ale 2 miejsce w rankingu to przesada według mnie setne miejsce było by odpowiednie.
Nie ma czegoś takiego jak najlepszy film, ponieważ każdy ma inne gusta i nie da się jednoznacznie wybrać tego jednego. Można co najwyżej ustalić, który podoba się większości i wedle tego Nietykalni są gdzie są. Obejrzałem sobie właśnie po raz drugi i tak samo mi się podoba :) Jest po prostu świetnie nakręcony. Zasłużona ocena :)
O, znów ten argument o gustach ;) Kiedyś już nawet napisałem, dlaczego to powiedzenie jest zwyczajnie głupie, polecam przeczytać:
http://www.filmweb.pl/film/Nietykalni-2011-583390/discussion/Dlaczego+ten+film+w +%C5%BCaden+spos%C3%B3b+nie+mo%C5%BCna+uzna%C4%87+za+arcydzie%C5%82o,2540599
Powiem Ci tak, nie jestem jakimś ekspertem, który będzie obiektywnie oceniał każdy film. Na przykład mój ulubiony horror - The Blair Witch Project. Ocena eksperta? 1. Amatorscy aktorzy, zero muzyki, zero efektów, klimat i strach jak dla większości badziew. Dla mnie? 10. Sentyment, wczucie, może empatia, świadomość. W każdym razie to, że coś jest uważane ogólnie za dziadostwo, nie znaczy, że komuś może się nie podobać. Filmweb to strona gdzie każdy może oceniać filmy po swojemu. To nie jest głosowanie na film oskarowy ani nic w ten deseń. Jakby ludziom spodobały się Bajki z mchu i paproci to byłyby nad Ojcem Chrzestnym, Skazanymi na Shawshank i Zieloną Milą. Mi się film spodobał. Daje ocenę powyżej 8 kiedy - jest kapitalnie nakręcony, masa fajnych efektów, zabiegów nowoczesnych, fajne aktorstwo, muzyka (np. ostatnio obejrzałem Mrocznego Rycerza czy Mroczny Rycerz Powstaje, nie wypada dać niskiej oceny, kawał dobrej roboty) albo kiedy jestem w stanie obejrzeć jakiś film co jakiś czas i za każdym razem równie dobrze się bawię. Ten film jest mega pozytywny, z elementami komedii, pięknymi zdjęciami (Paryż ma to coś w sobie, ale nie tylko), dobrą muzyką, aktorzy nie znani ale jednak dali radę. To, że ktoś jest Al Pacino czy Brando to nie znaczy, że inni aktorzy nie mogą zagrać dobrze w dobrym filmie. Pasowałby Ci Pacino w roli Philippa? No nie. Jest to po prostu piękny film z fajną historią, która trafia w gusta większości. Może to obejrzeć każdy. Ojca Chrzestnego już nie - to jest film old schoolowy gdzie historię opowiadało się bez pośpiechu - każde słowo, gest, ruch miał znaczenie. Dla przykładu wspomniany Mroczny Rycerz - pierwsza akcja i od razu napierdzielanka, film dla młodzieży. Dlatego młody prędzej będzie propsował Nietykalnych niż Ojca Chrzestnego.
W sumie nie potrzebnie się rozpisałem. Można krótko, w jednym zdaniu:
Filmweb to nie głosowanie na film wszech czasów. To luźna strona gdzie sumowane są oceny większości i tak ustala się ranking.
Mówisz, że przesada, a sam oceniłeś ten film na 10 przyznając tym samym tytuł "arcydzieła". Coś tu się nie trzyma kupy, no chyba, że 10 dajesz każdemu filmowi, który ci się spodoba.
Czy na filmwebie jest opcja usuwania komentarzy???? Pytam bo mój komentarz jest bezsensu i chciałbym go usunąć.