barker to ma pomysł na film no nie? polecam go każdemu kto lubi stare niestraszne horrory
Jeden z lepszych filmów jakie widziałam, trochę nie horror, ale co z tego. Czasami warto obejrzeć coś innego, poza tym film jest stary więc nie trafia w dzisiejsze gusta...niestety.
Bardzo duża przesada z tą genialnością .Można go obejrzeć ale nie ma się czym zachwycać .Niewykorzystany potencjał postaci które zostały stworzone do tego filmu .
Wiadomo, de gustibus...
Ale jakbyś zapytał mnie o JEDEN ulubiony horror (szeroko rozumiany oczywiście) wymieniam "Nightbreed".
Hellraiser też dobry, ogólnie produkcje Cliva Brakera są dziwne i kultowe, pewnie to jest podstawą jego sukcesu.
z tego co widzę po opisie to jest to film na podstawie książki "Cabala nocne plemię" polecam bardzo dobra książka
Oglądając film nie zawiedziesz się. Rzadko mi się zdarza, by film tak dokładnie oddawał moje wyobrażenia bohaterów książki oraz jej klimatu. Czysty kult. 10/10
podpisuje sie pod tematem tymi ręcami i tymi palcyma:):)
a jak ktoś uważa, że to bzdura bez polotu, to niech poczyta nieco barkera i historie horroru
pozdr.
Clive Barker to mistrz gatunku.Jego książki to wielkie dzieła[polecam"Wąwóz kamiennego serca"].Kto nie zna jego stylu bądź nie czytał tego autora,ten nie zrozumie filmu,a ten jest naprawdę dobry.Pozdr.
Ja z Barkera czytałem tylko ,,Wielkie sekretne widowisko'' i niezbyt mi się podobało.
ten film to arcydzieło, ma niesamowity klimat, rewelacyjną muzykę i odrealniony świat. 10+/10. pozdro dla wszystkich fanów Barkera
To i ja się pod powyższymi podpiszę- film genialny, świetne połączenie horroru z mrocznym fantasy. Doskonały klimat, niesamowita muzyka, świetna charakteryzacja potworów i kilka wspaniałych scen- inkwizycja, finał, "zwiedzanie" Midian plus jeszcze mój ogromny sentyment z dzieciństwa. Ode mnie 10/10.
Dodam jeno, że jest to chyba najbardziej niedoceniany horror, jaki znam. Polecam też poczytać trochę na temat historii powstawania tego filmu, między innymi o tym, jak Barker musiał się użerać z producentami, którzy w dużej mierze ponoszą winę za klapę finansową filmu, poza tym był on niestety również źle promowany- Clive mówił, że trailery przedstawiały go jako kolejny slasher :( Eh, mówi się trudno. Nie zmienia to jednak faktu, że "Nightbreed" jest wspaniałym filmem :)