PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82983
4,3 29 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

Pierwsze 25 minut filmu bardzo dobre - trzyma w napięciu, buduje nastrój, mimo że nic takiego się nie dzieje. Gdyby udało się utrzymać cały film w tym stylu byłoby dobrze.
Niestety, od momentu rozpoczęcia się właściwej akcji jest już tylko gorzej. Razi głupota bohaterów, ich sztuczne dylematy moralne...
Wielki plus za sam pomysł na noc oczyszczenia. Może gdyby pokazać to z szerszej perspektywy ,albo nawet zrobić o tym serial to byłoby lepiej?

Nie oglądałem jeszcze filmu, ale zamierzam. Jednak z tego co oglądałem na trailerze, to autorzy zepsuli bardzo dobry pomysł :) Przez pierwsze pół trailera byłem zaintrygowany, lecz gdy później okazało się, iż to kolejny survival-horror w domu, bardzo w stylu takiego starszego filmu, w którym był metalowy schron...

Ale obejrzę, ze względu na sam ciekawy pomysł :)

ocenił(a) film na 1

Obejrzałem bo lubie czasem takie nietypowe filmy z absurdalna fabułą typu "co by było gdyby",polecam w tym gatunku Zombies Anonymous,choć też niedorzeczny ale lepiej przedstawiony,a tu niestety fabuła przerosła granicę głupoty,coś takiego zdarzyć się nie może,bo przekracza to całkowitą moralność ludzkości ,nie wiem dlaczego obejrzałem to do końca,myśle że dlatego żeby zobaczyc jak stworzony jest kompletnie idiotyczny ,pozbawiony smaku i przyznaję dość marny thriller.Warto obejrzeć choćby z tego powodu,ale ocena..hmm dam 1

użytkownik usunięty
corey843

Pomysł idiotyczny nie był - jest przecież wiele książek i filmów, w których przedstawione są równie mało prawdopodobne, futurystyczne wizje, a które oceniane są dobrze. Nielogiczna w wielu miejscach były natomiast fabuła i zachowania bohaterów. Zawiodło niestety wykonanie - film po rozpoczęciu akcji nie trzymał w napięciu, nie obchodziło mnie co się stanie z bohaterami, był nijaki. Liczyłem na ciekawy thriller bądź dobry slasher, niestety rozczarowałem się.

ocenił(a) film na 1

Nie porównywał bym ksiażek do filmów ,bynajmniej nawet kiepskie książki powiększają naszą wyobraźnię,są produktywne,a filmy tego typu są ostatnio przewidywalne i nie pozwalają skłonic się do logicznych refleksji.Oczywiscie z gustem widza walczyć nie zamierzam,bo nawet ja mimo oceny znalazłem w tym filmie coś dla siebie,z tym że było to o wiele za mało przy takiej niedorzeczności jakiej nawet nie mogłem sobie wcześniej wyobrazić by przykuć moją uwagę.

ocenił(a) film na 6
corey843

@corey843, ty tak na serio? Naprawdę sądzisz, że taka "czystka" nie jest możliwa, nawet gdyby faktycznie "wyłączono" prawo na jedną noc? Tak silnie wierzysz w ludzką moralność?

To zobacz ile w dzisiejszym, moralnym świecie, jest ataków na osoby które wzbudziły czyjąś zawiść, lub po prostu są nielubiane. Mimo iż prawo cały czas pozostaje "włączone". No ale może ty nie czytasz gazet. Byc może nawet nie wychodzisz z domu, skoro nie wiesz, co się dzieje wokół ciebie...

ocenił(a) film na 1
Sony_West

Nie mówie o samej moralności ludzi bo w Nigerii mozna jeszcze spłonąć za czary,ale mówie że światowe prawo (które bądź co bądź i tak toleruje masowe mordy a oprawców karze o ile do tego dojdzie z wielkim opóźnieniem)nie ewolułuje do tego stopnia żeby przyzwolić na 1 dzień mordowania,myślac logicznie wtedy świat raczej by się skończył,bo ktoś na tym by chciał zarobić i bardzo szybko wybili by się wszyscy-a dopuki rzadzi pieniądz do tego nikt nie dopuści,więc dlatego na dłuższą metę obraz przedstawiony w tym filmie to dla mnie niedorzecznośc.Znalazły by sie jakieś osoby typu Brejvick które zniszczyły by osoby wprowadzające tego typu pomysły w imie kraju-w celu bronienia swoich życiowych postulatów.

A tak na marginesie czytam gazety,wychodze z domu a także pijam kawę-wiem co się wokół mnie dzieje.Film przedstawia przewaznie cos nieprawdopodobnego lub na faktach,porusza umysł,ale ten pomysl mną nie wzruszył z względów powyżej opisanych.

ocenił(a) film na 8
corey843

"prawo (...) toleruje masowe mordy a oprawców karze o ile do tego dojdzie z wielkim opóźnieniem nie ewolułuje do tego stopnia żeby przyzwolić na 1 dzień mordowania" - nie widzisz absurdalności tego sformułowania? właśnie dlatego, że toleruje masowe mordy zmierza ku temu, żeby wprowadzić coś podobnego do "purge" - nie koniecznie w tej formie. osobiście myślę, że będzie to coś w rodzaju reality show podobnego do "igrzysk ognia". mam tylko nadzieję, że to raczej daleka przyszłość, ale - niestety - pewna jestem, że do tego nasza cywilizacja zmierza.

ocenił(a) film na 1
Sylwiaczek666

Sony_West pisał(a) o czystce filmowej,że takie coś może się zdarzyć naprawde i tylko z tym sformułowaniem się nie zgadzam.Ty natomiast piszesz ze może wprowadzi się coś podobnego,to już inna dyskusja,czystki były i będą,ale taka filmowa fikcja do mnie nie przemawia.