PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82983
4,3 29 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

Trzyma w napięciu już od pierwszych minut i aż do samego końca nie wiadomo co się stanie.
Nastrój 10/10 muzyka, sama sceneria, postacie (psychopatyczni czyściciele), gra aktorska, fabuła
z elementami zaskoczenia, no wg. mnie nie ma się czego przyczepić w tym filmie.

SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
SPOILER
jedyny minus to przygotowanie rodziny na nieprzewidziane sytuacje. Gdybym był tak bogaty z
pewnością zainwestowałbym w jakieś pistolety maszynowe oraz aspekty defensywne w stylu
pułapek przed domem, wyjścia na dach z możliwością strzelania z broni precyzyjnej zza osłony i
oczywiści, co to za zabezpieczenia, które tak łatwo wyrwać.. jest tyle możliwości, ale wiadomo, nie
byłoby filmu w takiej postaci, gdyby nie udało im się wejść ;)

ocenił(a) film na 6
szklanakot

Zgadzam się. Film jest bardzo dobry. SPOILER Śmierć ojca także wydała się zaskakująca, bo przecież w większości filmów takowy bohater przeżywa. Gra psychopatów (i innych) była dobra. Lubię takich sadystów w filmach.

Racja, racja, ale pokazywali swój zapas broni, gdy James szykował jeszcze dom. Jednak, jak na bogaczy, nie przygotowali się odpowiednio. No, ale jak powiedziałaś, nie byłoby filmu w takiej postaci, gdyby nie udało się wejść. c;

ocenił(a) film na 7
Iyiana

nie wiem dlaczego taka niska średnia na FB film naprawdę dobry nie dłużył się co często bywa w takich produkcjach nie ma niepotrzebnych scen, zakończenie naprawdę dobre. Jeśli chodzi o broń to chyba to mnie najbardziej wkurzyło ale nie sam fakt że się nie przygotowali bo arsenał jakiś mieli tylko to że oczywiście był shotgun czy ta broń musi być w każdym filmie?

ocenił(a) film na 8
szklanakot

podejrzewam, że pokutuje brak myślenia przy oglądaniu wbrew pozorom ten film wcale nie ma na celu pokazania bezmyślnej przemocy. chociaż nią w pewnym sensie epatuje to tak naprawdę cała fabuła wywołuje u widza myślącego ogromny dysonans (normalni, wykształceni ludzie zachowują się jak niewyżyte bestie, które nie znają określenia cywilizacja, a przy okazji cytują "wzniosłe" słowa Ojców Założycieli) i dyskomfort moralny - co ja bym zrobił na ich miejscu. warto uświadomić sobie, że CI młodzi ludzie i tak weszliby do domu, nieważne, dostaliby z powrotem swoja "zdobycz" czy nie - apetyt bowiem rośnie w miarę jedzenia.
bardzo ważne jest ostatnie zdanie z eteru. to podsumowanie całej historii. historii strasznej i dającej do myślenia - tym, któzry nie lubią bezmyślnego kina akcji.
to że w filmie mamy bezdomnego murzyna nie jest przypadkiem, słowo pure - czysty od którego pochodzi oryginalny tytuł filmu (tłumaczenie czystka nie oddaje znaczenia "purge" - oczyszczenie pasuje o wiele lepiej) może odnosić się także do czystości racy, czy czystości krwi.

i jeszcze jedno - jak powstała Ameryka? czyż najpierw została "oczyszczona" z ludności rdzennej?

ocenił(a) film na 8
Sylwiaczek666

o rany ale babola walnęłam :D
ostatnie zdanie do mega korekty - chodzi oczywiście Stany. Ameryka została przecież odkryta i podbita przez wspaniałych Europejczyków :)

ocenił(a) film na 3
szklanakot

Co do braku przygotowania to coś tam wspominali że nie spodziewali się, że w ich dzielnicy może do się wydarzyć więc mogli się nie przygotować, co nie zmienia faktu że to głupie.
Ja na początku myślałem że te alarmy to bardziej ofensywne będą, coś jak wieżyczki strzelnicze, pułapki. A to jakaś blacha którą zerwali bez najmniejszego problemu ( może chudziło o pokazanie ze sprzedawał tak na prawdę szajs).
Brak jakiegokolwiek dodatkowego bunkra bunkra w domu czy jakiegoś schowka. A i ta dziwna podobno nie pierwszy raz to robili, a hasali (dosłowanie) po domu z maczetami, na barana se jeździli. Na zewnątrz wojna a ci jak wczasowicze spacerują. Ogólnie pomysł fajny ale ktoś nieźle namieszał z realizmem.

ocenił(a) film na 8
szklanakot

W końcu widzę pozytywne komentarze :D Oni chyba nie mogo mieć takiej broni. W tym komunikacie na początku było określone jakiej broni mogą używać.

szklanakot

Jak dla mnie to na 8 film :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
szklanakot

SPOILER ALERT!

Pomysł fantastyczny - ciekawy i prowokujący do dyskusji. Gagi typowo horrorowe ale pomysł sprawia, że mogę to wybaczyć.
Jedyne co mi bardzo przeszkadzało w samym domu bogaczy, to brak tzw. "panic room'u". Jakoś trudno uwierzyć, że nie przyszło im do głowy zbudowanie tego typu schronu.
Postać przywódcy 'dobrze wykształconej, amerykańskiej młodzieży' wspaniała. Jego gra, teksty i zabójczy uśmiech psychopaty - wszystko pasuje.
Z postaciami domowników trochę gorzej. Córka tuli chłopaka, który przed chwilą próbował zabić jej ojca a potem ukrywa się przed resztą rodziny. Syn udziela schronienia czarnemu ryzykując tym samym życie całej rodziny, w tym własne (sic!). Matka, która w przypływie moralnego olśnienia jest gotowa ryzykować życie swoich dzieci dla obcego człowieka.

W samej fabule, zachowanie sąsiadów było dużym zaskoczeniem, ale już zachowanie (jak to ktoś tu ładnie określił) "zdobyczy" w końcówce trochę przewidywalne. No chyba, że jestem jedyną osobą, która przed planowaną egzekucją podrapała się po głowie z myślą "zaraz, zaraz, ale co w końcu z tym czarnym?".

Reasumując: bardzo fajna produkcja.
Dalej zastanawiam się czym jest broń 5 stopnia ;)