PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622028}

Niesamowity Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2
2014
6,7 114 tys. ocen
6,7 10 1 114195
6,4 33 krytyków
Niesamowity Spider-Man 2
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man 2

http://www.youtube.com/watch?v=O-229KFhxXE

zwiastun daje rade
widać w nim green goblina rhino

no i zapowiastke kolejnych łotrów doctora octopusa i volture

sinister six się szykuje

ocenił(a) film na 8
mrPARADOKS

Jak dla mnie trailer rewelacja, szczególnie jestem zadowolony z postaci Harry'ego . Widać, że Dane DeHaan uczyni najprawdopodobniej z niego jedną z najciekawszych postaci. Możemy również zobaczyć postać graną przez Felicity Jones, choć dalej nie wiemy kogo zagra. Wykluczyłbym od tej chwili Black Cat.

Z oficjalnej strony dowiedzieć się możemy także, że Colm Feore nie gra jednak Adriana Toomesa, jak dużo osób przypuszczało.

ocenił(a) film na 8
smiglo1993

ja jestem ciekawy czy gween zginie w tej części

ocenił(a) film na 8
mrPARADOKS

I w końcu będzie MJ w kolejnej :)

ocenił(a) film na 8
mrPARADOKS

Też się nad tym zastanawiałem, zacząłem powątpiewać. Nadmienię, że mam nadzieję, że zginie w tej części. Bardzo lubię Emmę Stonę, uważam, iż jest chyba najlepszym wyborem do roli Gwen, ale dwa filmy wystarczą. W 'trójce' już spokojnie może pojawić się MJ.

Wracając, spójrz na to zestawienie screenów z trailera (http://i.imgur.com/fDJUwkX.jpg [mam nadzieję, że link działa]). Spidey walczy z Goblinem w jakimś budynku - na szczycie. Gwen też tam gdzieś jest. Peter w znany nam, z komiksów, sposób łapie coś/kogoś pajęczynom.

ocenił(a) film na 10
mrPARADOKS

Zwiastun rewelacja. Oj będzie się działo :D
Odliczanie czas zacząć

ocenił(a) film na 9
mateusi91

Ten film będzie genialny! ! Ale czemu tak zepsuli rhina? ;/ powinien być wielkim umięśnionym nosorożcem ludzką twarzą, ale to jedyny minus ;p

ocenił(a) film na 6
wolverine11

Rhino spoko, patrząc w tej konwencji to w sumie bardzo dobrze wygląda
http://doktorant.files.wordpress.com/2012/04/dwa.jpg

Jakby zrobili z niego mutasa, to by wyglądał jak łysy hulk z rogiem ;p

ocenił(a) film na 10
mrPARADOKS

Świetny zwiastun, choć momentami zbyt komputerowy. Cały kostium wygląda jak wycięty z gry, ale i tak nie mogę się doczekać.
Electro wygląda rewelacyjnie, Goblin dalej mi nie podchodzi za bardzo, a Rhino może być. Podoba mi się motyw, że to będzie człowiek w zbroi, a nie mutant. Wystarczy że takim będą Electro i Goblin oraz sam Spiderman. Przyda się dla odmiany ktoś, kto używa technologii.

mrPARADOKS

mnie zastanawia zachowanie postaci granej przez aktorkę Felicity Jones inny uciekają a ona stoi i patrzy na goblina

mrPARADOKS

a sam trailer mi się podoba :)

ocenił(a) film na 9
wort801

A wie ktoś czy będzie ten komiksowy rhino wgl?

wolverine11

raczej nikt :) za szybko byś chciał wszystko wiedzieć :)

ocenił(a) film na 9
wort801

Eh no może ale poprostu czekałem bardzo na rhina mutanta :p

wolverine11

chyba w tej serii się nie doczekasz poza tym mutant był w grze spider-man amazing

ocenił(a) film na 9
wort801

Ok zastanawia mnie jeszcze Kto będzie w składzie sinister six. Na pewno vulture octopus i electro ale czy jest szansa na kravena łowcę? ;3

wolverine11

ja czekam na mysterio i skorpiona i shookera

wort801

a ja mam odmienne zdanie niż jak widzę , cała reszta komentujących Mamy już Elektro ( skądinąd wyglądającego świetnie), Rhino, rewelacyjnego Goblina. w Trailerze zostały pokazane skrzydła Vultura oraz macki Octopusa, nie sądzicie że to trochę dziwne i podejrzane, że twórcy którzy tak skrzętnie próbowali ukryć fabułę tej części oraz kolejnych antagonistów pająka, podsuwają nam gotowe i "oczywiste" rozwiązanie odnośnie tego jak wyglądać ma część 3, już w pierwszym zwiastunie ? Moim zdaniem, pamiętając jak wyglądała przez ostatni rok promocja tej części (czyli zdjęcia na tweeterze z jakąś cząstkową informacją, same loga itp ,lekkie nawiązania w części pierwszej które mogły delikatnie sugerować co możemy zobaczyć w kontynuacji itp) coś tutaj mocno śmierdzi, po co pokazywać z kim prawdopodobnie zmierzy się pająk w kolejnej części jeszcze przed premierą dwójki, zwiastun byłby dobry i bez tego, takie smaczki można było pokazać dopiero w filmie, oraz nawiązania nie musiałyby być takie oczywiste ( np w jednej ze scen filmu dziejącej się w laboratorium Oscorpu , możnaby umieścić w gdzieś w tle, czy tam leżący na biurku, schemat skrzydeł Sępa czy macek Octopusa) rozwiązanie to pasowałoby do stylu pierwszej części oraz zaprezentowanego nam stylu promocji filmu. Natomiast tutaj mamy wszystko podane na tacy, wydaje mi się że byłoby to zbyt proste, dlatego obstawiam że to tylko wielka zmyła. Moim zdaniem jedną z prawdopodobnych opcji jest iż cały wątek Sinister Six zakończy się w tej części bądź zostanie dokończony na początku trójki, jednak ta w głównym wątku opierać się będzie na czymś zupełnie nowym, czymś czego przedsmak zobaczymy w filmie bądź dopiero w wiralu promocyjnym przed premierą trzeciej części ( no bo to że pokazli skrzydła i macki, nie oznacza wcale że musimy te postaci zobaczyć, może to tylko wielka zmyła i smaczek dla fanów, info że Oscorp pracuje nad wieloma projektami jednak nie wszystkie wejdą w życie, widzę też ewentualność że ta część laboratoriów Oscorpu odpowiedzialna właśnie za takie tajne projekty zostanie zniszczona pod koniec filmu, tym samym projekty zostaną pogrzebane, przecież oczywistym jest że wszystkich przeciwników pająka z komiksowej serii, nieda się pokazać w paru kinowych filmach). Nie wiem czy również macie takie samo wrażenie jak ja, ale wydaje mi się że Spiderman w tej części będzie znacznie potężniejszy niż w poprzedniej odsłonie, w jedynce dużo scen akcji z pająkiem było jak żywcem wyjęte z filmu o parkour, Parker był takim superzwinnym gościem z dodatkowymi mocami, natomiast w tym zwiastunie widać że pająk jest silniejszy, szybszy, wytrzymalszy, łapie lecący samochód, przelatuje nad ulicami z zawrotną prędkością. Możliwe że wprowadzenie takiego zabiegu było konieczne, w końcu Peter walczy teraz z wieloma niesamowice mocnymi przeciwnikami i trzeba było nieco podkręcić jego siłe, możliwe też że Spiderman mutuje i staje się coraz silniejszy a myślę że większość wie do czego to prowadziło w serii animowanej . Problemem jest tutaj to iż filmy bazują na uniwersum Ultimate, którego nie znam i w którym owy wątek prawdopodobnie został pokazany inaczej bądź całkowicie pominięty. Podsumowując myślę że kolejna część opowie inna historie, może będzie to mutacja pająka, może pokażą Venoma takim jaki powinien być już w starej serii, może pojawi się Carnage, prawdopodobne też iż pająk dostanie jakiegoś sojusznika ( wnioskuje po ostatnich trendach, krótko mówiąc to się sprzedaje), no i zostaje kwestia oglądalności która dla wytwórni jest chyba najważnejsza, powtarzam się ale moim zdaniem trzecia część sprzeda się znacznie lepiej jeśli pokażą coś nowego, czego w filmach nie widzieliśmy, a nie przeciwników z części drugiej oraz kilku nowych, np Octopusa który niczym specjalnym się nie wyróżnia i zostal dobrze ukazany w starej serii, oraz Sępa, czyli mielibyśmy ( z Goblinem) już 4 przeciwnika który w całości bazowałby tylko na zabawkach Oscorpu.

ocenił(a) film na 7
piotrekekole

Ciekawa teoria z Sinister Six, pożyjemy, zobaczymy.

Co do silniejszego Parkera jest to dość oczywiste pod jednym względem. W pierwszym filmie na początku był to raczej niewytrenowany, niezbyt silny chłopak. Może nie typowy nerd jak w komiksie, ale nie był to typ sportowca. Tutaj możemy założyć, że ma kilka miesięcy skakania po budynkach za sobą. Wiesz masa, rzeźba te sprawy;)
W komiksie było tak samo, na początku po przemianie był wciąż dośc wątły, z czasem urosły mu mięśnie.
Może to też być wytłumaczone mutacją (w końcu formuła zmutowanego pająka jest ściśle powiązana z tą jaszczura w filmowym uniwersum), ale wątpię by wykorzystali arc mutacji.

A co do samego Ultimate to nie do końca prawda. Goblin jest w wersji Amazing na przykład. Seria lawiruje między oboma uniwersami (choć pewnie źle to odmieniam).

Sojusznika pająk może dostać już teraz. W końcu są pogłoski o tym by panna Jones miała grać Felicie Hardy (biorąc pod uwagę brak Kingpina w uniwersum prawdopodobnie będącej wynikiem eksperymentów Oscorp).

Ważne jest też pamiętać, że większośc tych postaci nie jest nudna. Octopus jak i Vulture to postacie ciekawe (nie tak jak Osbourn, ale nie dostaniemy prawdziwego komiksowego Osbourna niestety) i godne uwagi, choć też nie chciałbym by film się na nich opierać.
Z drugiej strony to właśnie ta część jest stosunkowo nudna pod względem postaci. Co prawda jest Goblin, ale nie prawdziwy (tzn Norman Osbourn), a tak Rhino jak i Electro nie są nazbyt interesującymi postaciami. Generalnie pod tym względem najciekawsi przeciwnicy pająka poza symbiotami i Kravenem nawet nie zostali pokazani w serii animowanej.
Brakuje tam rozwinięcia Normana Osbourna ponad GG, Kraven nie ejst prawdziwym przeciwnikiem jak w komiksie, symbiotów też za wiele nie ma. Brakuje tam Jackala, Mephisto (choć to nie do końca przeciwnik), nie ma Shriek, nie wspomniano o Clone Sadze, czy Mister Negative. Mógłby pojawić się też Morlun, Rose, Vermin albo laska ze Spider Islands.

Niestety w animated series wybrano raczej nudnych bohaterów (nie licząc cross overów)

Dealric

dzięki za sensowną odpowiedź, widzę że w przeciwieństwie do mnie znasz serie komiksową, co do sojusznika w tej części to zwyczajnie nie słyszałem o takowym więc założyłem że na takowego za wcześnie, jednak jeśli plotki okażą się prawdziwe będę zadowolony. Co do przeciwników, to moim zdaniem Elektro i Goblin wcale nie są nudne, pierwszy raz w filmowej serii pojawi się przeciwnik nie opierający się na fizycznej sile, w tym przypadku Elektro wygląda interesująco, a Goblin przemieniony przez serum zapowiada się rewelacyjnie, w dodatku postać Harrego już po trailerze widać że będzie miała charakter i nierówno pod kopułą, dla mnie rewelacja. Octopus i Vulture może i są ciekawi ale są to ludzie opierający się na zabwkach Oscorpu, po Rhino ( który cały jest produktem firmy) i Goblinie korzystającym z lotni i prawdopodobnie innych zabawek firmy, kolejne postaci wykonane w ten sposób mogą okazać się nudne ( wygląda to tak - temu damy super lotnie, temu egzoszkielet nosorożca, zostają jeszcze super skrzydła i macki, kto chętny? )tak to widzę, dlatego oparcie trójki o symbiota i jego wersje, lub coś równie interesującego byłoby lepszym rozwiązaniem, myślę że ludzie którzy biorą ogromne sumy za analize i prognozy rynku, marketing i te sprawy również zdają sobie z tego sprawę. Faktem jest również to że kolejni antagoniści jednak muszą być znani, przeciwnicy którzy będą znani tylko fanom wczytującym się w komiksy, nie ważne jak interesujący by nie byli, mogą się nie sprzedać.
No i najważniejsza sprawa, tajemniczy Marc Webb który wrzucał na tweetera przez ostatni rok szczątkowe informacje, celowe niby przypadkowe nawiązania, zdjęcią które na pierwszy rzut oka nic nie pokazywały , który ukrywał tożsamość przeciwników( i sojuszników ? ) tak długo jak to było możliwe , nagle zmienia kierunek o 180 stopni i w pierwszym zwiastunie mówi nam : patrzcie na elektro, rhino i Goblina, świetnych przeciwników będzie miał pajączek w tej części, a widzieliści skrzydła i macki? tak dokładnie, w następnej części pokaże wam Sinister Six.
Nie pasuje mi to, zbyt duża zmiana polityki.

ocenił(a) film na 7
piotrekekole

Źle mnie zrozumiałeś;) Napisałem, że Rhino i Elektro są nudni, a Goblin ciekawy (a w każdym razie to miałem na myśli).

Generalnie rzecz biorąc Antagonistą trzeciej części (a może i następnych) ma być Norman Osbourn. Pytanie czy to oznacza jego mutację w goblina tudzież przemianę symbiotem czy też tylko sterowanie innymi łotrami.
Osobiście za względnie ciekawą opcję uważam przemianę Normana w Jackala (skoro i tak już nie stanie się oryginalnym Green Goblinem) co umożliwiłoby wprowadzenie Clone Sagi i pociągnięcie filmów bardziej komiksowo (choć tu przydałoby się wcześniej o wcześniejszą mutację).
Generalnie gdyby ode mnie to zależało: 3 część to Sinister Six (wątek raczej poboczny) i motyw mutacji Parkera. W trakcie Osbourn stara się wykorzystać krew Spidera by się uleczyć i przekształca się w Jackala przy okazji tracąc zmysły. Pod koniec widzimy, że tworzy udanego klona (w próbach ponownego zostania człowiekiem być może). Część 4 to już typowo clone saga czyli Parker, Cain i Ben Reilly oraz ich starcie w tej czy innej formie (opcjonalnie późniejszy teamup przeciwko nieudanym klonom w wersji zmutowanej).
Ale tak się nie stanie.

Nie sądzę by przeciwnicy nie znani fanom nieznającym komiksów robili różnicę (w końcu Elektro w serii animowanej też pojawia się może na jeden odcinek, a Rhino jest w wersji Ultimate czyli obcej dla fanów).

Co do samej polityki ukrywania nie zgadzam się. O Elektro wiemy od dawien dawna, o Rhino też już parę miesięcy. Jedynie Goblin jest względną nowością (choć nie zaskoczeniem).

Dealric

ta informacja z Normanem Osbournem jest już pewna? przyznam ze nie obiło mi się o uszy. A co do polityki to dla mnie był widoczny pewien trend który uległ zmianie. Zapowiedziano Spidermana 2, oczywiście podstawowym pytaniem było o czym bedzie, więc wyjawiono że przeciwnikiem Parkera będzie Elektro, o Rhino dowiadywaliśmy się z plotek oraz zdjęć z planu, kiedy niestety nie dało się tego ukryć przed dziennikarzami ( gdyby nie oni prawdopodobnie aż do premiery zwiastuna, a konkretniej to pierwszych zdjęć plakatu z przeciwnikami, nie było by wiadomo czy pojawi się w filmie, czy tylko będzie zapowiedzią do kolejnej części) wiadomo było że pojawi się w pełnej krasie, jednak wciąż nie było wiadome jak będzie jego kostium wyglądał, goblin okazał się większym lub mniejszym zaskoczeniem, a co do Felicity dalej nie wiemy zbyt wiele. Natomiast na tym zwiastunie od tak, ujawniono kolejnych przeciwników, w dodatku do części która ma premierę za kilka dobrych lat.

ocenił(a) film na 7
piotrekekole

Ta, że będzie ważnym antagonistą serii? Tak, tylko nie jest pewne w jakiej dokładnie formie.

ocenił(a) film na 7
wolverine11

Rhino mutanta?
A co to miałoby mieć wspólnego z komiksem?

Wbrew temu co myślisz Rhino nie miał rogu. Bez kostiumu był to poprostu naprawdę duży, przypakowany facet.

ocenił(a) film na 6
mrPARADOKS

Najsłabsze w tym trailerze są postacie,a to one powinny być kluczowym i najmocniejszym elementem filmu. Przesadzony Rhino,karykaturalny Goblin i przerysowany Electro - nie są ju winą samych aktorów, którzy wyciskają siódme poty aby uczynić z własnych bohaterów coś więcej(a wychodzi tak jak w przypadku Space'ego w Powrocie Supermana),ale twórców, którzy mając do wykorzystania świetne postacie, jadą po bandzie i bawią się w slapstick.
To co zapewne fajnie wychodziło na kartach komiksu, tutaj woła o pomstę do nieba i śmieszy. Ale mam nadzieję,że to jedynie pierwsze/złudne wrażenie

ocenił(a) film na 9
katedra

Moim zdaniem electro akurat wygląda za*ebiście!! Tylko rhino mi się nie podoba wogóle ;/