Z tego co pamiętam Obcy zosatł dopiero spotkany w odległeju przyszłości, co było pokazane w Alien. Rasa ta nie była jeszcze znana. A tu dostajemy film, który dzieje się współcześnie, na trailerze widać wojsko i nagle zapominamy o istnieniu xenomorfów??:/ Jedynki nie bardzo pamiętam, może tam to zostało wyjaśnione, ale nie pamiętam:]
Filmy Alien(s) rzeczywiscie dzialy sie w przyszlosci, ale Obcy najwyrazniej istnieli od bardzo dlugiego czasu - filmy Predator 2, Alien vs. Predator i Alien vs. Predator 2 ukazuja, iz Obcy znalezli sie na ziemi na dlugo przed tym, jak zaloga Nostromo natknela sie na nich w kosmosie.
tylko czemu ich potem nie znano:/ i w sumie w iwelu komiksach tez sie pojawiali wczesniej na Ziemi. Tylko skad ta niekonsekwencja?
Co wy to gadacie ? W pierwszym filmie "Alien" rasa ta była znana ale tylko przez korporację (Weyland-Yutani - nie wiem czy dobrze napisałem). To taka polityka (czyli wszystko znowu zostało utajnione).
Filmy AvP nie są częścią kanonu sagi o Obcych i należy je raczej traktować jak "wariację na temmat".
Myślę że to bylo mniej więcej tak że wojskowi wiedzieli o istnieniu Obcych ale prawdę tą skrżętnie ukrywali przez następne stulecia ... toteż załoga Nostromo mogła być zaskoczona kiedy natknęła się na osobnika z tej rasy i mogła onim nie słyszeć ... jakby nie patrzeć namieszalo się trochę teraz w tyuch alienowsko - predatorskich sagach alę gdyby poskladać to wszystko do kupy to wyjdzie z tego calkiem niezły i logiczny ciąg przyczynowo - skutkowy ...