PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=300636}

Obcy kontra Predator 2

AVPR: Aliens vs Predator - Requiem
2007
5,2 47 tys. ocen
5,2 10 1 46522
3,3 20 krytyków
Obcy kontra Predator 2
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator 2

fuck this movie/10

użytkownik usunięty

Taką ocenę wystawił temu filmowi jeden z użytkowników forum AVP galaxy, dodajmy - jeden z tych, którzy mają jakieś pojęcie o obcym i predatorze i potrafią pisać uargumentowane recenzje. Na polskim forum fanów Aliens podobna opinię wystawili temu filmowi niemal wszyscy. I jak tu iśc do kina, kiedy film podoba się tylko spragnionym krwi i pozbawionym jakichkolwiek wymagan widzom, którzy twierdzą "że przecież od tego filmu nie można więcej wymagać" ?

ocenił(a) film na 10

Nie przesadzasz trochę? Dlaczego nie obejrzysz filmu i wypowiesz się indywidualnie? Widziałem film i bardzo mi się podobał. Nie kieruję się NIGDY opinią innych, dopóki sam się o danym produkcie nie przekonam na własne oczy. Wole być sobą niż marionetką - jakiś osioł napisał "fuck this movie/10" i to ma niby zaważyć na wszystkim (pójście do kina, stosunek do niego)? Powtórzę - nie przesadzaj.

Na stronie AVP GALAXY jest ankieta:

AvPR is Out! What did you think of it?

Great 47.50 % (875)
Good 22.48 % (414)
Okay 12.38 % (228)
Disappointing 9.99 % (184)
Hated it. 7.65 % (141)

Total votes: 1842

Często jestem na stronie Cinema City i tam film ma ocenę 4.3/5 - Ilość oddanych głosów: 1891

Tylko nie pisz mi bzdur, że np: na IMDb są ważniejsze oceny niż na stronce Cinema City, ponieważ TO SĄ TEŻ LUDZIE TACY JAK MY.

Odnośnie filmu - kwestia gustu, ale nie pozwolę żeby ktoś na mnie miał taki wpływ jak na Ciebie. Zlałem te oceny i recenzje. Byłem w kinie i nie żałuję.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
maximus_rb

PS: nie sugerowałbym się oceną na IMDb skoro takie klasyki jak Predator 1 i Obcy 3 mają tak niską ocenę. Szczególnie Alien 3, ABSURDALNA i ŚMIESZNA.

użytkownik usunięty
maximus_rb

"Dlaczego nie obejrzysz filmu i wypowiesz się indywidualnie?"

Po co? Skoro mam opinie wielu ludzi, którzy mają do serii obcego i predatora nastawienie podobne do mojego, również lubią pierwsze filmy, również uważają AVP1 za dno, więc po co mam wydawać pieniądze i tracić czas? Żeby potem powiedzieć: "byłem, widziałem, film jest beznadziejny" ?

Po drugie - nie pójdę do kina na film o którym wiem wszystko, czyli kto kiedy ginie, kto co mówi, i w dodatku znam zakończenie.

"jakiś osioł napisał "fuck this movie/10"

Gówno o nim wiesz i piszesz "jakiś osioł". Cóż, kieruję się zdaniem ludzi, którzy mają jakąś wiedzę i mają pewne wymagania, a nie tylko wołają "OOOO KREW JEST!!! COOOL !!!".

Film kiedyś obejrzę, ale na pewno nie będę za to płacił.

Filmy są poto by je ogladać...
audycje radiowe by słuchać...
Możemy sie sugerowac opiniami innych, ale sam na swoim przykładzie nieraz
przekonałem się, że opinia nijak nie pokrywa sie z filmem.
Mozesz bracie byc rozczarowany, ale wówczas to bedzie Twoja Opinia!!! na podstawie własnej obserwacji.
Dlatego dziwi mnie tego typu podejście u fanów gatunku.
Pozdrawiam, M.

ocenił(a) film na 7
mareku3

Filmy oceniane na IMDb są że tak bym powiedział surowo oceniane,no ale jak jakiś zostaje oceniony na 7/10 ho,ho to śmiało możemy iść do kina w ciemno i możemy oczekiwać rozrywki na wysokim poziomie.No a na FW znowu troche wyśrubowane,hę trochę to za mało powiedziane,już patrzę i co?

Bad Boys 2 - 8.2, pierwsz część dostała 8.24 niech im będzie to jeszcze przełknę idziemy dalej Transformers 8/10 ?,Skarb narodów 8/10? Oszukać przeznaczenie 3- 7/10 ? można wymieniać bez końca na FW oceniają tylko ci którym sie podobał film? Tak poza tym na obrone FW jako portal filmowy wymiata wszystkie,pomijając oczywiście te nieszczęsne ocenianie.....

ocenił(a) film na 5

Gieferg, ale ty jestes tępy koleś .. podniecasz się jakimś transformers dla dzieci, a twardo sugerujesz się czyimś zdaniem odnośnie filmu którego nawet nie widziałeś! ... i nie chcesz zobaczyć! pozatym nie bierzesz pod uwage ze goście z AVP galaxy mogą być bandą smarkaczy znających serie z popżedniej ekranizacji, lub tez z gier komputerowych! .. moge ci powiedzieć ze avp2 godnie reprezentuje nie tylko serie avp, ale przedewszystkim serie z predatorem - brawa dla twórców ze pamiętali o starych fanach! .. .
Samo zestawienie tych dwóch postaci budzi kontrowersje, ale w tej części wypada to genialnie, .. film wyraźnie odcina się od avp1, i daje nową starą jakosć!!!! i co naważniejsze jest to piękny powrót do korzeni, seria nawiązuje do Predatora z Arnoldem! dużo duż mrógnięć w strone widza - ale momętami film idzie tez w strone filmu Cammerona, mamy tutaj bojowy wóz, dużo broni, wojsko, nawet jest mały konfilkt w sztabie dowodzenia :P ... no i świetne akcje z Alienami! jak za starych dobrych czasów, szkoda tylko ze film jest krótki, ale mimo to jest bardzo dużo przemocy, i dużo dużo akcji! .. świetnej akcji!

po prostu Avp2 to świetna rekompensata za badziewnych transfomeras! ..

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

" pozatym nie bierzesz pod uwage ze goście z AVP galaxy mogą być bandą smarkaczy znających serie z popżedniej ekranizacji, lub tez z gier komputerowych! .."

Przede wszystkim interesuje mnie zdanie ludzi z Forum fanów Aliens, nie AVP Galaxy.

" brawa dla twórców ze pamiętali o starych fanach! .. .
co naważniejsze jest to piękny powrót do korzeni
jak za starych dobrych czasów,"

ROTTFFFLLLL

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

PS. Jakie to k*rwa żałosne. Zobaczyłeś że w filmie są krwawe sceny i już jest dla ciebie zajebisty, typowe jak na gnojka z gimnazjum którym zresztą jesteś.

ocenił(a) film na 7

Miałem ubaw jak czytałem wasze posty. Odnoszenie się do AVP Galaxy rozbawiło mnie totalnie do łez nie mówiąc juz o krwawych scenach.
Ja byłem w kinie i miałem taka opcje "czy wybierasz wersję dla wrazliwych bez krwawych scen (Tak) (Nie)." Jak mozna obejrzec jakakolwiek scene bez Krwi?? Czy ktos mam pojecie z was o czym jest ten film??

Nie mam pojecia czego oczekują kolesie z AVP Galaxy. Co trzeba nakręcic zeby ich wbić w fotele. Co wymyslic czego nie widzieli, nie ryzykując zeby im sie nie spodobało. AVP2 zasługuję na pochwałę bo miało dobry klimat jaki był w kazdej czesci obcego. Nie powalał na kolana, ale jak na film który jest 6 z seri Alienów i 4 z Seri predatorów to naprawde myslałem ze to bedzie toltalne DNO... bo AVP1 takim dnem był...

ocenił(a) film na 7

Gieferg w dupie mam twoje zdanie! .. jesteś idiotą, co udowodniłeś juz wielokrotnie. Ale w tym temacie to dopiero dajesz dupy, nie oglądac filmu - a po nim jechac, to dopiero trzeba byc Bezczelnym Ignorantem!

Wiesz co, jak nie chessz płacic za film w kinie, to zessaj z neta .. proste, no nie? ...
Jak juz wielokrotnie pisałem, AvP 1 był do bani bo w zestawieniu z Serią zarówno Aliena jak i Predatora był pozbawiony napięcia i przemocy! (patrz jaj)... ten film miał fabułę jak z teorii Ericha von Dänikena, a zakończenie filmu było skopiowane z komiksu, chodzi mi o motyw ze kobieta i Predator przedzierają się razem przez chordy Alienów ... a na końcu gdy Predator ginie, naznacza laske swoim znakiem ... To jeszcze nie było najgorsze, ( przymykając oko ze laska dała się zeszpecic zdychającemu Predziowi :P) najgorzej wypadały sceny z Predatorem jak i z Alienami - nic nie wyglądało tak jak w filmach do tej pory, efekty komputerowe wszytko zepsuły do tego to maskywalne ograniczenie wiekowe PG13, ... ten film nie mógł odnieśc sukcesu - a wnioski wyciągnięte po klapie Avp były proste ..
- wywalic Paula W.S. Andersona ze stołka reżysera,
- zmienic scenarzyste,
- zatrudnic gościa który obejzał wcześniejsze film z Predatorami i z Obcymi,
- i zrobic film z maksymalnie jak najmniejszym pujściem w widowisko, a bardziej w kierunków filmów z serii,
- straszyc napieciem,
- zrobic krwawą jatke!

I to wszystko właśnie jest w AvP2 - nie mam zadnych zastrzezeń, wszystko wypada genialnie, fabuła jest na poziomie przynajmniej Predatora jedynki i Dwójki - mówie serio, może mniej tu Psychologi postaci ( w końcu Arnie za role Dutha Osceara dostał hehe :P) .. no i akcjia tylko szybciej pędzi niz w tamtych częsciach, ale to ten sam poziomm i sposób realizacji ... Nie wiem co za wały siedzą w tym AvP Galaxy coś tam - ale widac nie oglądali takich filmów jak Predator McTiernana - i Aliens Camerona .. bo te filmy poszły za wzorzec do realizacji, i chyba Gieferg przyznasz ze lepszej matrycy gośocie nie mogli wybrac ...

p.s radze ci pierw obejzec film, a dopiero puźniej zabierac głos ...

ocenił(a) film na 3
greenman_3

Film oceniam 5/10 i nic więcej.
Kino klasy B

użytkownik usunięty
greenman_3

"I to wszystko właśnie jest w AvP2"

Więc dlaczego film jest oceniany jeszcze gorzej niż AVP1? Prawdopodobnei dlatego, że kilka rzeczy naprawiono a jeszcze więcej spie%^&**no.

ocenił(a) film na 5

"Więc dlaczego film jest oceniany jeszcze gorzej niż AVP1? Prawdopodobnei dlatego, że kilka rzeczy naprawiono a jeszcze więcej spie%^&**no".

- bo oceniają go ludzie twojego pokroju, albo dzieciaki ... wiem jedno, dla koneserów i fanów pierwszeego Predartora AvP2 to pozycja obowiązkowa! .. dla lamerów którym sie podobał Avp1 to kolejny nie ważny film, ... sam sie zdecyduj ważniaku która szufladka jest twoja?

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Moja szufladka to ta gdzie się znajdują pozostali fani obcego i predatora, którzy nie tolerują jak ktoś topi ich ulubione postacie w szambie takim jak ostatnie trzy filmy z Obcym.

Także, dziękuję postoję, oby więcej filmów AVP nie powstało, bo inaczej obcy i predator będą zapamiętani jako bohaterowie taniej sieczki dla nastolatków jaką są ostatnie filmy, nie lepszą od tanich horrorów klasy B.

Tego jak mozna było tak rozmienić na drobne najlepszych kosmitów w historii kinematografii nie jestem w stanie zaakceptować. Pieprzyć Andersona i pieprzyć braci Strause za za***anie klimatu obcego i predatora.

A ty mieszkoxxx jak widać jesteś z takich, co jak im się plunie w twarz to powiedzą, że deszcz pada. Strause sie właśnie na ciebie odlali, a ty jeszcze im jesteś wdzięczny.

ocenił(a) film na 10

heheh ;] jak dla mnie filmik 6,5-7 /10

ale ze jest tu pare nadwrazliwych mega speców od filmów dam 10/10 :D
buehe zeby Wam zyłki nie pękły :D

ocenił(a) film na 8
GRc_virus

HAHAHA no w końcu jacyś normalni ludzie! AVP2 może i nie jest dobre jesli patrzy sie z miejsca fana obcego ale dla mnie jako fana predatora film spoko!

ocenił(a) film na 5
lordszwed

Dlatego mówie - film powinien nosić nazwe PREDATOR vs ALIEN! ...

Scena ze zrzuceniem Predatora na ziemie, sam kadr jak kapsuła przelatuje przez atmosfere jest identyczny jak w filmie z 1987 roku .. wogóle nawiązań do pierwszego filmu jest tutaj Multum! ...
Sam Predator doczekał sie w końcu godnego wizerunku - jest taki jak być powinien, jego ruchy, błyskanie oczami, scena naprawy na drzewie, czy obdarty ze skóry człowiek to wszystko zwroty do fanów pierwszego Predatora!..
Ale na tym nie koniec, reżser nie ogranicza się tylko do pożyczania sprawdzownych metod, idzie o wiele dalej, a więc mamy tutaj wiele nowych i świeżych rozwiązań, przy czym efekty specjalne wypadają bardzo realistycznie i nie dominują akcji, nawet Alien w kilku mijscach to przebrany aktor, a nie renderowany badziew! ...

To wszystko stawia serię na nogi, gość funduje nam wielką rzeźnie! chwała mu za to! ... śmiem stwierdzić ze mordowni jest tyle ile w dwóch częściach Predatów razem wziętych przy czasie trwania filmu 1:27 minut ! ]:-> ...

xxx

ocenił(a) film na 8
mieszkoxxx

Właśnie dużo dużo predatora to duuuuuży plus tego filmu! I w końcu mamy takiego predatora jaki być powinien bo np w avp1 jeden obcy zabił 2 łowców:/ żenada! Tu jest prawdziwy kozak który sam rzuca się z gołymi pięściami na predaliena:D no to troche moze jednak było przesadzone... no ale scena jak porozkładał miny po kanałach i później obcych mieliło była fajna:D No i dużo nawiazań, poza tym rewelacyjna maska (moim zdaniem najlepsza od czasów pierwszej części).

ocenił(a) film na 3
lordszwed

Co przesadzone to rasa wojowników i myśliwych , a co do 1 tam to byli smarkacze którzy uczyli się dopiero żemiosła i to był ich trening. Min? to nie były miny tylko pułapki termiczne wiązka laserowa twożyła coś w rodzaju sideł , siatki lub sieci.
Z przykroscią to powiem ale film ogląda się jak reklame
zawiodłem się ,a miało być tak pieknie .
Przyznaje racje założycielowi tematu.
moja ocena 2/10 to za reklame
To jest tylko moje zdanie.

ocenił(a) film na 3
kadim21

tak tak szczególnie jak im sie broń roztapiała !!!?? I małe obce na kilometrowych ogonach ich podnosiły, o włóczni i tarczy nie wspomne!

kadim21

"I to wszystko właśnie jest w AvP2 - nie mam zadnych zastrzezeń, wszystko wypada genialnie, fabuła jest na poziomie przynajmniej Predatora jedynki i Dwójki(...) Predator McTiernana - i Aliens Camerona .. bo te filmy poszły za wzorzec do realizacji(...)lepszej matrycy gośocie nie mogli wybrac ..."

Masz małe wymagania odnośnie fabuły, kreacji aktorskich itd. Nikt tam nie zagrał dobrze, lepszą kreację w ciągu 5 minut zagrał Arnold niż wszyscy razem wzięci przez cały film. Film nie tyle nawet co jest naiwny, jest pełen nonsensów i debilizmów na wymienienie których nie starczyłoby strony A4. Klimat? W tym filmie nie ma klimatu, jest mega rzeźnia, wszystko przewidywalne, film przez to jest nudny i tendencyjny. Nic w nim nie chwyta. On nie jest nawet efektowny, on jest efekciarski. Brutalność jest kierowana pewnie tym, że młodzież dzisiejsza już jest dobrze obeznana z gorszą przemocą w mediach niż w Alien czy Predator i dlatego dali takie coś. Jest to kompletną tandetą i kiczem.

To brzmi śmiesznie i arogancko, ale dajcie mi ekipę która zrobi film i doradzi w kwestii technicznej, budżet na produkcję(taką samą jak do tego), ja dam tylko dopracowaną w szczegółach fabułę i posteruje jego tworzeniem, a powstanie lepszy film mimo, że nigdy nie siedziałem w produkcji filmu, nie byłem w filmówce, nigdy nie zastanawiałem się na poważnie żeby zrobić film - po prostu zrobić coś znacznie lepszego nie jest trudno. To czy zrobiłbym coś naprawdę dobrego zostawiłbym krytykom filmowym, bo nie jest na tyle zuchwały by z góry twierdzić, że to rzeczywiście byłoby niezłe, ale dam rękę uciąć, że zrobiłbym lepszą produkcję niż to gówno.

ocenił(a) film na 5
Abukashi

to tez zależy od punktu widzenia, bo wiesz jak nastawiłeś się na jakąś super shize typu Alien3 to wiadome ze film wyda się beznadziejny, ja tam sobie popżeczke postawiłem na równi z poprzednikiem, a dostałem coś miedzy Preadtorem 1 a 2 .. owszem, to juz nie to samo, ale miło się patrzy na Predzia w formie, w końcu jakieś konkretne polowanko . . . a poztym ten film to rasowy b - klasowiec, jak wielu mówi tylko dla koneserów! ... czyli nie jest źle, jest nie źle :P

A puki co, czekamy cały czas na Preadtora 3 :) ..

pozdro .. xxx

mieszkoxxx

ten film komu przede wszystkim bym nie polecił to właśnie koneserom ani Aliena ani Predatora.

"dostałem coś miedzy Preadtorem 1 a 2"
Niby od którego jest lepszy, bo dla mnie to ten film jest znacznie gorszy od obu.

Gdyby była na filmwebie ocena "kompletne chujostwo" to pokusiłbym się o zaznaczenie jej dla tego filmu. Jedynka bardzo mi się podobała, ale dwójka jest "o kant dupy potłuc"!!!