PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82983
4,3 29 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

Załóżmy, że jesteś zatwardziałym pacyfistą. Nagle napastnik celuje do twojej córki. Zbiegiem okoliczności w zasięgu twojej ręki znalazł się pistolet. Strzelisz do napastnika?

Sony_West

Problemem nie jest napastnik tylko pacyfista. "Bez reguł" (2010) ten film dobitnie pokazuje do czego prowadzi błędna ideologia.

ocenił(a) film na 6
Sony_West

paradoks to jest taki ze jezus uczyl nadstawiac drugi policzek i nie stawiac oporu, bo liczy sie wieczne zycie w raju, a nie chwilowe na ziemi, przykazanie mowi wyraznie "nie zabijaj" i nie ma tam zadnego "no chyba ze w samoobronie", a my mamy wojskowych kapelanow, ktorzy poswiecaja czolgi i odprawiaja msze dla zolnierzy za udane zabicie wroga

uncut

Po pierwsze można być pacyfistą i nie podzielać wartości chrześcijańskich. A po drugie nauczanie Kościoła nie zawsze pokrywa się z tym, co nam się wydaje, że Jezus nauczał. Kościół (nie wiem jak inne, ale z tego co wiem to na pewno katolicki) jest doktrynowy, jak papież coś powie, to tak mają wszyscy robić i nie ma żadnego "no chyba że". A na Soborze Watykańskim II ustalono, że wojna w obronie jest ok, więc nie ma dyskusji :)

danto

Mam w dupie zarówno kościół, jak i pacyfistów. Moje przykazanie brzmi: "gdy ktoś celuje do twojej córki to zabij skur.wysyna dowolnym narzędziem które masz w zasięgu ręki"

ocenił(a) film na 2
uncut

przykazanie jest "nie morduj", a nie "nie zabijaj". Nie zabijaj to błędne tłumaczenie z hebrajskiego. Więc zabójstwo w samoobronie jest jak najbardziej zgodne z przykazaniem.

ocenił(a) film na 6
kejran

a jak to sie ma do tego ze w starym testamencie bylo "oko za oko" a w aktualizacji jest juz "nadstaw drugi policzek"

ocenił(a) film na 2
uncut

nie wiem o to sie spytaj jakiegos ksiedza oni pewnie mają większą wiedzę, ja sie tylko odniosłem do przykazania, a nei do nieścisłości między starym a nowym testamentem

ocenił(a) film na 7
Sony_West

Jestem zatwardziałym pacyfistą ( ;) ).
Nie wiem co bym zrobił. Ale z tym paradoksem to trochę przesada, trudno winić ludzi, którzy się bronią.

Lex17

trochę jakbyś miał wybierać: żyjesz ty albo zabójca ....

ocenił(a) film na 4
Sony_West

Oczywiście że strzelę. Pacyfizm oznacza wyrzeczenie się AGRESJI, a nie prawa do OBRONY.