PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200209}

Nostalgia anioła

The Lovely Bones
2009
7,1 125 tys. ocen
7,1 10 1 125407
5,3 31 krytyków
Nostalgia anioła
powrót do forum filmu Nostalgia anioła

Ogląda się niezgorzej lecz czasem czuć dłużyzny. Estetetyka ładnie kiczowata - jak to u Jacksona; jednak tym razem efekt specjalny "gra" w filmie nie zaś "jest" filmem. Ekspresja aktorów, zdjęcia, klimat trochę jak w Niebiańskich stworzeniach - mi to nie pasuje osobiście, jednak tutaj nie jest aż tak denerwujące jak we wspomnianym.

Za to muzyka to gejówa momentami, szczególnie w połączeniu z niektórymi scenami. Zalatuje jakąś płaczliwą Enyą czy innym paskudztwem dla samotnych kobiet.

Podobnie niektóre sceny - kiczowate do bólu. Ogólnie momenty w filmie są straszne, przykładem (uwaga trailer) końcówka - ostatni pocałunek, spotkanie z innymi ofiarami itd to schematyczne ścierwo.

Ogółem nawet polecam, bo nie ogląda się tego źle, choć dla mnie kolejny dowód na to jak przereklamowanym reżyserem jest Jackson.

ocenił(a) film na 8
Chomato

"Za to muzyka to gejówa momentami, szczególnie w połączeniu z niektórymi scenami. Zalatuje jakąś płaczliwą Enyą czy innym paskudztwem dla samotnych kobiet."

"gejówa" - czasami nie wiem co myśleć o wyobraźni niektórych ludzi... :/
Enya dla samotnych kobiet? Ciekawa teoria ale niezbyt trafna.

ocenił(a) film na 6
Elof

Trafna. Rzewny kicz ze schematyzmem starych bajek disneya i podobną muzyką. Jak ktoś jest emocjonalnie nadpobudliwy/niedorozwinięty to taka mieszanka może go robić. buźka

ocenił(a) film na 8
Chomato

No tak... wszystko jasne...
Co jeszcze mądrego nam powiesz?

ocenił(a) film na 6
Elof

Nam czyli komu? Gejówa ubodła? Mogę określić ją jako zniewieściałe w wartwie audio-wizualnej, słodko-pierdzące klimaty rodem z rodzinnych seriali. Wyraziłem zdanie, bez osobistych wycieczek.

ocenił(a) film na 8
Chomato

Nikt się nie czepia twojego zdania, tylko sposobu w jaki się wyrażasz.

ocenił(a) film na 6
Elof

A w jaki sposób się wyrażam? Co jest nie tak? Jeżeli napiszesz sensownie to postaram się poprawić, serio. Po prostu pochodzę z małego miasteczka i nie mam odpowiednich wzorców.

ocenił(a) film na 8
Chomato

Nie dostrzegasz? Tym gorzej dla Ciebie.

"Jeżeli napiszesz sensownie to postaram się poprawić, serio. Po prostu pochodzę z małego miasteczka i nie mam odpowiednich wzorców."

Ok. Masz rację, nie powinienem się odzywać. Powodzenia na przyszłość!

ocenił(a) film na 6
Elof

Widzisz Elof, jedno słowo, które u mnie ma znaczenie pejoratywne a Ciebie godzi w seksualność i już pretensje i brak chrześcijańskiej woli pomocy bliźniemu. Bardzo nieładnie. Gejówa.

ocenił(a) film na 8
Chomato

"Widzisz Elof, jedno słowo, które u mnie ma znaczenie pejoratywne a Ciebie godzi w seksualność i już pretensje i brak chrześcijańskiej woli pomocy bliźniemu."

O czym Ty gadasz?
Gdzie napisałem o jakiejś seksualności?
Chodziło mi jedynie o sposób twojego wyrażania się. Jesteś taki inteligentny to powinieneś to zauważyć.

ocenił(a) film na 6
Elof

Czyli się Elof nie zgadzasz, że gejówa?

ocenił(a) film na 8
Chomato

No dobra... to może inaczej.
Wytłumacz mi prostymi słowami co rozumiesz przez to jakże "inteligentne" słowo "gejówa". Wybacz ale nie jestem na czasie i nie jestem trendy. Pewne słowa są mi obce.

ocenił(a) film na 4
Elof

a ja popieram, gejówa max, smyranie się po jajcach... próba przekazania tony wymuszonych emocji, film powinien być tak skonstruowany, że mam czuć się wzruszona, a nie do tych uczuć sztucznie naciągana. dla mnie nic ciekawego ;/ i czemu znów pokazują zaświaty jako pola zbóż ?? :|

ocenił(a) film na 6
oko_666

Dokładnie; zaświaty mocno inspirowane (wtórne) do między niebem a piekłem, tyle, że tam ich plastyczność i symbolika robiły lepsze wrażenie (choć sam film był momentami równie pompatyczny).

ocenił(a) film na 6
Elof

Czepianie się tego epitetu także się w niego wpisuje. Masz więc już jedna z cech gejówy - wszechobecność.

ocenił(a) film na 8
Chomato

Gejówa straszna, że Dżakson robiąc film na podstawie powieści zapomniał o Elfie Orlando Blumie i Dżonym "ciągle ta same gra" Deppie, któremu za twarz trzeba dać 9 jendemu z gorszych jego filmów. Ynteligentni jesteśta mimo że z małego miasta więc poprzestawiacie sobie wyrazy, żeby odczytać miedzy słowami.....

ocenił(a) film na 6
piootle1

Trudne te zagraniczne nazwiska....może jakiś gratis poza bełkotem?

ocenił(a) film na 8
Chomato

dziś gratis to możesz tylko jedno, takie czasy niestety. Albo do szkoły albo udzielać się z wujkiem góglem.
Następnym razem spróbuje po polsku, teraz chciałem jedynie wpasować się...

ocenił(a) film na 6
piootle1

Nie musi być po polsku, zrezygnować warto ze skrótów myślowych. Bo tak -wpasowanie nie wyszło - i znów mamy gejówę.

ocenił(a) film na 8
Chomato

no to po polsku, bez skrótów myślowych. Małe dzieci na początku mają jedno słowo na wszystko. Kończę więc tą rozmowę z przerażającym wnioskiem - albo pisałem z dzieckiem, albo ktoś ma psa i drugie imię w dowodzie identyczne....Sorki, że tym razem użyłem tylu różnych określeń a nie jednego, ale nie chciałem mieć wcześniej na sumieniu żył przeciętych puszką po paprykarzu..

ocenił(a) film na 8
piootle1

choć dodam, że większość Twoich ocen na profilu pokrywa się z moimi. To jest dopiero gejówa - pożycz paprykarza:)))))))))))))))))))))))

ocenił(a) film na 6
piootle1

Traktuj to jako polowanie na liberałów ze zniewieściałym gustem wynikające z dystansu, nudów i bumelanctwa.

PS
A oceny filmów zerżnąłem od ludzi z większym zasobem słów od mojego.

PPS
Mi się to określenie podoba. Świetnie pasuje do niektórych momentów w tym filmie. I tyle.

Buźka.