PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=300636}

Obcy kontra Predator 2

AVPR: Aliens vs Predator - Requiem
2007
5,2 47 tys. ocen
5,2 10 1 46524
3,4 16 krytyków
Obcy kontra Predator 2
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator 2

Witam! Wczoraj obejrzałem pierwszą część filmu na DVD (wersję Extented z dodanymi 2 minutami filmu na początku) i ogólnie oceniam dużo wyżej dzieło Andersona niż produkcję braci Strause. Po pierwsze jedynka ma momentami bardzo dobry klimat (w wersji extented to normalnie chwilami czułem że oglądam remake "COŚ" Carpentera), ale spokojnie chodzi mi tu głównie o zimową atmosferę, odludzie, przybysze z kosmosu. W ogóle film był bardziej robiony pod normalny horror sci-fi niż zwykłą siekankę, mowa tu o tym iż ponad 20 minut filmu jest takim jakbym wstępem, zapoznaniem się z bohaterami i chyba aby poczuć klimat arktycznej zimy :D Scenografia także jest całkiem w porządku, ta piramida i posągi predatorów etc. wewnątrz robiły nawet niezłe wrażenie. Do walk pomiędzy predatorem i obcym też się nie przyczepię (a było takich dwie, w połowie filmu i w końcówce gdy na pole bitwy wyszła matka obcych :D), były one nieźle zrealizowanie i w przeciwieństwie do niektórych wypowiedzi widziałem dokładnie kto kogo uderza, kto ma nad kim przewagę. Efekty specjalne stoją po prostu na dobrym "hollywoodzkim" poziomie, nic wielkiego, ale także nie razi. Oczywiście największym błędem filmu było ukazanie predatorów jako można powiedzieć stworów z sercem(spoufalanie się w ludźmi, ba walczenie z nimi ramie w ramie!) Ale mimo to nie miałem jakiegoś zniesmaczenia na twarzy po seansie. Spokojnie wobec tego daję jej 7/10. Druga część filmu jest całkowicie inna, odbywa się bez klasycznego wstępu na zapoznanie się z kimkolwiek :D tylko od razu zaczynamy sieczkę, najpierw na statku kosmicznym predatorów, potem kolejno na ziemi w lesie, w kanałach etc. Na plus daję filmowi próbę jakby przywrócenia blasku głównie predatorowi (moment gdy wychodzi z wody kojarzy się oczywiście ze znakomitą końcówką "Predatora" z Schwarzeneggerem). Nasz wielki "łowca" nie szuka tutaj sprzymierzeńców, tak samo jak obcy zabija wszystko i wszystkich aby przeżyć, bez wyjątku. Także mogę przyznać iż modele stworów są zrobione znakomicie. Reżyserzy filmu starali się także zrobić mocniejszy (moim zdaniem na siłę) klimat, ale to nic nie dało. Fabuła kuleje jeszcze bardziej niż w części pierwszej, aktorzy są tylko i wyłącznie tłem dla walki potworów. Do tego jeszcze wtrącany także niepotrzebnie wątek miłosny etc. Dlatego też do tej pory nie mogę dojść co bracia Strause chcieli zrobić za film? Horror?sci-fi? romansidło? komedię (nie chcę nikogo urazić ale było momenty kiedy sie po prostu śmiałem na seansie) wiem, wiem że film ma być dla rozrywki, ale po co wtedy gadanie że reżyserzy chcieli zrobić mocny klimat filmu? Wyszedł z tego taki wielki miks. Były momenty które dawały nadzieję że film będzie lepszy od jedynki ale po chwili mieliśmy do czynienia z scenami o których nawet nie warto więcej pisać. Obcy kontra Predator 2 dostaje ode mnie 5/10, nic specjalnego ale obejrzeć można aby przypomnieć sobie po prostu dwóch głównych bohaterów. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
rocck

Nie widziałeś wersji extended.

Ta co ma 2 dodane minuty na początku to zwykła wersja DVD. Wersja Extended jest poszerzona o jakieś 7 minut, dodano w niej trochę krwi, kilak rozmów itd ale i tak w niczym nie jest lepsza od normalnej.

użytkownik usunięty
rocck

PS. no chyba, że na DVD tak nazwali że to niby extended;) Ale prawdziwa wersja rozszerzona jest dłuższa o więcej niż 2 minuty na początku.

ocenił(a) film na 4
rocck

Widziałem tą wersję ;) rzeczywiście jest dłuższa o jakieś 7 minut, tylko najbardziej w pamięci została mi początkowa prawie 2 minutowa scenka i tyle :) Mam film na DVD i pisze w menu: PLAY FILM lub PLAY EXTENTED :)

użytkownik usunięty
rocck

Masz na DVD? A wiesz, że w Polsce i w Europie ta wersja nie została w ogóle wydana? Więc ciekawe skąd to masz :P Sprowadziłeś z USA? Możesz opisać jak wygląda okładka tego DVD? Bo jeśli tak jak okładka pokazana przy filmie AVP na FilmWebie to to nie jest ta wersja o której mówię.

Masz na początku scenę z dostawcą pizzy przyjeżdżającym do obserwatorium? Czy jak Predator nabija jednego z najemników na swoje ostrza (jeszcze przed zejściem do piramidy) to ostrza są CAŁE WE KRWI? Czy kiedy obcy rodzi się z blondynki, ma ona krew na twarzy i zakrwawioną koszulkę? Czy jak Weyland umiera z ust spływa mu kropla krwi?

Jeśli nie, to nie jest "prawdziwa" wersja extended.

ocenił(a) film na 4

Oj to nie wybacz :) Mam ta wersję z okładką z "naszego wydania" :) Czyli to jest jedynie wersja "Extented" ale jak na nasze "polskie" warunki ;) Przepraszam za kłopot, ale zaciekawiłeś mnie tą "prawdziwą" wersją Extented :D

użytkownik usunięty
rocck

Pod poniższym linkiem znajdziesz porównanie prawdziwej wersji rozszerzonej z tą którą wydano w Polsce:

http://www.schnittberichte.com/schnittbericht.php?ID=2589

Opis jest co prawda po niemiecku ale są fotki z napisami, wszystko można sobie porównać. Jest tez okładka tego wydania DVD.