PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10013258}

Omen: Początek

The First Omen
2024
6,3 24 tys. ocen
6,3 10 1 23857
7,1 44 krytyków
Omen: Początek
powrót do forum filmu Omen: Początek

w trailerze widać rodzącą kobietę ze znakami 666. Ciekawe jak to ma się do pierwszych dwóch części Omena. W jedynce ksiądz mówi dosłownie, że dzieciaka urodziła samica szakala. Ojciec i fotograf znajdują w grobie zwłoki szakala. W dwójce lekarz krew Damiana rozpoznaje jako krew zwierzęcia.

ocenił(a) film na 8
jacekmarczuk

Moim zdaniem to dobrze , że te horrory mają prostsze elementy (nie nazwałbym ich kiczowatymi ) bo jednak moim zdaniem zbyt skomplikowanie niektórych horrorów mi osobiście często przeszkadza i odbiera radość z oglądania i strachu. A nadal Omen , Egzorcysta i Lśnienie to genialne i dość ambitne horrory ,ale nadal łatwe do oglądania i odczuwania genialnie zrobionego klimatu.

Przemek1899

Moim zdaniem nie jest to do końca niedorzeczne, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy przemysł spiskowych teorii jest wręcz zasilany historiami o coraz większej ilości okultystycznych symboli w watykanie takich jak sala audiencyjna Pawła VI, rzeźba "zmartwychwstanie". Media donoszą o bardzo wielu nadużyciach w kościele związanych z korupcją, wykorzystywaniem dzieci. To nie jest taka instytucja jak nam się z zewnątrz pokazuje. Moim zdaniem bardzo prawdopodobne byłoby istnienie takiej sekty wewnątrz kościoła ze względu na to, że fanatyków nie brakuje, a antychryst jest przepowiedziany w biblii od dawna, oraz jest powiedziane że ma poprzedzić przyjście Chrystusa. Więc jeśli wierzący chcą Chrystusa, musi najpierw przyjść antychryst, który ma być przez niego zgładzony.

ocenił(a) film na 1
keyt_karr9

Fabuła względem oryginału kompletnie z dupy. I to w zasadzie kończy temat pt. Prequel.

keyt_karr9

Margaret również była córką szakala, więc choć wyglądała jak człowiek, miała w sobie geny i krew szakala, a jej szkielet mógł być szkieletem szakala. Można też ogólnie powiedzieć, że była szakalem (pół-człowiekiem, pół-szakalem), choć wyglądała jak człowiek. Trochę naciągane, wiem, ale myślę, że można to tak wytłumaczyć.

gabiszu

A kim będzie siostra Damiena, która przeżyła i która ma być ważna wg tego księdza? CZy to już furtka na drugą część czy to ktoś kto pojawił się w pierwowzorze?

ocenił(a) film na 7
dave_21

Nie wiem na ile to możliwe, bo nie pamiętam dobrze Omena 3, ale tak sobie pomyślałem, że jeżeli powstanie jakiś kolejny film "pomiędzy" to może z niej zrobią... Kate Reynolds. :D

Ale od razu mówię, nie pamiętam czy postać "siostry" pojawia się w Omenach. Może jest. 

zombie001

A to całkiem możliwe :)

dave_21

Pomyślałam od razu ( gdzieś wydaje mi się przewinął sie taki watek) że może jako siostra bliźniaczka będzie mogła Antychrysta unicestwić. Że może jest jego przeciwieństwem?

ocenił(a) film na 8
dave_21

No przecież mamy film „Omen 4: Przebudzenie”. Opis fabuły może wskazywać że to właśnie do motywu siostry nawiązuje…: „ Delia zostaje adoptowana przez bezdzietne małżeństwo. Rodzice nie znają całej prawdy o swojej nowej córce.”
Co myślicie?

ocenił(a) film na 8
keyt_karr9

Dla mnie zdecydowanie lepiej byłoby jakby jego matką była samica Szakala -tak dosłownie - o wiele bardziej upiorne