PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200209}

Nostalgia anioła

The Lovely Bones
2009
7,1 125 tys. ocen
7,1 10 1 125407
5,3 31 krytyków
Nostalgia anioła
powrót do forum filmu Nostalgia anioła

nieporozumienie

ocenił(a) film na 1

Pierwszy raz w życiu wyłączyłam film w połowie, bo nie dość, że zasypiałam, to nie miał w
sumie wiele wspólnego z książką. "Nostalgia Aniłoa" Alice Sebold to fantastyczna opowieść
młodej dziewczyny, która została brutalnie zgwałcona i poćwiartowana przez swojego
sąsiada. W filmie występują sceny w ogóle niezgodne z tym, co było w książce, co za tym
idzie jest po prostu inny. Ma ją w podstawie, czyli są te same postacie i nazwa. To tyle.
Polecam książkę, dla mnie film był wyjątkowo nudny, melancholijny. Reżyser chyba nie
czytał swojego źródła, bo zupełnie zapomniał o prawdziwym nastroju panującym w tej
powieści.

pathy

Na wstępie napiszę, że ja również czytałam książkę i to dużo wcześniej przed powstaniem się filmu.
Nie jestem jednak nim aż tak bardzo rozczarowana, wiadomo żaden film nie będzie lepszy od książki.
Zgodzę się film odstaje od książki ale tylko w pewnym stopniu, fakt wiele wątków zostało pominiętych zachował on jednak ogólny kontekst.
Nie zgodzę się, że "Nostalgia anioła" to nudny i melancholijny film, może przesadzili z tymi "bajkowymi" scenami ale mimo to film był bardzo dobry, wzruszający, dający do myślenia.
Polecam film i książkę każdemu.

ocenił(a) film na 8
pathy

książki nie czytałam. powiem Ci jednak tak: nie ma obowiązku kręcenia filmu słowo w słowo z książką. Książka jest inspiracją dla filmu, nie zaś wyrocznią. mnie się film bardzo podobał właśnie za tę nostalgię. Za ten smutek wyzierających z normalnych scen życia codziennego, bo przecież wiemy, że dziewczyna nie żyje. Informuje nas o tym już w pierwszej scenie. Mamy możliwość zaobserwowania jak destrukcyjne na całą rodzinę jest nagłe zniknięcie któregoś z członków. A to, że scena gwałtu nie jest pokazana? Że się jej domyślamy? Że nie jest powiedziane, że ofiara została poćwiartowana? Nie jest mi to do niczego potrzebne.

ocenił(a) film na 9
lia_13

zdecydowanie się zgadzam. ja akurat książkę czytałam o uważam, że jest bardzo dobra, ale i filmowi nic nie brakuje mimo, że od książki się różni. jedyne co w filmie mi się nie podobało to aktorka grająca rolę siostry głównej bohaterki. Jakoś ją sobie inaczej wyobrażałam...

ocenił(a) film na 8
_Lenka__fw

A mi sie film o wiele bardziej podobal niz ksiazka, pierwszy raz w zyciu czytalam cos gorszego niz ekranizacja filmu na ktorej powstal...niestety ksiazka sie dluzyla niesamowicie... a film piekny zawsze zostanie przez mnie polecany :)

TrefnaPanna

Mam takie same odczucia! Niby książka mi się podobała, ale film zrobił na mnie o wiele większe wrażenie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
pathy

Obejrzałem tylko film i uważam że oba wątki jakoś nie były do końca spełnione, a razem nie najlepiej współgrały.

ocenił(a) film na 8
seismic

W filmie wiele zostało pominięte, ale nic na tym nie traci i tak jest bardzo dobry.

ocenił(a) film na 6
Ashganka

Dla mnie 5, średnie aktorstwo to duży minus, brak emocji to kolejny , ciekawa historia ale zaznaczam że książki nie czytałem i w zasadzie to wszystko, obraz nie zapada w pamięć , nie wbudza kontrowersji, mnie nie zmusił do myślenia a postać mordercy tak zrobiona, że nawet nie czułem do niej nienawiści.