trylogii

ocenił(a) film na 5
awksom

Dla mnie jest inaczej. Teraz jest dretwo i nijako.

straightlines

ja wolę Spidermana, który z takim wdziękiem drwi z wrogów, niż tego, który popłakał się jak Go laska rzuciła-tamten był znośny tylko w wersji "opętanej" w trzeciej częśći

ocenił(a) film na 5
awksom

to ja wole tamtego ktory jakos przezywal rzeczy a nie tego wypranego i plaskiego, trzymaj sie:)

straightlines

Pa, pa ;)

straightlines

Zresztą nawet krytycy na rotten tomatoes ocenili trylogię o wiele lepiej - taki Spider Man 2 - 94%. Zawsze jakiś punkt podparcia.

hr_dooku

Jakby dzisiaj oceniali już by takiej noty nie było.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

E tam, efekty nie są ważne.

pemmil

Są :) Ale tu już nie tylko o efekty chodzi.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Więc czemu teraz ocenianoby gorzej?

kamilxxx09

Wciąż oceniają lepiej. Są nawet tacy, którzy jeszcze dziś uważają "Spider-Mana 2" za najlepszą adaptację komiksu W OGÓLE. :)

Lekka przesada, ale o filmach Webba nikt tak nie myśli (poza Tobą, ale Ty się nie znasz. :P ).

Davus

Dobrze ze ty się znasz. Nara

kamilxxx09

Wiadomo, że dobrze. :)

awksom

Ja nie lubię tych stereotypowych filmów Marvela, gdzie wszyscy się tylko wygłupiają i rzucają żartami na lewo i prawo.

hr_dooku

ale taki był Spider-Man. Iron Man tez był bardziej na luzie, a X-Meni, czy Kapitan Ameryka bardziej na serio

awksom

Wolę kiedy filmowcy mają coś nowego do zaoferowania niż to co w komiksach.

hr_dooku

ale tu nie ma powtarzania, tylko nieco większe trzymanie się idei tego komiksu

awksom

Ale jeśli idea jest zła - to trzymanie się jej też jest złe. Chyba proste? :P

Davus

ale to już do autorów komiksu- zresztą patrząc po komentarzach większość woli nowe wersje

awksom

Wielu ludzi lubi też "Transformersów" albo "Zmierzch", a nie przepada za Bergmanem i Fellinim. Czy to znaczy, że np. filmy Michaela Baya są lepsze od "Słodkiego życia" albo "Siódmej pieczęci"? Nie wydaje mi się. :P

Poza tym krytycy w USA wolą filmy Raimiego. Nawet trzecia część jego trylogii ma w tej chwili lepsze oceny od drugiego "Niesamowitego...".

Ci, którzy się znają na dobrym kinie - wolą "Spider-Many" sprzed rebootu. :P

Davus

nie wiem, co Ci się podobało w płaczliwym "Ciotowatym" (i tu nie chodzi i homoseksualizm) Peterze i drewnianej M.J

awksom

A nie wiem, może jestem romantykiem i mnie ta nieśmiałość Parkera zauroczyła? :) Wszystko jedno. Fajne to było, u Webba fajne nie jest prawie nic.

Tzn. gdyby wyciąć sceny między Garfieldem i Stone z obu filmów i zmontować z tego komedię romantyczną - to pewnie mogłaby być dobrym filmem.

Ale to filmy o Pajączku i jako takie są... dość denne. :P

awksom

Stary Spider man był po prostu irytujący. Beksa, drewno bez emocji. Za to ten jest wyluzowany, zabwny, ma poczucie humoru i świetnie gra :)

kamilxxx09

Czyli stereotypowy i schematyczny film Marvela. Dlatego wolę takiego Hulka z 2003 r. Ma o wiele więcej do zaoferowania niż tylko masę efektów i jest oryginalny.

hr_dooku

A ja nie. Bo ten film prócz efektów i scen akcji ma też do zaoferowania wciągającą fabułe, świetny watek miłosny, porzadną muzykę i świetne aktorstwo.

kamilxxx09

Wciągającą fabułę... na pewno nie dla kinomanów. Wątek miłosny... no może być. Muzykę... zimmerowskie buczenie bez melodii. Aktorstwo... amatorszczyzna (pewne jest że nikt nie zasłużył na nominację do oscara)

hr_dooku

oj, ale kto tu oczekuje Oscarów, taki Joker Heatha Ledgera jest raz na 100 lat

hr_dooku

Nikt nie mówi o Oscarze. Oscary dostają aktorzy, którzy mają główną rolę w filmie, a pozostali bohaterowie sa jedynie tłem. Tak jest prawie zawsze. Ale aktorsko było bardzo bardzo porządnie.

kamilxxx09

Oscary przyznawane są za role pierwszoplanowe i... drugoplanowe.
Zresztą Ledger dostał za drugi plan w adaptacji komiksu, więc... można. :)

Davus

Sa wyjątki.

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

to właśnie w starej trylogii słabo grali postacie z komiksu, bo one takie nie były ;) według mnie starą trylogię da się oglądać, ale nie mieli pomysły na całą trylogię tylko po sukcesie 1 cz. nagrali 2 kolejne i na tym się skończyło. ;) ale nie kłóćmy się. ;)

kamilxxx09

Muzyka Elfmana z pierwszej trylogii też zjada rzępolenie Hornera i Zimmera z nowej, więc... nie żartuj! :P

Davus

Hahaha. Wiesz, ze prima aprillis był prawie miesiac temu?

kamilxxx09

Oj, nawet na muzyce się nie znasz? To już jest przerażające. :P

Davus

Fajnie.

kamilxxx09

A stary nie był zabawny? :)
Chyba inne filmy oglądaliśmy. Ja się śmiałem euforycznie na każdej części Raimiego. Kilkakrotnie udało mi się nawet wzruszyć. Urocze to było, świetnie zrealizowane, napisane itp. itd.
A na tych nowych nudzę się niemiłosiernie. Słucham jak Spidey wykrzykuje jakieś bzdety o nosorożcach do Rhino i się zastanawiam DLA KOGO TO JEST ZABAWNE? Bo na pewno nie dla ludzi z poczuciem humoru. :P

Poza tym te nowe "Spider-Many" nie mają ani jednej sceny, która zapisałaby się w ikonografii popkultury. Nie wyróżniają się niczym na tle wielu innych identycznych filmów. "Spider-Many" Raimiego miały przynajmniej ten sławetny pocałunek do góry nogami, który do dzisiaj jest rozpoznawalnym cytatem dla każdego miłośnika kina.

Poza tym - tak, Garfield, DeHaan, Stone, Ifans grają dobrze. Tylko co z tego, skoro filmy są gorsze od nich?

Poza tym IMO Maguire był bardzo dobrym Parkerem. Jeśli do niego dodać Dafoe, Molinę, Rosemary Harris i J. K. Simmonsa (nie wspominając o Hadenie Churchu) - to stare filmy nawet aktorsko wypadają (ogólnie) lepiej od tych nowych. :)

ocenił(a) film na 6
awksom

Ten nowy Spider to jakiś komedio-romans?

SilverX

nie do końca, ale podam np. związek Petera z Gwen to nie wzdychanie i płacze, tylko więcej uśmiechu,żartów itp. Tam widać,że Oni cieszą się,ze są razem, a dziewczyna nie jest tylko po to,żeby oprych Ją porwał, a chłopak ratował

awksom

zgadzam się główny bohater jest wyluzowany i zachowuje się jak typowy młodziak, a Tobey Maguire grał typową ciotę, która by tylko płakała i to w dodatku było słabe.

Erigone13

Zgadzam się :)

Erigone13

Ciota to pojęcie względne.

ocenił(a) film na 3
awksom

Jak można twierdzić, że nowy spider jest bliższy pierwowzorowi? Chyba nie wiesz, kim jest Peter Parker, bo na pewno nie jeżdżącym na deskorolce, ubranym w modne ciuchy, z modną fryzurą na łbie, przystojnym zawadiaką. Wszystko to, co czyniło spider-mana ciekawą postacią w amazingu zostało po prostu zniszczone a spidy'ego przefrancowano na modłę dzisiejszych fajnych nastolatków paradujących po chmielnej z kawą ze starbucksa.

Tfu, wstydź się tych słów

ocenił(a) film na 10
ramzees

Prawda !

ocenił(a) film na 6
ramzees

zgadzam sie, cała trylogia Raimego jest słaba, a dwie części Amazing sa naprawde niezle

ramzees

Ośmieszasz się, ramzeesie. :)