PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622028}

Niesamowity Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2
2014
6,7 114 tys. ocen
6,7 10 1 113862
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man 2
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man 2

Wróciłem właśnie z kina i muszę powiedzieć, że jak dla mnie, był to najsłabszy spider-man jak do tej pory, choć wciąż świetny film akcji. Nie ukrywam jednak, że seria z lat 2002-2007 podobała mi sie o wiele bardziej ( była bardziej mroczna, a ta jest bardziej pod dzieci, może dlatego) a człowiek pająk jest jednym z moich ulubionych superbohaterów. Może dlatego, że stara seria tak mi sie podobała bardzo drażnią mnie te wszystki nieścislości jak np. to, że Norman Osborne zginął śmiercia naturalną, a w starej serii zginął w walce z spider-manem, nastepnie to, że mniej wiecej w tym samym czasie Peter jest z Gween i Mary Jane, to że nawet nie pokazali Mary Jane mimo,że fabuła potoczyła sie już tak mocno do przodu ( tak jak by sie nie znali wogóle z Peterem, mogli również nie pokazywać ciotki), to, że Norman wogóle nie jest goblinem, a Harry dopiero po wstrzyknięciu sobie jadu pająków, wychwyciłem jeszcze kilka podobnych porównań ale wyleciały mi z głowy teraz. Rozumiem, że nowy reżyser, nowi aktorzy ( choć mnie bardziej pasowali starzy rozumiem ludzi, którzy wolą obecnych), nowa wizja, ale uważam, że niektore wydarzenia mogłyby zostać skomponowane w ten sposób aby wygladało to tak, że maja miejsce pomiedzy sobą.

ocenił(a) film na 6
muran_maciek

Dodam jeszcze, że byłem na wersji 2d z napisami w cinema city i spytam z ciekawosci jak wersja 3d ( czy były jakies powalajace efekty) i jak dubbing ( w pierwszej cześci nie był moim zdaniem tragiczny ale wolałem jednak słyszeć prawdziwe głosy, jeśli chodzi o żywych ludzi). Zachęcam do komentowania i przedstawienia swojego punktu widzenia.

muran_maciek

śmieszne, jak widac niektorych kreci odgrzewanie kotletów po raz 100, tak kazdy film powinien sie zgadzac z oryginałem a kazdy kolejny powinien byc taki sam....ach wszyscy by sie rzucili do ogladania. Rzygam juz takimi badziewiami, niech w koncu ktos zrobi cos nowego fajnego, Superman rozwalajacy świat, Batman zabijacy ludzi a nie ciagle jedno i to samo gówno

ocenił(a) film na 6
slipdog

Nie uważam aby precyzyjniejsze wkomponowanie wątków było odgrzewaniem kotleta. Przecież nie piszę, że nie podobał mi sie jaszczur czy że nie chcialem electra. Uważam nawet, że pomysł z Gween również byl dobry, tylko dlaczego w starej serii przykładowo Norman osborn ginie jak Peter jest z Merry Jane a w tej gdy Peter jest z Gween, a jeśli superman rozwalal by swiat to nie byłby już supermanem. Jeśli chodzi ci o film z postacią posiadającą super moce, która nie jest tak poukładana jak chociazby superman to obejrzy ten film: http://www.filmweb.pl/Hancock

slipdog

Sony musiało nakręcić dość szybko nowego Spider-Mana by nie stracić do jego nakrecenia praw. A Twój pomysł na nowe filmy, na nowe przedstawienie bohaterów na szczęście jest daleki od zrealizowania.

ocenił(a) film na 8
slipdog

Odgrzewanie kotletow? Ta psotac i uniwersum ma kupe lat i kazdy moze sobie robic ja na nowo tyle razy ile chce, tym bardziej ze Spider-Many raimiego nie byly zbyt udane :)

Himiteshu

ta własnie widze jakie oburzenie ze sie z komiksem nie zgadza, i dlaczemu do kur...nedzy jest Gwen zamiast Mary Jane :D zaraz siekiera porabia rezysera bo sie wazył zmienic jedna duperele. Ciagle jedno i to samo , komiks to komiks rzygac sie juz chce od ekranizacji

ocenił(a) film na 8
slipdog

Wiesz ze Gwen byla pierwsza dziewczyna parkera a nie Mary nie?

ocenił(a) film na 10
slipdog

Dobry jesteś, krzyczysz o tym że niezgodne z komiksami a nawet nie wiesz kim była Gwen. xD Akurat seria Amazing ma więcej powiązań z komiksów niż trylogia, co prawda biorą trochę elementów z Amazing lub z Ultimate ale dalej komiks to komiks.

Callian

to chyba nie do mnie, nastepnym razem radze przeczytac całosc i ze zrozumieniem

ocenił(a) film na 6
muran_maciek

Matko...

Polecam sprawdzić w słowniku słowo reboot, bo właśnie tym jest Amazing Spider-man.

ocenił(a) film na 8
zombie001

On nie zrozumie :)

ocenił(a) film na 8
muran_maciek

Wesz ze baza filmu sa komiksy nie?

ocenił(a) film na 7
muran_maciek

Zdajesz sobie sprawę, że stara trylogia tak naprawdę GWAŁCIŁA komiks?
Sorry, ale jak już to możemy zrobić:
"nieścisłości trylogii raimiego" i oddzielnie "nieścisłości the amazing"

ocenił(a) film na 9
Dealric

Dokładnie, zero ścisłości z komiksem, mi osobiście bardziej podoba się ta nowa część i humor Pająka :)

muran_maciek

Mam wrażenie, że w ogóle nie zdajesz sobie sprawy z tego, na czym bazuje nowy film o pająku. Zmiany w fabule, takie jak naturalna śmierć Osbournea, czy to, że Peter jest z Gween, to nie wymysł filmowców. Nowy Spider bazuje na serii komiksu "Ultimate Spider-Man", natomiast seria Raimiego bazowała na komiksie "Amazing". Seria Ultimate jest w miarę nowa, dzieje się we współczesnych czasach i pisze całą historię Spidera od nowa. Tak więc filmowy Spider,jak najbardziej jest zgodny z komiksem. Nawet wygląd Elektra (zanim zaczniesz twierdzić, że w komiksie wyglądał inaczej), jest zgodny z wyglądem tej postaci w serii Ultimate. Następnym razem zanim zaczniesz wypisywać takie farmazony, sprawdź najpierw, czy aby na pewno masz racje...

ocenił(a) film na 6
GABRIEL_san

Dzięki, tak właściwie tylko ty sensownie i obszernie wyjaśnileś mi sytuację. Przyznaję, że nie mialem pojęcia o tym, ze poszczególne serie komiksowe opowiadają historię spider-mana w innym czasie i prze de wszystkim od początku w trochę inny sposób ( szczerze mówiąc to, że spider posługiwał sie telefonem komórkowym również było dla mnie niesmaczne). W sumie nie interesuje sie komiksami, chociażby z tego powodu, ze w Polsce sa trudno dostępne, ale ogladałem sporo lat temu bajkę na fox kids http://www.filmweb.pl/serial/Spider-Man-1994-121831 i bardzo mi sie podobała ( w sumie to chyba kilka razy cala serie obejrzałem). Po prostu moje odczucie było takie, ze trylogia Raimiego miała bardzo duzo wspólnego z tą bajką i może to jest główna przyczyną moich odczóć.

muran_maciek

No fakt, że mogłeś tego nie wiedzieć. Troszkę za bardzo się spiąłem może, przyznaję. Szczerze, to nawet jak ktoś w tym siedzi, to i tak można się nieźle pogubić. Przykładowo, samych serii Ultimate o Pająku powstało już chyba około 5, jeśli się nie mylę. Teraz praktycznie wszystkie komiksy i ich serie są dostępne na bierząco w wersji cyfrowej, a jeśli nie lubisz czytać w oryginale (czyli w j. angielskim), to jest taka polska grupa, która dość profesjonalnie zajmuje się tłumaczeniem co ciekawszych serii z amerykańskimi superbohaterami.Niestety nie mogłem wstawić linka, bo był odrzucany przez filmweb. Ale myślę, że bez problemu znajdziesz na sieci te translacje.

Co do zawiłości świata Spidermana, możesz też odsłuchać sobie 2-go odcinka nowego podcastu o komiksach, gdzie akurat w tym odc mowa jest głównie o Spidermanie i zawiłości w nowych seriach:) Wejdź na stronę co się zwie "Kopryfolium", a następnie u góry w zakładce "Podcasty" wybierz : "W poprzednim odcinku" (to właśnie nazwa tego podcastu o komiksach)

ocenił(a) film na 6
GABRIEL_san

Ok. Dziex. Zapoznam sie z tematem głebiej jak bede miał wiecej czasu. Spytam tylko z ciekawosci czy ta strona ze streszczeniami to może marvelcomics.pl. ( duzo dokładnych polskich streszczeń) czy jest cos fajniejszego.

ocenił(a) film na 7
muran_maciek

Jeśli bardzo Ci zależy to na piratebayu znajdziesz torrent z kompletmym amazing spider-man vol 1 (700 chapterów), ale od razu dostrzegam, ze trzeba do tego pododawać chapterów z innych serii w odpowiednich miejscach.

Dealric

No i właśnie mniej więcej o taka zawiłość mi chodziło:p I wytłumacz mu teraz szybko i logicznie, co, gdzie i jak:D

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

Najłatwiej zignorować 450 pierwszych chapterów, bo później trzeba dościągać tylko kilkanaście chapterów spoza tasma :D

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

Choć nie powiem, gdyby ktoś chciał wskakiwać całkiem na nowo to raczej jechałbym w X-menów którzy obecnie są fantastycznie robieni.

muran_maciek

Jesli chodzi o streszczenia, to strona którą podałeś jest bardzo fajna, ale mnie chodziło o stronę z translacjami, czyli ze można przeczytać całe komiksy i ich serie po polsku:) http://e-komiksy.blogspot.com/

GABRIEL_san

Gdyby jakieś odnosniki na tej stronie wygasły, te same spolszczone komiksy można znaleźć na innych stronach, chociażby na pewnym poczciwym "gryzoniu" ;]

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

Ale właśnie obecnie komiksowy Spider-man jest mniej zawiły niż kiedykolwiek ;)
Kanonicznie mamy TASM vol2, defenderów (w których jest Scarlet Spider/Kain) i superior foes of spider-man, a poza tym w zasadzie tylko gościnne wystąpienia.

To nie czasy kiedy naraz były 4 kanoniczne serie, które trzeba było równolegle czytać, żeby cokolwiek zrozumieć ;)

Dealric

Mniej zawiły?? Wystarczy posłuchać drugiego odcnika podcastu o którym wspomniałem. Jak to jest mniej zawiłe, to ja dziękuję. A to o czym mówią to tylko ułamek universum spidera...

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

Yep, mniej zawiły.
W każdym razie mówię o głównym uniwersum Earth-616.
Tylko, że zamiast na podstawie czyjegoś podcastu mówię to na podstawie tego, że ja większość tego przeczytałem ;)

Dealric

No brawo, ale wyobraź sobie, że ja też większość czytałem. Podałem Ci po prostu najszybszą drogę do znalezienia przykładu, popierającego mój argument.

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

Ale nie wiem co popierać. Chcesz porównać obecny TASM do choćby Clone Sagi i okolic? ;)

Dealric

Ojojoj Clone Saga:D Teraz chyba rozumiem, w jaki sposób mnie zrozumiałeś. Chodziło mi nie tyle o zawiłość fabularną, co przede wszystkim o to, że jak taki człowiek z zewnątrz, który się tym do tej pory nie interesował, może sie w tym wszystkim łatwo pogubic i dostać zawrotu głowy. Mam na myśli głownie często różną numerację tych samych zeszytów i przeplatanie sie jednej historii, przez kilka serii komiksowych. W sensie, że nieraz aby przeczytać jakąś jedna opowieść, trzeba przeskakiwać pomiędzy różnymi numerami, w różnych seriach. Ja sam nieraz juz się w tym gubię, a o ma powiedzieć taki biedny człek, co dawno nie zaglądał do komiksów, albo chce dopiero zacząć np. po obejrzeniu filmu??:]

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

Ok no to się nie zrozumieliśmy ;) Myślałem, że chodzi Ci albo o burdel fabularny, albo o problem z ilością serii i konieczności skakania po nim.

Akurat numeracja nie jest już tak bardzo problematyczna bo od blisko 200 chapków jest w końcu jedna seria ;)
W sumie chyba ostatnim mieszaniem serii było Evolve or Die które było koło 500 (swoją drogą całkiem fajnie wymyślona historia).
Słucham tego podcastu i poniekąd zaczęcie od Homecoming jest chyba najsensowniejsze, bo unika się większości skakania po seriach i najgorszych bałaganow fabularnych (Z drugiej strony nie unika się upośledzonego one more day ;(

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

Nie.
Serio Raimiego nie bazowała na AMazing.
Ona nie bazowała na niczym.

Nowa serie czerpie z obu serii. Tak btw w Ultimate Pająk ejst z MJ od początku nie z Gwen.
To w Amazing jest najpierw z Gwen.

Wygląd Electro jest zgodny tak z Ultimate jak i z Amazing (polecam sprawdzić tegoroczny vol2 tasma ;)

Dealric

W podstawowej serii Amazing, jest najpierw Gwenn, owszem, ale nie wszystkie rzeczy zmienili przecież. W Amazing Gween ginie na moście, a do jej śmierci przyczynia się Green Goblin. W serii Ultimate, również na początku Peter jest z Gween i tu się nic nie zmieniło. Nie wiem, skąd wziąłeś taką informację, ale jak pisałem, serii Ultimate wyszło do tej pory przynajmniej z 5. Wszystkich nie czytałem, więc może faktycznie w którejś jest Mary Jane na początku. W serii "Ultimate Comics Spider-Man v.2" np., Pająkiem jest czarnoskóry nastolatek o imieniu Miles Morales. Tak że tak jak mówiłem, zakręcone to jest na maksa. I mylisz się. Nowe filmy o Spidermanie bazują przede wszystkim na Ultimate (tej bazowej Ultimate), o czym nawet mówli sami twórcy filmu, kiedy jeszcze powstawała pierwsza częśc "The Amazing Spider-man".

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

v2 jest takie jakie jest, dlatego że Parkerowi się zmarło ;d

Nie mówię, że nie bazują na niej. Mówię, że czerpią z obu i mieszają je.

Dealric

Rozumiem, o czym mówisz. Tyle że skoro w Ultimate jest i tak mnóstwo wspólnych elementów z Amazing, więc Twoje wrażenie że filmowcy czerpią z obu serii może być mylne. A nawet, nawet jeśli w jakimś stopniu film opiera się o obie serie, to i tak wydaje mi się, że jakieś 80% nowego Spidera i tak bazuje na Ultimate. Ale przecież nie w tym rzecz, bo ogólnie jak pewnie zauważyłeś chodziło mi o to, żeby autorowi tematu wyjaśnić, że to nie filmowcy wymyślili te zmiany. Więc nie wiem, o co tak naprawdę Ci chodzi. I czy my się o coś kłócimy? Bo jeśli tak, to nie widzę żadnego powodu.

ocenił(a) film na 7
GABRIEL_san

Raczej mówimy prawie to samo w inny sposób;d

Dealric

Tez odniosłem takie wrażenie :p