PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82983
4,3 29 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

Moim zdaniem

ocenił(a) film na 8

Nie czaje tak niskich ocen. Staracie się wszyscy dopatrywać jakiegoś sensu w filmie, że niby głupi pomysł, głupie święto. Ja właśnie widzę w tym ogromnego plusa. W żadnym innym filmie (przynajmniej takiego nie oglądałem) nie spotkałem takiej fabuły. A raczej "fabularnej katastrofy" jak inni piszą. Fakt film inny ale to sprawia, że nie wynudziłem się podczas oglądania a sam film nie był przewidywalny. Więc ogarnijcie ! Bijacz ;D

ocenił(a) film na 5
Wezzy

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Film był bardzo przewidywalny. Ogólnie pomysł na fabułę dość ciekawy - samo święto ma niesamowity potencjał jako ośrodek dla innych historii. Ale z wykonaniem już troszeczkę gorzej.

ocenił(a) film na 3
Wezzy

moim zdaniem film był dobry, nawet bardzo, podobał mi się ten wątek z zamaskowanymi ludźmi, co widać było, że to totalne psychole, ale koncowka byla masakrycznie slaba! UWAGA SPOILER: wolalabym, zeby wszyscy umarli, albo gdyby Zoey sie oddala jako dziwka temu co zabil, jej ojca, ale zrobienie z 40-letnich sasiadow mordercow bylo slabe, albo fakt, ze Mary nie chciala ich zabic, naprawde koncowke mogliby wymyslic lepsza...

ocenił(a) film na 5
Stella119

Ogólnie to ja nawet bym się nie zdziwił gdyby amerykanie wpadli na taki pomysł w realu. To jest poyebany naród. Ale jeśli chodzi o film. Pomysł ciekawy i przerażający. Ale całokształt średni dlatego ode mnie tylko 5. Co do twoich uwag. Pomysł z tymi sąsiadami wcale nie jest głupi. Chciwość i zazdrość pociągnęły ich do tego czynu. "Mają więcej kasy, ładniejszy dom i to za nasze pieniądze.No tak być nie może!" Pewnie mieli coś z polaków "Sąsiad ma nowy samochód - zarysuję sk**wielowi." :) Ludzkość to jednak powalona rasa, dążymy do samozniszczenia - nawet Arni to zauważył.
Dobra zagrywka rządu - nie musi dbać o niższe sfery społeczeństwa - nie musi karmić biednych, leczyć chorych, wypłacać zasiłków bezrobotnym czy wypłacać emerytur - poyebańcy się tym załatwią i wyrżną wszystkich. Oby Tusk nie oglądał tego filmu.

Wezzy

Filmu nie oglądałem, a znam go ze zwiastuna i opisów na FW. Jest pewne, że go nie zobaczę, bo nie podoba mi się pokrętna motywacja, a właściwie manipulowanie nią do popełniania zbrodni. W życiu nie jest tak, że jak dostaniesz w szkole jedynkę, to zaraz lecisz urwać musze wszystkie nogi. To kwestia indywidualnego poziomu agresji.
Ponadto wydaje mi się, ze film ten jest niebezpieczny, bo utwierdza ludzi agresywnych w ich, przecież, jakże "normalnej" nienormalności.

ocenił(a) film na 4
Wezzy

W filmie może i nie, za to motyw "nocy oczyszczenia" jest obecny od dawna w wielu książkach. Ktoś tu wymieniał w innym komentarzu chociażby książkę Henryka Kurty "Dzień czerwonego giganta" z 1982 roku. Dorzuciłbym też opowiadanie Marcina Wolskiego "Noc bezprawia" z lat 90 (wydane w zbiorze jego opowiadań w 1997 roku). Jest tego o wiele więcej...