PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622028}

Niesamowity Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2
2014
6,7 114 tys. ocen
6,7 10 1 114200
6,4 33 krytyków
Niesamowity Spider-Man 2
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man 2

Dlaczego? Film zbyt długi, i mimo że akcji jest tu co niemiara, czasami odnosi się wrażenie, iż
wszystko robione jest na siłę, bez polotu.
Tak jak napisał jeden z amerykańskich krytyków na rottentomatoes są momenty, gdy ma się
wrażenie oglądania gry komputerowej, a nie filmu fabularnego. Niestety, muszę się z nim zgodzić.
Miejscami efekty, mimo że dobre, są przytłaczające i biorą górę ponad treścią.
Dlatego też, całość, jak dla mnie, zasługuje na 6/10.
Spodziewałem się czegoś lepszego, dostałem niezły film o superbohaterze, którego potencjał
jednak nie do końca zostaje dobrze wykorzystany przez reżysera i scenarzystów.

ocenił(a) film na 6
MarekAntonivsz

Pelna zgosa. Caly film to przerost formy na trescia.

MarekAntonivsz

Uważam, że film w zwiastunie zapowiadał się na o wiele lepszy niż rzeczywiście był. Amerykanie mają tendencję do robienia dobrych trailerów nawet do kiepskich filmów. Ogółem sądzę, że twórcy za bardzo skupili się na Gwen i uczuciach. Od samego początku było wiadome, co się z nią stanie, nie było to żadną tajemnicą, a jeszcze bardziej było to uwidocznione w rozmowach między bohaterami. Film trwał przesadnie 2,5 godziny, lecz powinien trwać 1,5-2. Było scen, które bym wywaliła od groma. Do tego sztucznie przedstawiona nienawiść Harrego i Maxa do Petera. Spodziewałam się czegoś naprawdę dobrego, ale wyszło to, co wyszło.

ocenił(a) film na 10
itmakesmesmile

Maxa to bym się akurat tak nie czepiała, bo przedstawione było, że ma obsesję na punkcie Spidermana. Scena w mieszkaniu, czy z Gwen w windzie, kiedy cieszył się z samego faktu, że zapamiętała jego imię, idealnie pokazuje, jakie gość miał problemy z psychiką. Był tak zdesperowany, by mieć przyjaciela, że chwytał się wszystkiego, co ma, nawet naturalnej uprzejmości nieznajomych. Dlatego też tak gwałtownie zareagował na to, że Spider go nie pamięta.
Złość Harry'ego już nieco bardziej naciągana, ale jak się uprzeć, to też ma sens, tutaj też objawia się desperacja, w chwili której najlepszy przyjaciel odmówił mu pomocy. Może jeszcze przed zażyciem jadu pająków by Petera nie zabił, ale później to już mu się całkiem pokręciło we łbie.

ocenił(a) film na 1
itmakesmesmile

Jeszcze nie oglądałem ale jak widzę, że scenarzystą jest alex kurtzman to się dzieła nie spodziewam.

szuler2

Nie mówię, że film jest zły, bo są w nim naprawdę dobre momenty, które miło i przyjemnie się ogląda. Do Kurtzmana osobiście nic nie mam, jest mi on obojętny chociaż uważam, że Star Trek był naprawdę dobry.

MarekAntonivsz

Biorąc pod uwagę całą fabułe, uważasz iż to jest przerost formy nad treścią? heh, żart...

Spidey_

Nigdzie nie napisałem, że cały film uważam za "przerost formy nad treścią". Wyraźnie napisałem, iż chodzi mi o kilka momentów w filmie.

Pozdrawiam