PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622028}

Niesamowity Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2
2014
6,7 114 tys. ocen
6,7 10 1 114200
6,4 33 krytyków
Niesamowity Spider-Man 2
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man 2

Niestety nie wszystko zagrało. Film Marca Webba stoi jakby w rozkroku. W jednej chwili jest
poważny niczym batman Nolana. W drugiej nie tyle komiksowy bo co to za zarzut dla
adaptacji/ekranizacji komiksu. Infantylny będzie lepszym określeniem. Widać to dobrze przy
kontraście dwóch pierwszych scen.
Osobiście wolę to poważniejsze. Mroczniejsze podejście doprawione czarnym humorem.
Chwilami nowy pająk taki właśnie jest. Niestety dla mnie tylko chwilami.
Przeszkadzało mi to bardziej niż spiętrzenie wątków czy wypominane wszędzie zbyt szybkie
przemiany czarnych charakterów.

Aktorsko jest bardzo dobrze. Wprawdzie potencjał Jamiego Foxx'a został niewykorzystany.
Garfield gra po prostu ok. Natomiast Emma Stone jest zjawiskowa (moja bardzo subiektywna
ocena). Największe zaskoczenie na plus to Dane DeHaan. Jest rewelacyjny. Odniosłem
wrażenie, że swoją grą nadrabia wszystkie braki scenariuszowe swojej postaci.

Nie wiem czy można za ten rozkrok winić reżysera. Na pewno nie wszystkie decyzje zależały
wyłącznie od niego. Scena z samolotami była kompletnie niepotrzebna. Mam nadzieje, że to nie
był pomysł Marca Webba.
To najlepszy filmowy Spider-Men. Lepszy niż część pierwsza. Mamy tendencje zwyżkową.
Wybiorę się do kina na część trzecią. A głównym powodem nie będzie już Emma Stone lecz sam
film.

użytkownik usunięty
PolChicken

DeHaan i zaskoczenie? Było wiadome od momentu jego wyboru, że zagra wyśmienicie :)

ocenił(a) film na 7

Dla mnie był. Nie widziałem jego wcześniejszej pracy. Teraz prawdopodobnie zobaczę.

ocenił(a) film na 9
PolChicken

Zgadzam się, najlepszy film o Spider-Manie jaki kiedykolwiek wyszedł. Twórcy będą teraz mieli trudne zadanie z podtrzymaniem tak wysokiego poziomu (z powodu twistu w 2) w trzeciej części.

ocenił(a) film na 6
Animeholic

Twist tylko dla tych, którzy nie są zaznajomieni z uniwersum Spidermana w formie komiksu :)

ocenił(a) film na 9
chris3z8

Czy dla większości oglądających ;)

ocenił(a) film na 7
chris3z8

Ale to jest twist. Dla wtajemniczonych nie jest po prostu zaskakujący.

PolChicken

E tam. Przeciez tak miało być. Z poczatku zabawnie, z żartami. Potem ząs mroczniej, powazniej, dramatyczniej.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Z grubsza tak jest. Niestety momentami jest pewien miszmasz. Nie przeszkadza tak bardzo w oglądaniu. Trudno go jednak przegapić.

ocenił(a) film na 8
PolChicken

Po części zgadzam się z twoją opinią, że film miał momenty rozdarcia. Jednak z pełną świadomością stwierdzam, że jest to najlepszy film o spidermanie jaki powstał. Miałem wątpliwości co do 3 wrógów, ale film miło mnie zaskoczył. Nie było głupich walk typu " ty go trzymaj, a ja mu wpierd*dole..!!" tak jak to miało miejsce w Spidermanie 3 ramiego (najgorsza cześć ze wszystkich spiderków). Nie było przesytu akcji, co jest plusem, bo człowiek czeka akcję z niecierpliwością (a nie jak np w Transformesach 3 gdzie już czekało się na chwilę wytchnienia od ciągłej rozwałki), natomiast gdy już dochodziło do potyczek to były one wyśmienite. Nie bedę recenzował filmu, ale wymienie kilka plusów oraz minusów
Plusy filmu:
-HARRY OSBORN - to jest postać pierwszoplanowa i chyba każdy się ze mną zgodzi:)
-Wygląd spiderka
-wyważona akcja
-gra aktorska
-dobra historia, mimo swojej prostoty ja ją kupiłem, bo jestem świadomy, że to film na podstawie komiksu i nie ma co szukać niewiadomo jakiej głębi
-mimo 3 wrogów (w zasadzie 2 bo trzeci to bardziej eastern egg i zapowiedz kolejnej części:), nie odczuwamy chaosu jak w SM3

Minusy:
-trochę za dużo CGI ( 1 część miała więcej scen kaskaderskich co było dużym plusem)
-KOMPLETNIE NIEPOTRZEBNA SCENA Z LĄDOWANIEM SAMOLOTÓW - dlaczego w każdym fimie musi być coś takiego.. To takie amerykańskie...ehhh żygać się chce:)
-głupkowate scenki, które psują mroczny klimat filmu (np.spider w kasku strażaka, chory spider man w sklepie)

ocenił(a) film na 8
Peterson_B

zapomniałem o muzyce Hansa Zimmera - po raz kolejny udowadnia, że potrafi tworzyć świetną muzę. A kawałek "My Enemy" którego jest współtwórcą po prostu MIAŻDŻY!

PolChicken

Balans jest ok, to że Peter żartuje nawet w czasie dramatu, to jest wizytówka postaci, czerstwy humor by rozładować napięcie.