PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82983
4,3 29 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

5/10

ocenił(a) film na 5

Pomysł i wizja ów nocy Dobra , ale niestety nie wykorzystano tego i wyszło bardzo średnio ! Film
średni i mam wrażenie że nisko budżetowy , co przełożyło się na jego jakości ! Zabrakło mi
rozwinięcia samego wątku "oczyszczenia" czyli procesu przygotowywania się i już sam podział na
tych co chcą brać i tych co nie chcą brać udziału w tym "dziadostwie" . Ich skrajnych zachowań
przemiany z łagodnych , miłych , uprzejmych obywateli w 7 godzinnych potworów pozbawionych
uczuć i człowieczeństwa ! I tych co nie biorą w tym udziału którzy wybrali rodzinę i czyste sumienie
dnia następnego !

ocenił(a) film na 4
welna23

mi się narzuca tylko jedno "SYF".

ocenił(a) film na 5
vandal454

...nie jest to kino wysokich nawet rzekłbym jest to kino niskich lotów ! W tym przypadku pomysł i główny wątek "oczyszczenia" jest dobry , ale go spartaczono ( no z tym chyba się zgadzasz ) !?

welna23

Po pierwsze, nie ów nocy tylko owej nocy, po drugie nigdy nie dajemy spacji przed przecinkami, wykrzyknikami, znakami zapytania itd. No i słowo "dobra" nie piszemy wielką literą gdy nie zaczynamy tym słowem zdania.
Siedem godzinnych potworów????????????

ocenił(a) film na 5
Cyanxxx

...a ja mam to w dupie i spacje będę sobie klikał bo taką mam ochotę ! Poza tym poligloto za pięć groszy autoryzuj siebie i przestań wpierdalać się gdzie nie masz !

ocenił(a) film na 3
welna23

Ale @Cyanxxx on ma rację. Zanim zaczniesz udzielać się w internecie wypadałoby się nauczyć poprawnego pisania, bo to co teraz wyprawiasz aż bije w oczy i prosi się o autokorektę. I proszę wytłumacz mi co to znaczy "przestań wpierdalać się gdzie nie masz" bo taki zwrot w j. Polskim słyszę/widzę po raz pierwszy ;)

A co do filmu to ciężko go ocienić wyżej niż 3/10... od samego początku do samego końca absurd goni absurd, a poziom frustracji spowodowany idiotyzmami na ekranie rośnie w zastraszającym tempie! Nie polecam osobom o słabych nerwach, bo może się skończyć na stłuczonym telewizorze (gdy poziom frustracji osągnie limit) ;)

ocenił(a) film na 5
Sad_Man

Oj Sad Man nie mam zamiaru się znowu tłumaczyć z tego jak pisze i jak używam interpunkcji ! Może używasz klawiatury codziennie do pisania i piszesz nie spoglądając na nią , ja niestety tak nie potrafię ! Po drugie nie chce mi się za każdym razem czytać tego co napisałem ! ... jesteś facetem więc wiesz że brakuje " tam " .Przeczytałem sobie moją opinie na temat filmu no i faktycznie parę słów gdzieś znikło co powoduje że wygląda to jak wygląda ! ...ale jesteś już dużym chłopcem i jak brakuje słowo to sobie go w główce dodaj i będzie wszystko grało !
Co do filmu zgadzam się z Tobą że była to szmira , w którym wątek główny został zmarnowany ! ... ale uruchom swoją wyobraźnię i się zastanów czy nie szłoby z niego zrobić kawał dobrego kina? W tym przypadku była masakra , ale większość filmów nie jest pozbawiona absurdów ! Nie ma doskonałych filmów i jakbyśmy ich szukali to okazałoby się że oglądamy tylko badziewia.
W każdym bądź razie oceniając film często przymykam oczy na absurdy które nam serwują ponieważ zawsze coś się znajdzie. Oceniam również każdy film inaczej w zależności od gatunku , gdyż każdy gatunek rządzi się swoimi prawami ! Pozdrawiam i czytaj moje wypociny z przymrużeniem oka i nie zwracaj uwagi na interpunkcje i czasem brakujące słowa!;)

ocenił(a) film na 3
welna23

Zgadzam się. Większość filmów, które wypluwa z siebie Holywood zawiera mniejsze lub większe absurdy, na które zwykle przymyka się oko. Jednak ten film nagromadził ich tyle (w czasie 1,5h), że nie można przejść obok tego obojętnie! Pozwolę sobie wymienić te najgorsze:

UWAGA SPOILER:
1. Dzieciak który "ukrywa" się za kanapą w piwnicy mając cały czas w ręce włączoną latarkę!
2. Żona robiącą mężowi jakże to dramatyczny wywód o tym, że stali się "potworami" i jak nie mogą pozwolić aby czarnoskóry jegomość zginął, a która DOSŁOWNIE po 30s przylatuje z powrotem i błaga męża o to aby kolesia wydał mordercom! Ja rozumiem, że kobieta zmienną jest, ale robienie zmiay w charakterze o 180 stopni w 30s to już przesada.
3. Sandin heroicznie decyduje się nie oddawać zakładnika i stawia czoła mordercom. Super! Ale czy nie byłoby łatwiej gdyby jeszcze gościa rozwiązał i dał giwerę żeby pomógł im się bronić (w końcu to o jego życie się rozchodzi od samego początku).
4. Scena walki w pokoju ze stołem bilardowym. Przez bite 5 minut shootgun wystrzeliwuje przynajmniej 5 razy, zwykły pistolet podobnie, padają 3 trupy i rozbijają się 2 okna... W ciągu tych pięciu minut powinni się zbiec chyba wszyscy zamaskowani mordercy!
5. 10 letni dzieciak, który zna kod dostępu do systemu obronego domu! Kurde... skoro ta jedna noc w roku to kwestia życia lub śmierci - to będąc w miarę ogarniętym człowiekiem nie dawałbym kodu do deaktywacji systemu swojemu 10-letniemu dziecku!
6. Super nowoczesne zabezpieczenia, które rozpieprza 20-letni dodge ram ;)

ocenił(a) film na 5
Sad_Man

odp-1 ...słysząc że ktoś nadchodzi ,a on włączał i wyłączał ją
odp-3...pierwsza moja myśl była taka sama , że jaki był z niego pożytek mając go związanego jak on sam walczył o życie i przecież mógłby im pomóc
odp-5 ...no to to było tak głupie że masakra. Jaki rozsądny rodzic dałby kody systemu obronnego i po co ?
Facet strzela do ojca ,a córka biegnie za rannym kochasiem zamiast zainteresować się własną rodziną!
Skoro ludzie w tym filmie mają rok sielanki i czas na przygotowania to Ja bym wybudował cholerny schron i zajadał się pączkami przez te 7 godzin.
I jeszcze parę innych sytuacji ,ale musiałbym bym odpalić go jeszcze raz żeby sobie odświeżyć na co nie mam ochoty żeby marnować czas.
.Dlatego uważam że sam wątek był dobry ,ale tutaj go zniszczyli błędami.

welna23

Czyli to inni mają się domyślać o c o Ci chodzi bo Tobie nie chce się uważać na to, co i jak piszesz?
Ja wolę czytać wypowiedzi napisane po polsku, a jak będę chciał w innym języku to się go nauczę, albo wejdę na portal zagraniczny!

Sad_Man

Hehe, też nie wiem, co ten ktoś miał na myśli pisząc to nie polskie zdanie.

welna23

Czyli masz w dupie to, że ludzie umiejący pisać uważają Cię za totalnego głąba? No to gratuluję pewności siebie.
I nic nie będę autoryzować!!!

ocenił(a) film na 5
Cyanxxx

Wiem kim jesteś i sobie odpuść ponieważ masz masz racje w jednym ! Mam w dupie ,ale twoją krytyke głąbie.

welna23

Wiesz kim jestem? Jeśli nawet to co z tego? Naucz się innych technik zastraszania kretynie

ocenił(a) film na 5
Cyanxxx

...nikogo nie muszę zastraszać , a ty masz kuku w głowie więc uważam rozmowę za zakończoną !