Jestem swiezo po powrocie z kina, i musze powiedziec, ze druga czesc AvP jest poprostu genialna. Pierwsza czesc wedlug mnie nie wykorzystala nawet po czesci wielkiego potencjalu i ja jako wielki fan alienow bylem bardzo zawiedzony.
Na szczescie dwojka zrywa calkowicie ze znanymi mi filmami grozy gdzie w roli gl. sa wszelkiego rodzaje maszkary - poprostu alien'y i predator'y są oryginalne same w sobie ( zwlaszcza dla tych ktorzy czytali komiksy, ksiazki, grali oraz ogolnie interesowali sie ich historia itp). Gdzie w wiekszosci filmow gl. bohater ucieka w ostatniej sekundzie ( reka, noga itd ) i drzwi sie zamykaja/ bomba wybucha, albo matka z dzieckiem ucieka, szpital uratowano w ostaniej chwili.
Tutaj niema czegos takiego, a zarazem wszsytko jest tak pokazane, ze nie trzeba miec przy sobie torebki ..
Film jest naprawde warty polecenia i to nie tylko fanom AvP, a koncowka ( nazwisko pewnej pani =] ) dla znawcow serii jest swietnym smaczkiem, dzieki ktoremu ja juz czekam na czecia czesc :].
btw. Wstrzymajcie sie z jakimis kopiami filmow i poprostu idzcie do kina, bo ten film jest tego warty.
Pozdrawiam
By nie obrażać, ale czy w tym filmie podobala ci sie tylko bezsensowna masakra.Ja tez jestem fanem aliena i predatora ale jak dla mnie akcja dzieje sie zbyt szybko a teksty najbardziej kulały fakt od jedynki wybija sie tylko i wyłącznie przez te masakre.Wedlug mnie ci bracia przesadzili z tymi niemowlakami i kobietami w ciazy.Musieli miec w dziecinstwie ciezkie zabawki.aha rzeby bylo jasne filmu nie widzialem ale kilka urywkow i z nich moglem wywnioskowac sens tego filmu wolalbym jakby zrobili 3 czesc gry nizeli 3 czesc filmu.No jakby mieli juz 3 czesc robic to cos w stylu avp2 gry.pozdro
Kolejna osoba filmu nie widziala i sie wypowiada ..
Bezsensowana masakra ? Nareszczie pokazano jak slaby jest czlowiek i jak bezlitosni sa alien ( plec czy wiek, liczy sie tylko przerwanie roju ) i predator, a to w jaki sposob to zrobiono to kwestia gustu. Szczerze to liczylem wlasnie na film w tym stylu, bardzo podoba mi sie wizja zainfekowanego duzego miasta albo koloni ( a'la Alien 2 ).Rozwoj akcji rowniez mi sie bardzo podoba : dynamicznie,a nie jak w avp1 przez dluga czesc filmu.
To jest wlasnie AvP, taki powinien byc ( akcja ). A glebszy sens mogliby zrobic ekranizacje komiksu Aliens: Apocalypse - The Destroying Angels ( polska wersja ' anioly smierci/apokalipsy' lub cos takiego ), pokazac skad sa alieny itp.
Co do 3 czesci gry, tez jestem za tym, byle trzymala ciezki klimat gry avp 2, a w dobie next-genowych engine'ow gra bylaby jeszcze straszniejsza.
W kazdym porządnym kinie sa pokazy przedpremierowe od 25 do 27 grudnia. Ale tak ciezko bylo to sprawdzic , naprawde nie wiem jak mi sie to udalo :/
Jestem śwież po seansie i muszę powiedzies ze 2 cześc miło mnie zaskoczyła na pewno lepsza od 1 czesci i to sporo a co do samego filmu to warty obejrzenia. A tak co mnie smieszylo to murzyni giną zawsze na początku a rząd zawsze kłamie ;p kto oglądał ten zrozumie :D
Zgadzam sie!Tekst tego filmu to to, ze rzad przeciez nie oklamuje ludzi.
Nieskonczone LLLOOOOOLLLLLLLLLL
Ja tez dzis (wczoraj) bylem w kinie i powiem ze jestem mile zaskoczony. na samym poczatku zaznaczam, ze nie jest to produkcja na miare pierwszych dwoch czesci obcego czy predatora.
Druga czesc zrobila (moim zdaniem) duzy krok w dobrym kierunku. Wiele rzeczy wymaga jeszcze poprawy ale film szczerze oceniam na 7/10. Ja rowniez uwazam ze film jest wart polecenia. Reeasumujac:
Minusy
- najwiekszy minus to strasznie kulejaca fabula, brak dobrego polaczenia z avp1, naiwne, naciagane wydarzenia (nie pisze jakie aby nie zdradzac zbyt wiele tym co wybieraja sie do kina), miejscami jeszcze ciagle za duza przewidywalnosc
- film zajezdza amerykanskim shitem patrz - watek milosny, czasami kretynskie dialogi, jednak nie wplywa to powaznie na calosc, ktora trzyma w napieciu
- moim zdaniem zly balans tytulowych postaci, (lekkie przegiecie z nacieskiem na lekkie)
- zbyt krotki
Plusy
- najwiekszym plusem jest dla mnie pomysl przeniesia akcji do tego malego miasteczka, brakuje tu lepszej fabuly, (ale nie od razu ameryke zbudowano)
- bardzo udana praca kamery i wysokiej jakosci efekty specjalne
- mroczniejszy klimat
- ciekawa akcja
- interesujace zakonczenie
- duzo miejsca poswiecono predatorowi i jego zaawansowanej technologii, jak dla mnie gadzety, ktorymi dysponowal i jak sie poslugiwal to strzal w dziesiatke
Uwazam, ze jest to pozycja obowiazkowa dla fanow aip.
POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM
A ja filmu NIE POLECAM, i robię to również z czystym sumieniem.
Minusy
- najwiekszy minus to strasznie kulejaca fabula, brak dobrego polaczenia z avp1, naiwne, naciagane wydarzenia (nie pisze jakie aby nie zdradzac zbyt wiele tym co wybieraja sie do kina), miejscami jeszcze ciagle za duza przewidywalnosc
- film zajezdza amerykanskim shitem patrz - watek milosny, czasami kretynskie dialogi, jednak nie wplywa to powaznie na calosc, ktora trzyma w napieciu
- moim zdaniem zly balans tytulowych postaci, (lekkie przegiecie z nacieskiem na lekkie)
- zbyt krotki
Tak jak napisałeś.I te właśnie minusy są najważniejszymi elementami filmu,które zupełnie obnażają jego słabość.
Dodam jeszcze do tego zupełny brak klimatu,oraz że tak napiszę "głębi" fabuły.
Plusy?
Postać predatora nawet nieźle zrobiona.Piszesz o mrocznym klimacie,tyle ,że jego mroczność nie wpływa zupełnie na cięższy klimat filmu-ciągle ogląda się go jak bajeczkę na dobranoc.Ciekawa akcja? Rozumiem ,że dla Ciebie "ciekawa akcja" znaczy tyle co bezmyslne bieganie po ekranie połączone z również bezmyślnym akcyjnym miź-maź.W takich kategoriach możemy nawet uznać atrakcyjność "Power rangers".
To zbyt mało,by wystawić aż 7/10.
2/10 jest sprawiedliwą oceną.
Czy te minusy sa najwazniejsze. Zdecydowanie nie dla kazdego. Szanuje twoje zdanie.Rozumiem ze wolalbys aby ten film wyszedl z podobnym efektem jak obcy 1 czy 2, ale wiedz ze nie kazdy tego chce.
Moje ulubione produkcje to zielona mila czy skazany na shawshank i nie ma dla mnie miejsca w ulubionych na obcego 1 czy predatroa. Jednak lubie czasaem sie rozerwac idac do kina dla efektow specjalnych polaczonych z bezmyslna mlocka, ktora miales na mysli.Jezeli w dobrej jakosci jest to podane to oceniam to pozytywnie.Dla mnie film byl dobry jak na swoja kategorie. Biore rowniez pod uwage, ze to pierwsza produkcja tych rezyserow. Uwazam ze opinie krytyczne, ktore na nich spadna wplynal pozytywnie na ich dalsze produkcje bynajmniej jezeli chodzi o avp.
Mimo wielu opinii negatywnych, podobnych do Twoich, juz widze ze film sprzeda sie dobrze i swoje zarobii.Jak dla mnie bracia Strause wykonali lepsza robote niz Pan Anderson i lepiej sie przygotowali do pracy na tym tytulem. Jestem zdecydowanym fanem obcego, ale mysle, ze lepiej film ocenia fani lowcy, poniewaz postac ta jest na prawde dobrze dopracowana i w filmie jest wiele fajnych "smaczkow" zwiazancych z lowca. Bylem z wieksza grupa osob, i zdecydowanie film sie podobal nawet bardzo. Zaznaczam jednak, ze nie sa to osoby dobrze zaznajomione z aip, co swiadczy o tym, ze film jest bardzo roznie odbierany.
AvP2 to typowy slasher, jednak mocny w swojej kategorii.
Luis, jak dla mnie twoja ocena jest zdecydowanie zawyżona. Uwielbiam postacie Aliena i Predatora i tak jak obie części gry miały świetny klimat i fabułę, tak obie części filmu to dla mnie żenada.
AvP1 jeszcze w miarę próbował trzymać klimacik z Predatora 1 i Aliena 1, po przez nie pokazywanie wszystkiego ciągle, do tego częste widoki oczami predatorów, mrok i krzyki ludzi. Predator rozwalał każdego kto trzymał broń. Od połowy AvP1 to był szajs, poza pojedynkiem z królową.
AvP2 był dla mnie kichą od początku do końca. Predalien był zrobiony słabo. Fabuły w tym filmie po prostu nie było, za to scenariusz był wręcz żałosny. No po prostu niemal cała sala spała przez półtorej godziny. Tępo akcji też było za szybkie, do tego raziła masa błędów logicznych. NA samym początku choćby jak wylatuje okręt Predatorów zaraz po zakończeniu AvP1, wykluwa się predalien i ni z tego ni z owego błyskawicznie dorasta.
AvP2, jest bardzo słabym slaherem z dobrą muzą i w miarę dobrymi efektami. Choć jeśli idzie o to drugie to czwarta część Obcego miała lepsze efekty i klimat, mimo że jest dość średnia.
Dlatego AvP2 odradzam każdemu.
"AvP1 jeszcze w miarę próbował trzymać klimacik z Predatora 1 i Aliena 1, po przez nie pokazywanie wszystkiego ciągle"
Wiesz, jaki ide na film ktory jest w sumie siodma produkcja o jednym lub drugim stworze, to nie bardzo mam ochote bawic sie przez pol filmu w podchody, bo i tak wiem (chocby po tytule) o czym to bedzie. Dla Ciebie to zaleta, dla mnie olbrzymia wada.
"do tego częste widoki oczami predatorów"
Taa, ale zrobione tak, że wołają o pomste do nieba. Bardziej przypominało to teledysk U96 "Das Boot", niz podczerwien. Koszmar, juz lepiej, żeby Pred byl slepy. W trailerze avp2 (bo filmu jeszcze nie widzialem) Predator widzi tak jak powinien i chociazby za to jestem w stanie wystawic temu filmowi wyzsza note, niezaleznie od przedszkolnej fabuly.
"Predator rozwalał każdego kto trzymał broń"
Pred w avp zabil w walce jeden na jeden JEDNEGO Xenomorpha, bez niczyjej pomocy!!!! Wiekszość ludzi zatłukł Obcy. Zenada to mało powiedziane....
"Od połowy AvP1 to był szajs"
Cały avp to szajs.
Po avp2 nie spodziewam sie atmosfery zagrozenia, zaszcucia i osaczenia. To nie ma byc film o zmaganiach czlowieka z kosmitami, tylko zmagania kosmitów ZE SOBA!!! I mam nadzieje ze juz w sobote wyjde z kina chociaz częsciowo usatysfakcjonowany.Czytajac tutejsze opinie jest iskierka nadziei:).
"To nie ma byc film o zmaganiach czlowieka z kosmitami, tylko zmagania kosmitów ZE SOBA!!!"
No wreszcie ktos to zauwazyl.
"bynajmniej jezeli chodzi o avp."
bynajmniej oznacza "wcale nie", a nie "przynajmniej" jak sie niektórym "znafcom" języka wydaje. Co więc dokładnie miałeś na myśli?
Nie jestem zadnym znawca jezyka i mnie to nie boli. Moze nie jasno to napisalem, ale chcialem napisac, ze widze pozytywnie ich przyszla tworczosc nie tylko dla avp.
Co to za kobieta na samym koncu ? Ogladalem co prawda wszystkie filmy kilka razy, ale jakos mojej uwadze to nazwisko musialo umknac...?