PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622028}

Niesamowity Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2
2014
6,7 114 tys. ocen
6,7 10 1 114195
6,4 33 krytyków
Niesamowity Spider-Man 2
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man 2

Nareszcie mój ulubieniec doczekał się godnej ekranizacji. Tak niesamowitego filmu komiksowego jeszcze nie wyprodukowano. Nawet Avengersi wszyscy razem lub solowo po prostu wymiękają i niegodni są nawet próbować z nim konkurować. Potężny dźwięk, oryginalne pomysły realizatorskie, oszałamiające efekty, idealna muzyka, nakreślenie postaci, wymieniać by można w nieskończoność. A jeśli dodamy wrażenia 3D odczuwane w IMAXie, dla którego ten Spider był chyba specjalnie przeznaczony, to będzie to jedna z najlepszych przygód filmowych ostatnich kilku lub nawet kilkunastu lat. Polecam fanom i nie tylko. Osobiście chętnie wybiorę się jeszcze raz. Ostatnio czułem się tak doskonale komiksowo jedynie w 'The Amazing Adventures of Spider-Man' w Universal Studios na Florydzie.

ocenił(a) film na 9
plooshack

Prawda film genialny. Choć stawiam na równi z Watchmen choć to zupełnie różne filmy. Ale nowy Spider man jest jak najbardziej Niesamowity ;).

ocenił(a) film na 8
plooshack

Dla mnie zaraz obok 300, Man of Steel, Avenegers, The Dark Knight i Watchmen :)

ocenił(a) film na 10
plooshack

Oj tak, '300' to na pewno ma bezwzględnie pierwsze miejsce w kategorii ekranizacji komiksu!
Spidera oceniłem w kategorii filmu 'superbohaterskiego' :)

ocenił(a) film na 5
plooshack

nie wszyscy podzielają Twój pogląd, dla mnie film zupełnie skopany, sieczka dla niewymagających mas...Pozdrawiam

plooshack

Uważam podobnie najlepsza ekranizacja komiksowa jaka to tej pory powstała

ocenił(a) film na 10
plooshack

Podbijam ;P

plooshack

Zgadzam się ;D

ocenił(a) film na 10
cloe4

;D

ocenił(a) film na 10
plooshack

Mam do Cb pytanie, jako do osoby obeznanej z komiksem. Wlasciwie, do kazdego kto czytal i potrafi odpowiedziec.
Co do filmu, baaardzo mi sie podobal. Muzycznie jeden z najlepszych filmow jakie mialam przyjemnosc obejrzec. Nie ocenie natomiast wiernosci komiksowi, bo nie czytalam. Stad pytanie... [spoiler]
.
.
.
Czy Gwen musiala zginac? Bylam totalnie zaskoczona jej smiercia, bo nie przypuszczalam, ze ukochana bohatera moze zginac. Szczegolnie, ze zlapal ja tuz nad ziemia. Czy to bylo podyktowane wlasnie komiksem i musieli ja usmiercic, zeby film pozostal mu wierny?
.
.
.
[/koniec spoilera]

ocenił(a) film na 10
GalaxySparkle

Tak, Gwen zgineła w komiksie, (w całkiem podobny sposób) jedyną różnicą jest to że zginęła z ręki Normana Osborna (taty Harrego) i na moście Jerzego Waszyngtona. Jeżeli chciałabyś poznać szczegóły zachęcam do ściągnięcia #121 komiksu Amazing Spider-man, ponieważ właśnie w tym zeszycie umiera Gwen.

ocenił(a) film na 10
Callian

Dziekuje. :) A ja plakalam po 'smierci' Pepper, by nastepnie myslec, ze Marvel nie usmierca takich postaci i nie wierzyc w smierc Gwen az do scen na pogrzebie.
Co do czytania komiksow, mam z tym problem. Jakos nie umiem. Film ma dla mnie przewage, bo sa ruchome sceny i dzwiek. Ksiazka ma dla mnie przewage, bo sa opisy. Przy komiksie mam trudnosci z wczuciem sie i ogarnieciem akcji.

ocenił(a) film na 7
GalaxySparkle

Śmierć Gwen jest dla spider-mana wydarzeniem ikonicznym i realnie rzecz biorąc nawet ważniejszym od śmierci wujka Bena.
Oczywiście nie można mówić o konieczności bo reżyser mógł pójść w taką stronę w jaką chciał, ale z punktu widzenia komiksu jest to kluczowe wydarzenie, które uwarunkowało w zasadzie całe późniejsze życie Parkera.

ocenił(a) film na 6
plooshack

Dla mnie niektóre walki powinny być dłuższe ale grunt,że dla niektórych film jest arcydziełem :) Denerwujący jest jeszcze ten cliffhanger na końcu.