PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196813}

Okupacja w 26 obrazach

Okupacija u 26 slika
1978
7,3 403  oceny
7,3 10 1 403
7,5 2 krytyków
Okupacja w 26 obrazach
powrót do forum filmu Okupacja w 26 obrazach

Film marzenie. Aż dziw bierze, że Jugole już 30 lat temu robili tak śmiałe filmy. A do tego połączenie realizmu z poetyką i swoistym humorem. Zafranovic for ever!!!

ocenił(a) film na 8
yokasin

Chetnie bym ten film ponownie obejrzal.
Ciekwae czy jest gdzies mozliwy do zdobycia (sciagniecia)?

Jarecki_6

mozna go sciagnac z rapidshara. niestety legalnie niedostępny.

ocenił(a) film na 8
Jarecki_6

Do zdobycia na chomiku "MacB". Pozdrawiam :)

macbdotcom

Nie bardzo go moge znależć na twojej stronie ,pomozesz?
JD

macbdotcom

Przepraszam, znalazłem!Tylko musze dokupic transfer
JD

ocenił(a) film na 8
rw1986

Co tydzień daję cały mój transfer (3 GB) do dyspozycji, ale trzeba być szybkim, bo chętnych sporo, a przy plikach filmowych to nie jest za dużo ;)))
Raz jeszcze apeluję o traktowanie zasobów mojego chomika jako reklamy filmów; nic nie zastąpi ORYGINAŁÓW.

ocenił(a) film na 8
macbdotcom

Wygoogluj: "OKUPACIJA U 26 SLIKA rapidshare" a otrzymasz wiele linkow, a jak sie bardzo uprzesz to znajdziesz na necie full DVD wersje, co prawda bez polskiego tlumaczenia, ale ten film spokojnie mozna obejrzec w wersji oryginalnej...

macbdotcom

Przepraszam ,ale tego pliku nie da sie ściągnąć - ja nie wiem dlaczego,prubowałem chyba ze 4 razy.Czy jest jakas inna obcja?
Dzieki

macbdotcom

Właśnie udało sie za 5-tym razem!
Dzieki

rw1986

Gdyby ktoś chciał jeszcze raz zobaczyć ten film to zapraszam do Czechowic-Dziedzic na DKF

ocenił(a) film na 9
yokasin

pelna zgoda! dzielo sztuki!

ocenił(a) film na 10
yokasin

Najlepszy Jugosłowiański film? Bez wątpienia. Doskonale ukazane losy kilku przyjaciół, których życiorysy podążyły w odmiennych kierunkach. Pamiętne sceny, jak włoska parada, przy której idzie paść ze śmiechu, czy masakra w autobusie, dokonana przez ustaszy. Jedna z najmocniejszych scen, jakie widziałem. Oraz ta ponura symbolika przy scenie zdobywania władzy na Bałkanach przez nazistów. Świetne aktorstwo i rewelacyjne dialogi! Jak dla mnie właśnie one, stanowią największą siłę tego filmu. Do tego wszystkiego, to ciągłe nabijanie się z włoskiej armii. Zalet mógłbym tutaj mnożyć i mnożyć. Prawdziwe Dzieło Sztuki.

użytkownik usunięty
Blok11

Film więcej nie dobry. Świetna bałkańska satyra i absurd, a przy tym mówienie o okrucieństwach wojny bez ogródek. Tylko nieco propagandy (ci biedni, wspaniali komuniści), ale to było nie do uniknięcia w latach 70.-tych. To i tak ogromny plus, że film wybija się z wielu kanonów jugosłowiańskiego kina wojennego - mówienia podniesionym, patetycznym stylem o bohaterach bez skazy. Tutaj mamy i kolaborantów, i Jugosłowian zabijających się nawzajem. Ciekawe jest ukazanie w filmie Rosjan - jako prymitywnych faszystów i antysemitów. W całym bloku wschodnim tylko w Jugosławii można było pokazać coś takiego, bo tam Sowieci mieli znacznie mniejsze wpływy, niż w innych krajach. No bo dlaczego pierwszy raz pokazano ten film w polskiej TV dopiero w 1990 roku?!

ocenił(a) film na 8
yokasin

jugole robili b. dobre filmy już w latach 60-tych, mocno odbiegające od tego co produkowały inne demoludy, szczególnie te o cyganach

ocenił(a) film na 6
user_name

Daj jakies przyklady tych o cyganach prosze, moze masz cos fajnego czego nie widzialem