PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=300636}

Obcy kontra Predator 2

AVPR: Aliens vs Predator - Requiem
2007
5,2 47 tys. ocen
5,2 10 1 46531
3,4 16 krytyków
Obcy kontra Predator 2
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator 2

Film ogólnie mi się podobał i oglądało się go przyjemnie ale autorzy AvP2 nie zrobili też mistrzostwa świata.
Zaczne od błędów: najbardziej nie podobało mi się to, że film jest dość krótki i na końcu akcja dzieje się bardzo szybko; bohaterowie przeszli tylko w kilka minut przez szpital, odlecieli helikopterem i to w zasadzie wszystko... Do tego ogólnie jest za małe rozpoznanie z bohaterami i są oni mało przekonujący; popatrzcie tylko na bohaterów"Alien", "Aliens" czy "Predator" gdzie widz wczówa się w rolę postaci i mocno zaciska pięści, tutaj takiego czegoś nie ma...
Co do zalet filmu: mimo licznych błędów całość ogląda sie całkiem dobrze, efekty oczywiście śiwietne, klimat w miarę dobry, Obcy i Predator nie wyszli najgorzej. Akcja rozwija się ciekawie, tylko bardzo szybko, jak ktos lubi takie jatki to mu sie spodoba...
Mimo wszystko, że film jest o wiele gorszy od samotnych przygód obcych i predatorów to daje mu naciągane 7. Pozdro!

ocenił(a) film na 7
ukaniulz

Zgadzam się z Tobą niemal w 100%. Też oglądało mi się przyjemnie, ale jednak czegoś zabrakło, czegoś co było w serii Alien i Predator... Troszku błędów popełnili twórcy, troszku naciągnęli wszystko by jakoś to miało początek i koniec. Predator w końcu jest Kozak i robi co do niego należy- poluje a nie ginie:D Ale np w jednej scenie dał się podejść człowiekowi co mnie rozwaliło... Obce miały ostry killing spree w miasteczku czyli też robiły to co potrafią najlepiej:P Efekty w sumie fajne, wygląd Predaliena fajny, pare momentów dobrych, ale minusem jest na pewno gra aktorów i w ogóle brak wyraźnych osobowości w tym filmie. Jakoś było mi obojętne czy wszyscy zginą czy ktoś przeżyje bo nic nie było w tych bohaterach. Nie to co Ripley z serii Alien dzięki której aż chce się krzyczeć oglądając film "uciekaj! uważaj za Tobą!" itd:P Dałem 7 bo też jestem fanem Obcego i Predatora, obiektywnie byłoby 5...

ocenił(a) film na 5
ukaniulz

A która część AvP ci się bardziej podobała 1 czy 2?

ocenił(a) film na 5
ukaniulz

Dodam jeszcze, że lepszym filmem dla mnie jest właśnie pierwsza część starcia potworków...

ocenił(a) film na 7
ukaniulz

W sumie obydwie są porównywalne jednak w jedynce zraziło mnie to, że Predatory to pipy i szybko giną, natomiast w 2 dobrze zostało to poprowadzone bo Predator w końcu kosi i to nieźle- zresztą na tym polega żywot Predatorów że polują nie patrząc na swoje życie czy szanse (jak w AvP2 kiedy 1 Predator walczy z wieloma Alienami + Predalienem). Poza tym w 2 więcej się dzieje więc jest co oglądać bo czasami są fajne akcje. A fabuły w jednej i w drugiej części jakoś nie poruszyły mnie:/ Mógł reżyser albo realizować w 100% fabułę komiksu albo stworzyć coś swojego ale dobrego a tak wyszło średnie kino:/ A szkoda bo możliwości są dzięki wspaniałym postaciom (mam na myśli Alien i Predator) a jakoś weny brak... Niech w końcu dobry reżyser weźmie się za kręcenie dalszych części bo każda taka produkcja to rana dla fana:/

ocenił(a) film na 5
ukaniulz

No mi się bardziej minimalnie ta 1 częśc podobała... W sumie to masz rację, że autorzy powinni brać większy przykład z komiksów, najgorzej też oczywiście nie jest, ale może być o wiele lepiej... Hmm co do predków z 1 to mi się wydaje, że to byli bardziej niedoświadczeni i początkujący łowcy(no ale to może przesada, że jeden Obcy zabił dwóch Predatorów)i do tego się aż tak nie przyczepiam...

ukaniulz

Film średni, ale dobrze się go oglądało, ocena 7/10