Film marzenie. Aż dziw bierze, że Jugole już 30 lat temu robili tak śmiałe filmy. A do tego połączenie realizmu z poetyką i swoistym humorem. Zafranovic for ever!!!
Chetnie bym ten film ponownie obejrzal.
Ciekwae czy jest gdzies mozliwy do zdobycia (sciagniecia)?
Co tydzień daję cały mój transfer (3 GB) do dyspozycji, ale trzeba być szybkim, bo chętnych sporo, a przy plikach filmowych to nie jest za dużo ;)))
Raz jeszcze apeluję o traktowanie zasobów mojego chomika jako reklamy filmów; nic nie zastąpi ORYGINAŁÓW.
Wygoogluj: "OKUPACIJA U 26 SLIKA rapidshare" a otrzymasz wiele linkow, a jak sie bardzo uprzesz to znajdziesz na necie full DVD wersje, co prawda bez polskiego tlumaczenia, ale ten film spokojnie mozna obejrzec w wersji oryginalnej...
Przepraszam ,ale tego pliku nie da sie ściągnąć - ja nie wiem dlaczego,prubowałem chyba ze 4 razy.Czy jest jakas inna obcja?
Dzieki
Najlepszy Jugosłowiański film? Bez wątpienia. Doskonale ukazane losy kilku przyjaciół, których życiorysy podążyły w odmiennych kierunkach. Pamiętne sceny, jak włoska parada, przy której idzie paść ze śmiechu, czy masakra w autobusie, dokonana przez ustaszy. Jedna z najmocniejszych scen, jakie widziałem. Oraz ta ponura symbolika przy scenie zdobywania władzy na Bałkanach przez nazistów. Świetne aktorstwo i rewelacyjne dialogi! Jak dla mnie właśnie one, stanowią największą siłę tego filmu. Do tego wszystkiego, to ciągłe nabijanie się z włoskiej armii. Zalet mógłbym tutaj mnożyć i mnożyć. Prawdziwe Dzieło Sztuki.
Film więcej nie dobry. Świetna bałkańska satyra i absurd, a przy tym mówienie o okrucieństwach wojny bez ogródek. Tylko nieco propagandy (ci biedni, wspaniali komuniści), ale to było nie do uniknięcia w latach 70.-tych. To i tak ogromny plus, że film wybija się z wielu kanonów jugosłowiańskiego kina wojennego - mówienia podniesionym, patetycznym stylem o bohaterach bez skazy. Tutaj mamy i kolaborantów, i Jugosłowian zabijających się nawzajem. Ciekawe jest ukazanie w filmie Rosjan - jako prymitywnych faszystów i antysemitów. W całym bloku wschodnim tylko w Jugosławii można było pokazać coś takiego, bo tam Sowieci mieli znacznie mniejsze wpływy, niż w innych krajach. No bo dlaczego pierwszy raz pokazano ten film w polskiej TV dopiero w 1990 roku?!
jugole robili b. dobre filmy już w latach 60-tych, mocno odbiegające od tego co produkowały inne demoludy, szczególnie te o cyganach