Witam.
Jak widać tematy strasznie się rozjeżdrzają i jak tako nikt nie pisze nic konkretnego.
Więc co do samego scenariusza od dawna było wiadomo że kolejna część Aliena ma się rozgrywać na Ziemi. Naturalnym jak i w przypadku ostatniej części była chęć przycięgnięcia większej ilości widzów (fanów zarówno obcych jak i predów). Pomysł był - kwestia zreorganizowania pierwotnej idei, a ta wyszła lepiej niż się spodziewałem (a spodziewałem się gniota).
Zakończenie - jakże przewidywalne - "nukiem dziadów HEJ".
Ale wróćmy do samej treści filmu:
Plus - za przedstawienie planety Predatorów
Minus - prawdopodobnie brak konsultacji ze Stanem Winstonem (twórcą Predatora)
Plus - wykorzystanie pierwotnego pomysłu H.R.Gigera + dodanie Predaliena który w dość ciekawy sposób powiększa pokolenie (scena w której kobiecie w ciąży wyskakuje z brzucha kilkanaście obcych - REWELACJA :) )
Minus - brak nowych oryginalnych pomysłów (o ile ktoś miał okazję grać w serię Alien vs Predator to w 2 części był właśnie pojedynek z Predalieniem)
Minus - dużo niedociągnięć (kwas nie był tak palący jak w pierwszej częsci, usuwanie śladów obecności przez predatora a potem obdarcie jednego z policjantów ze skóry)
Podsumowując:
film nie jest rewelacją którą można polecić każdemu miłośnikowi Sci-Fi, wydaje mi się że trafi do wąskiego grona fanów i części świeżaków.
Nie zmienia to jednak faktu że o ile pierwsza część którą oceniłbym na 4/10 wywołała u mnie odruch wymiotny, o tyle ta część przyniosła jak i 2 cześć obcego sporą ilość trupów i w miarę dynamiczną akcję. Oprócz tego nie było typowego happy endu jak w dwójce, gdzie predator prawie dał buzi głównej bohaterce. Przez większość filmu akcja kręci sie wokół małej 10osobowej grupki i nic bardziej mylnego jeśli myślicie że większość z nich przeżyje.
Ja z filmu jestem zadowolony i prawdopodobnie w piatek (28.12) pojawię sie w kinie drugi raz, żeby upolować jeszcze kilka błędów. Mam nadzieję że z którymś w Was się spotkam.
A to na osłodzenie czasu który spędzimy czekając wreszcie na kolejną część aliena :D i dla ludzi myślących że przesadą jest połączenie aliena i predatora:
http://youtube.com/watch?v=jOZVp9NFhQE&feature=related