Wybierzcie po 2, obojętnie z jakiego uniwersum. I ewentualnie napiszcie jeszcze ze 3-4 które też bardzo lubicie.
Moje propozycje:
1. Niesamowity Spider Man 2
2. Człowiek ze stali
Lubię też szczególnie: Mroczny rycerz, Avengers, Niesamowity Spider Man oraz Kapitan Ameryka Zimowy Żołnierz
Napiszę Ci zatem, jak ta lista powinna wyglądać. Otóż:
1. "Mroczny Rycerz";
2. "Mroczny Rycerz powstaje";
3. "Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz";
4. "Batman: Początek";
5. "Spider-Man" (2002);
6. "Watchmen";
7. "Avengers";
8. "Kick-Ass";
9. "Hulk" (2003);
10. "Spider-Man 2" (2004)
Jeśli widziałeś gdzieś jakąś inną - wiedz, że jest błędna. :P
Natomiast oba filmy Webba i "Człowiek ze stali" spokojnie mogą konkurować z "Fantastycznymi Czwórkami", trzecim i czwartym "Supermanem", "Batmanem i Robinem" i pewnie jakimiś "Kobietami Kotami", czy "Supergirl" (tych dwóch nie widziałem) o tytuł najgorszego filmu o superbohaterze w historii światowej kinematografii.
Oczywiście. :)
Swoją drogą - wszystkie filmy z mojej dychy powstały w XXI wieku, ale to chyba nie dziwi. Tzn. "Batmany" Burtona i pierwsze dwa "Supermany" zapewne znalazłyby się w mojej drugiej "dyszce", ale prawdziwy rozkwit kino superbohaterskie przeżywa dopiero teraz.
-------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------
Zresztą dobra, mogę napisać swoją drugą "dychę" - powiedzmy, że "z rozbiegu":
11. "Incredible Hulk";
12. "Batman Forever"; (tak, wiem wiem - to film dla wybrańców, nie każdy zrozumie :P )
13. "Batman";
14. "Powrót Batmana";
15. "Thor: Mroczny świat"; (pewnie spadnie po powtórce, ale na razie niech sobie będzie tutaj :P )
16. "Superman 2";
17. "Superman";
18. "Batman zbawia świat";
19. "Kapitan Ameryka: Pierwsze starcie";
20. "Hellboy".
A zaraz za drugą dyszką:
21. "Iron Man 3";
22. "Superman: Powrót";
23. "Spider-Man 3";
24. "X-Men: Pierwsza klasa".
Rzekłem. :P
25. "X-Men Geneza: Wolverine";
26. "Niesamowity Spider-Man"; (dobra, niech ma :P )
27. "Daredevil"; (wersja reżyserska)
28. "Thor";
29. "X-Men 2"; (Chyba nie przepadam za X-Menami... Cóż zrobić - jakoś muszę z tym żyć. :P )
30. "X-Men";
31. "Niesamowity Spider-Man 2"; :)
32. "X-Men: Ostatni bastion";
33. "Fantastyczna Czwórka: Narodziny Srebrnego Surfera";
34. "Człowiek ze stali";
35. "Iron Man"; (Tak, wiem, wiem - niby świetne, a badziewie :P )
36. "Iron Man 2";
37. "Superman III";
38. "Wolverine";
39. "Batman i Robin";
40. "Superman IV";
41. "Fantastyczna Czwórka".
Na pewno o czymś zapomniałem... Choćby o "Green Lantern", którego skłonny byłbym wrzucić tuż za "Spider-Manem 3" - gotów przyjąć na klatę ciosy oburzenia. :P No i pewnie o czymś jeszcze... Trochę się tego w życiu już obejrzało. :P
I jeszcze oceny:
1-4: 9/10
5-8: 8/10
9-15: 7/10
16-25: 6/10
26-32: 5/10
33-36: 4/10
37-40: 3/10
41: 2/10
:)
Przeciez Hulk jest tak zly jak Batman i Robin, co Ty dales? ;/ Lubisz kiczowate filmy akcji z poczatku 21 wieku? Czlowieku...
Nie, lubię dobre kino. Jak mówiłem - jeśli się nie zgadzasz z moją "dychą" - to znaczy, że się mylisz. :)
Wyżej się nie dało. :) Niemniej najlepszy film o X-Menach. Cóż z tego jednak skoro wciąż nieudany? :P
beka z ciebie dzidziuś
tdkr to cienki film w dodatku jedyny atut w postaci oryginalnego głosu bane wycieli i tylko pozostawia smrodek po bardzo dobrym mrocznym rycerzu, a co do pająków raimiego to nawet kobieta kot przy nich to ambitne kino. resztę bełkotu w postaci "Batman Forever"; (tak, wiem wiem - to film dla wybrańców, nie każdy zrozumie :P ) pominę bo to już staje się żałosne.
Spox, jak pisałem - niewiele osób zna się na adaptacjach komiksów tak dobrze jak ja. :)
Ty się ewidentnie nie znasz. :)
biorąc pod uwagę twoje wypociny na blogu nt oskarów, mam wrażenie,że znam się lepiej nie tylko na adaptacjach;D
chyba dałeś wystarczający popis ignorancji nt wiedzy filmowej, wydaje mi się zbędne dodawać do tego braki w logicznym myśleniu,ale jak tam chcesz ;D
:) W sumie jak tam sobie chcesz - możesz się zachwycać gniotami, twierdzić, że twój zły gust filmowy jest dobry, bronić badziewia. Każdy ma prawo do własnego zdania. Niemniej nie możesz liczyć, że ja się z twoim BŁĘDNYM zdaniem zgodzę. :)
Kiedy już się nauczysz odróżniać dobre filmy od złych - możemy kontynuować tę dyskusję. Póki co nie ma to większego sensu. Mój wspaniały gust za bardzo cię przytłacza. :P
kontynuować tą jałową dyskusję możemy dopiero wtedy kiedy dorośniesz do polemiki przekraczającej gimnazjalne "chyba ty".
niemniej wolałbym rozmowę o czymś innym niż tematyka filmowa,bo szczerze mówiąc szkoda mi czasu na dokształcanie niedzielnych widzów dla których polsatowko-tvnowskie hity są idealnym targetem:)
pozdrawiam i życzę poprawy kulejącego gustu:)
na marginesie,z reguły przed emotami nie stawiamy kropki,nie dziękuj.
Mój drogi - Ty zacząłeś TĘ jałową dyskusję (naucz się posługiwać poprawnie językiem polskim nim zaczniesz pouczać innych) - od swojego "beka z ciebie", więc się teraz nie popisuj swoją rzekomo-przekraczającą-gimnazjalne- "chyba-ty"-elokwencją. :)
Poprawiać swojego gustu nie muszę. Raczej z misją nauczania podążam na to i inne fora internetowe, by oświecać błądzące dusze. Niemniej z naprawiania ciebie w tym momencie oficjalnie rezygnuję - jesteś skazany na piekło bezguścia, nic cię już nie zbawi. :P
Bez odbioru. I z góry "LOL" z ewentualnej twojej odpowiedzi. :) (No, chyba, że się nagle nawrócisz i przyznasz w niej, że jestem wspaniały - wtedy pełna zgoda :))
polecam wypad do poradni językowej,powinni rozwiać twoje wątpliwości co do poprawnej polszczyzny, bełkot o twoim zbawianiu ludzkości za pośrednictwem swojego krępującego gustu pozostawię bez większego komentarza, niestety ale litościwe serce nie pozwala mi kopać leżącego ;)
eh ta dzisiejsza młodzież tylko by tymi LOLAMI i SŁEGAMI rzucała...
1. Mroczny rycerz ( chyba nic by mnie nie przekonało, że jest inaczej)
2. Avengers
3. Kapitan ameryka: zimowy żołnierz
4. Watchmen
5. Spider-man
6. Niesamowity spider-man 2
7. X- men pierwsza klasa
8. Blade
9. Iron- man
10. Batman- początek
The Dark Knight, Iron Man, Man of Steel, The Amazing Spider-Man, Watchmen, X-men First Class, Avengers, Constantine, Blade i The Incredible Hulk. To moje ulubione tytuły, kazdy z nich ma cos w sobie bardzo epickiego :)
1. Mroczny Rycerz
2. Strażnicy
3. Justice League: The Flashpoint Paradox
4. Defendor
5. Batman DCU: Mroczny Rycerz - Powrót
6. Spider-Man 2
7. X-Men: Pierwsza klasa
8. Maska Batmana
9. Spider-Man
10. Super
11. Batman: Początek
12. Iron-Man
Dobra, wystarczy ;)
Ciężko wybrać tylko 2 filmy. Wrzucam więc listę kilku moich faworytów:
1) Watchmen
2) 300
3) Sin City
4) The Dark Knight
5) Avengers
6) Man of Steel
7) Captain America: The Winter Soldier
8) The Dark Knight Rises
9) Amazing Spider-Man 2
10) Iron Man
Hm, "Sin City" miałbym u siebie wysoko, "300" na pewno nie na końcu listy NAJLEPSZYCH ADAPTACJI KOMIKSÓW, ale... to nie są filmy o superbohaterach. :P
O widzisz, ja cały czas mam w głowie hasło "adaptacja komiksu" a nie "film o superbohaterze" :D
Powiedzmy, że 300 i Sin City wypadają z tej listy a wskakuje X-Men: First Class oraz Batman :)
Już to wytłumaczyłem w poście wyżej. Chociaż patrząc na to co wyczyniają bohaterowie 300 i Sin City można by ich podpiąć pod superbohaterów :)
Btw wpisując w google "Pan Bartoszewski Spider Man" znajdziecie moją recenzję. Liczę na jakieś komentarze :)
1. Powrót Batmana
2. Mroczny Rycerz
3. Człowiek ze Stali
4. Batman DCU: Mroczny rycerz - Powrót, część 1
5. Mroczny Rycerz Powstaje
6. Batman DCU: Mroczny rycerz - Powrót, część 2
7. Iron Man 3
8. Watchmen
9. Batman
10. Batman - Początek
11. Justice League: The Flashpoint Paradox
12. Justice League: War
13. Iron Man 2
14. Batman: W cieniu Czerwonego Kaptura
15. Wolverine
16. Iron Man
17. Niesamowity Spider-Man
18. justice League: Crisis on Two Earths
1.X-men:Ostatni bastion.
2.Mroczny rycerz powstaje.
Dobre są też inne filmy o X-menach (prócz "Genezy" i "Wolverina"),do tego całkiem niezłe są "Niesamowity Spider-men" i "Kapitan Ameryka: Pierwsze starcie".
+1. Watchmen (2009)
+2. Batman (1989)
3. The Dark Knight (2008)
4. Batman Begins (2005)
5. X-Men: Last Stand (2006)
6. X-Men: First Class (2011)
7. X-Men (2000)
8. Iron Man (2008)
9. Hulk (2003)
10. Batman Returns (1992)
1 Avengers
2 Mroczny rycerz