PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82983
4,3 29 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

Rodzinka głównego bohatera kretyńska do granic możliwości, od samego początku filmu miałem
nadzieję na to, że ktoś brutalnie zamorduje jego dziwnego syna. Irracjonalne zachowania - po domu biega
bezdomny, który może ich w każdej chwili zabić a odnosiłem wrażenie, że oni kilkukrotnie zapominali o
nim i zajmowali się swoimi sprawami. No sprawa rolet to inna bajka - ewidentny błąd filmowców, bo w
momencie zerwania rolety z drzwi zniknęły WSZYSTKIE zabezpieczające okna.

Odnośnie samej idei filmu - podobała mi się, ciekawie przedstawiony mechanizm zwalczania
przestępczości i mimo, że to coś zadziałałoby przez max rok , to myślę że skutek byłby taki jak w filmie.
Niektórzy sugerują, że to nic by nie dało i ludzie nadal by się mordowali. Myślę, że nie do końca. Zwróćcie
uwagę, kogo ta czystka dotyka. W ciągu 12 godzin giną ogromne ilości ludzi (co roku). GŁÓWNIE
BEZDOMNYCH, żyjących na ulicach, ludzi ze slumsów. Właśnie tam jest największa przestępczość i w ten
sposób jest zwalczana. Stąd po takiej czystce margines społeczny redukowany jest do takiego poziomu,
że wskaźniki przestępczości spadają prawie do 0. Przeżywają głównie bogaci, silni i zdrowi. W tych
grupach jest mniej morderców, niewielu złodziei. No bo zwróćcie uwagę na to z iloma morderstwami w
życiu mieliście do czynienia. Czy ktoś z Was miał sąsiada mordercę? 99% odpowie przecząco, natomiast
są środowiska, w których co raz kogoś zabiją (mówię o stanach).