PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434429}

Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34586
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

TEN FILM TO JAKAŚ POMYŁKA jedno wielkie kłamstwo ,jest tak żałosny że żal komentować i ukazuje wielkie kłamstwo ...No jasne jak zawsze Polacy źli ,he ciekawe co jeszcze wymyślą Ludzie nie oglądajcie tego kłamstwa .

ocenił(a) film na 1
AgYness__

No oczywista sprawa. Kłamstwo na kłamstwie zbudowane. Nie oglądałem filmu i nie zamierzam, bojkotuje takie dziadostwo po całości. Nie podoba mi sie jak kręcą kłamstwa o moich przodkach. Nie mam zamiaru płacić za ten film w kinie i już na pewno nie bede sobie nim łącza zapychał.

Daeamarth

a skąd wiesz o czym jest film jeśli go nie oglądałeś...?

ocenił(a) film na 1
bartech2

Nie musze oglądać filmu by stwierdzić że jest kłamstwem. Recęzje, opisy mówią o walecznych bohaterskich , partyzantach zydowskich.... mi to wystarcza, padlina, masakra i kłamstwo. Dziękuje. coś dodać?! Może i efekty jakieś tam ma może i fabułe, ale to nie s-f tylko film wojenny a jak takowy nie trzyma sie kupy to nie jest zadobrze.

Daeamarth

Ja bym jednak polecał zobaczyć. Recenzji nie czytałem, nie wiem co w nich było, ale pamiętam recencje i opisy "Upadku" (tez budzącego spore kontrowersje) - znaczna ich część była gówno warta.

ocenił(a) film na 1
Daeamarth

ok ja nie powiedziałem że wiem wszystko. Jednakże zauważcie że partyzantka zydowska to incydentalne zjawisko ( w tym wypadku mocno wspomagane przez armie czerwoną, gdyż główny bochater było mocno lewicujący). A o największej armi paryzanckiej II wojny sie zapomina. Polacy jako armia, jako naród biorący udział w wojnie jest spychany na margines. Dlaczego robi sie filmy o żydach dzielnie walczących z niemcami, a właściwie hitlerowcami- bo niemcy to niepoprawne politycznie. hollywood jest żydowskie tak było i jest teraz ( dawno stwierdził to Marlon Brando( nie w formie rasistowskiej tylko faktu i miał później problemy ze znalezieniem roli w filmie). Wszelakie ględzenie o polskich obozach koncentracyjnych co trochu ukazujące sie w gazetach, wspulny podręcznik do chistori gdzie nie ma NIEMCÓW tylko naziści( a to kto? naród, plemie kto?) Historia jest rysowana na nowo i przykro patrzeć jak jest niszczona i fałszowana.
Film mógł sie podobać ja tam nie wiem. Ale jeden z 2 obejży i powie ( a w szczegulności amerykaniec, czy zachodnio europejczyk ...ooo co wyście robili podczas wojny, paliliście żydów? ...) Bo tak będzie niedługo.

Deko mnie poniosło, sorki, ale mówie tylko ze historią sie manipuluje i to dziwnym trafem zawsze na niekożyść Polsków. Co mnie denerwuje.

Daeamarth

Zarzucać Holiłudowi że jest żydowski można było gdzieś do połowy lat 60, gdy obowiązywała tam ścisła hegemonia paru największych wytwórni, a możliwości producentów były nieograniczone. Dziś już tak nie jest, praktycznie jedynymi producentami "starej szkoły" można nazwać braci Weinstein, a i ich pozycja ostatnimi laty słabnie.

Brando faktycznie tak stwierdził, ale... Miał potem problemy ze znalezieniem roli? Kiedy to było?

I przy okazji - jak już piszesz o szanowaniu Polaków, może uszanowałbyś polską ortografię? Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

Ortografi bym sie nie czepiał, sprawa ideowa.
Żydowski, lewacki, jeden kij na obecne czasy. chodzi o sam fakt fałszowania chostori. traktowania jej wybiórczo, pomijania pewnych faktów. W czasach dzieci MTV i pokolenia x, historie maluje się na nowo.
Uważam, że pewne sprawy są kłamstwem. Jak nadmieniany opór. Tyle mam do powiedzenia

P.S co do Brando moge napisać kikedy to było naprawde potrzebne, jednak nie ukrywam że na daną chwole nie pamiętam już.

Daeamarth

Teraz znowu lewacki... A prawica to nigdy historii nie traktowała wybiórczo? Czyżbyś był z tych prawicowców, którzy "lewaków" uważają za zło wcielone? Ale mniejsza... Miałem juz właściwie nie odpisywać, ale zaciekawiło mnie jedno sformułowanie, mianowicie: ortografia - sprawa ideowa? O co chodzi?

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

Hehe, może nie tyle sprawa ideowa, co po prostu bojkot skomplikowanej polskiej ortografi( rozdmuchanej przez maniaków pokroju Miodka do absurdu) Irytują mnie stwierdzenia kiedyś buło pisane Ó teraz bedzie U. Po co?! U to u zawsze brzmi u, i tak jest z innymi literami. Orografie to my mamy deko absurdalnie rozepchaną. I w sumie tyle :D A o lewakach nie bede pisał bo nie chce wyjść na prawicowca maniaka, hehe Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Daeamarth

I Ty śmiesz krytykować film, tylko z racji tego, że nie jest do końca zgodny z prawdą historyczną, a sam ośmieszasz się nie potrafiąc napisać nawet kilku zdań używając poprawnie języka swych przodków? Jeśli tak bardzo uważasz to za sprawę nieistotną, świadczy to tylko o Tobie, Twej kulturze osobistej i poziomie.

Nie licz, że ze zdaniem osoby Twego pokroju, ktokolwiek szanujący siebie, i język ojczysty, będzie się liczył.

ocenił(a) film na 8
Daeamarth

Jeśli chodzi o wielkie działania polski walczącej masz rację .Polska partyzantka na łamach II WŚ była jedną z najbardziej się liczących .
Ale o co chodzi z tą zazdroscią o film nie rozumię .?

Daeamarth

partyzantka żydowska to incydentalne zjawisko bo w pierwszych dniach po zakończeniu działań wojennych Niemcy zrobili segregację i umieścili żydów w gettach, czyli z niezbędną do robienia partyzantki mobilnością większość żydów miała problemy

Daeamarth

PIER*OLENI ANTYSEMICI WON DO SOWIECKIEGO LAGRU TĘPE MÓZGI !

Daeamarth

Nie zauważyłem żadnych szkalowań Polaków. Zresztą skąd możesz wiedzieć że tak nie było naprawdę ? Jesteś wszystko wiedzący ? Nie wydaje mi się. Film osobiście bardzo mi się podobał. Może w niektórych sytuacjach trochę przerysowany i patetyczny ale ogólne wrażenie bardzo dobre.

pozdrawiam

AgYness__

Akurat szkalowania Polaków w tym filmie nie ma. Jedyna polska postać ma do Żydów stosunek życzliwy, za co zostaje zreszztą przez Niemców zabita i przywiązana do drzewa z tabliczką "amant Żydów" (czy jakoś tak, cytuję z pamięci).

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

racja, też nie zauważyłam, aby było coś nie tak z Polakami w tym filmie. Tez pamietam, że za pomoc Żydom został powieszony.

Sqrchybyk

Ja również nie zauważyłem żeby chociaż był jeden najazd na Polaków. Według mnie świetny film, przede wszystkim z piękną muzyką

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

i własnie ten napis jest po polsku dlaczego? a dlatego ze wtedy tamte tereny o których mowa w filmie były polskie

ocenił(a) film na 8
AgYness__

Muszę powiedzieć stanowczo "Nie". Film jest dobry .I nie jest o bohaterskich żydach tylko o tych którzy opuszczając swoje domostwa na Białorusi uciekli w głąb puszczy aby uniknąć śmierci a rządziła nimi tylko chęć przetrwania .Jest to kolejny film ukazujący bez sensowną chęć mordu którą pałali niemieccy żołnierze do innych krajów min. żydów .Wg mnie jest to dzieło mające nam ukazać Ogrom prześladowań i chęć zemsty oraz zestawioną z tym chęć przeżycia.I tak w ogóle o co wam chodzi z tymi polakami bo chyba nie zauważyłem ?
Żyła

Menethril

A od kiedy żydzi są krajem? Tak z ciekawości pytam, bo naukę w szkołach już dawno zakończyłem i spotkałem się z narodem żydowskim, kulturą ale krajem o nazwie żydzi jeszcze nie.

AgYness__

I co niedługo Polacy w Ameryce będą omijani szerokim łukiem bo Amerykanie będą przekonani ,że to my Polacy wywołaliśmy II wojnę światową i jesteśmy odpowiedzialne za zbrodnie Hitlerowskie .a i tak polski rząd milczy i nic nie robi a każdy inny kraj by protestował i żądał odszkodowania. eh szkoda gadać ... a my jeszcze za to płacimy kupując bilety

AgYness__

I co, to takie złe będzie być omijanym przez tych nadętych Hamerykanuff? ;-)

A na poważnie - jak pisałęm, akurat szkalowania Polaków w akurat tym filmie (akurat) nie ma.

AgYness__

Ale chodzi o to ze ci bracia nie byli Bohaterami ,wręcz przeciwnie a w tym filmie są pokazani jako Superhero .xd

AgYness__

a jak Twoim zdaniem w ich sytuacji zachowałby się prawdziwy bohater?

ocenił(a) film na 6
AgYness__

A najbardziej to nie mogłem wyrobić z tego, że ruscy byli antysemitami. Można im wiele zarzucić, ale nie antysemityzm xD Gdzie w historii został odnotowany chodziasz jeden przypadek znęcania się nad Żydami <lol>.

AgYness__

Polacy są także odpowiedzialni ze efekt cieplarniany i rozpętanie II WŚ. Amerykanie zrobią taki PR, że wszyscy w to uwierzą :)

ocenił(a) film na 5
AgYness__

film nie jest zly z tego powodu jest zły z całkiem innego:
nie ciekawej fabuły i niepasującego tu D. Craiga

ocenił(a) film na 1
Kubas89

Ludzie nie rozumiecie ten Tuwia Bielski mordował Polaków. Pierd... polityczna poprawność, trzeba o tym mówić film jest oparty na kłamstwie ! Holokaustu też nie było niedługo wszystko wyjdzie na jaw.

fanatyk_mks_klb

drogie dzieci nie komentujcie czegos czego nie potraficie zroozumiec.., a film jak dla mnie byl dobry i nie zauwazylem aby ukazywal polakow jako mordercow zydow, jedyny epizod ktory dotyczyl polaka byl w sumie pozytywny i za to zaplacil najwyzsza cene smiercia (nabiciemn na hak)

grzes1962

Przeciez to nie jest film "DOKUMENTALNY"!!!

ocenił(a) film na 1
Jim_Carrey

Najłatwiej kłamać w filmach nie dokumentalnych. Po za tym biorąc pod uwagę, iż większość widza na świecie traktuje jak prawdę objawioną to co widzą w filmach bardziej poważnych jak adaptacje komiksów, można sie pokusić że jest to wiedza na której się opierają, to co zobaczą w kinie. Kłamstwem jest przedstawienie żydów jakoby tworzyli by jakiś ruch oporu. - kłamstwo. Główny bohater był komuchem który nie lubił delikatnie powiedziawszy Polaków. Głównie chodzi o to ze światowy trend oscyluje wokół pojęcia gloryfikacji żydów i wiecznego przepraszania, Polacy są chłopcami do bicia. Nie pierwszy film to pokazujący, i nie pierwsze wydążenie z ostatnich lat również to ukazujące.

P.S Do grzes1962 może to Ty nie rozumiesz mimo wieku pewnych spraw? A może jest Ci to na rękę.

fanatyk_mks_klb

"Holokaustu też nie było niedługo wszystko wyjdzie na jaw." ;)))))))))))

idźmy dalej - w ogóle II wojny światowej nie było, nie dajcie sobie wmówić inaczej, wszystko to przecież zmyślono na potrzeby hollywoodzkich filmów :))
dobrze że duch w narodzie nie ginie i z taką precyzyjną przenikliwością obnaża kłamstwa, którymi jesteśmy karmieni ;p

ocenił(a) film na 1
suszyMie

Drogą sarkazmu, " Jeżeli Holokaustu nie było to dla czego Hitler jest bohaterem " :P ( cytat z filmu) zgadnijcie jakiego...

ocenił(a) film na 10
Daeamarth

echhh kolejny pachołek rydzyka przeświadczony w nieskazitelności wybranego narodu polskiego - żałosny jesteś "prawiczku" ;-)

zamiast się oburzać na film, którego nawet nie oglądałeś, idz do szkoły naucz się pisać i czytać ze zrozumieniem, a potem na lekcje historii !!

poczytaj trochę o pogromie Żydów w Jedwabnem czy mordzie kieleckim itp na narodzie Żydowskim to dojdziesz może do wniosku, że twoje pradziadzie nie takie świetę jak kaczyński z rydzykiem ci gadają :-)

pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
damiessi

No to ja widzę że rewelacyjnie Ty za to chwalisz się wiedzą "pajacu". Pogrom Kielecki, piękny przykład jak dla nieuka ( zorganizowany rękami NKWD ) Jedwabnem, szkoda gadać.. . Naczytałeś się kolegi Michnika, pana Grosa i bzdury wciskasz. Nie wiem czemu wy POkemony i inne lewaki macie skłonności i maniackie umiłowanie określać wszystkich mianem ... rydzyka to rydzyk tam to, żenada, brak jakich kol wiek merytorycznych podstaw do rozmowy, pomijam ogładę i kurtuazje wymaganą przy dyskusji. Polecam terapie Gazetą wyrodną bo zapewne tego posta nie przetrawi twoja inteligencja, niech Adaś powie Ci jak masz myśleć ( aha nie zapomnij o seansie przed tvn`em co by podbudować samoocenę)

ocenił(a) film na 7
Daeamarth

Niektórzy piszą tutaj w taki sposób jak gdyby każdy człowiek był odpowiedzialny, z racji swojego pochodzenia, za czyny polityków swojego kraju i innych ludzi z którymi go dzieli.

Daeamarth

Pogrom kielecki jest faktem, niezależnie od tego, kto pociągał za sznurki, mordowali Polacy, moi i Twoi współziomkowie.
Jedwabne (i inne przypadki) to udokumentowany mord sąsiadów Polaków na sąsiadach Żydach.

Uznanie tych faktów za fakty to podstawa mimimum do dyskusji.

AgYness__

A ja film polecam. Jedynymi osobami które są ukazane w złym świetle to piepszoni faszyści, nie Polacy. Na drugi raz oglądaj film ze zrozumieniem

ocenił(a) film na 6
blowingbubble

wg mnie Opór to całkiem dobre kino, nie najwyższych lotów, ale aktorstwo dobre, muzyka genialna, nastrój i klimat utrzymany, z tego co widziałam grał nawet Jacek Koman, znany z Moulin Rouge, m.in ;) film jest dramatyczny, całkiem składny, obozowiska w lesie, to jak usiłowano żyć w tak trudnych warunkach.. Jak dla mnie film pewnie w jakimś stopniu musi oddawać historię, a przynajmniej jej elementy, historię Bielskich, w przeciwnym razie nikt nie odważyłby się opatrzyć filmu słowami "prawdziwe wydarzenia" czy coś podobnego.
Ja film polecam jeśli nie dla zgodności z historią;) to przynajmniej za muzykę i ujęcia :)

ocenił(a) film na 5
stigma

Ogólnie to zgadzam się z wszystkim co napisałaś. Jednak wyrażenie "całkiem dobre kino" jest przesadą. Widziałem ambitniejsze filmy historyczne, np "Upadek". "Opór" oceniłem na (naciągane) 5. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
AgYness__

Ty oglądałaś ten film? tam nie ma nic o złych Polakach, a akcja dzieje się na terenach dzisiejszej Białorusi.

AgYness__

Chodzi mi o to że ci bracia nie byli dobrymi ludźmi a w filmie są bohaterami . całkiem na odwrót niż w rzeczywistości

ocenił(a) film na 8
AgYness__

skąd wiesz jakimi ludźmi byli Ci bracia?poznałaś ich osobiście? co do ich udziału w morderstwie Polaków w Nalibokach to nie ma odpowiednich dowodów by uznac to za pewnik.Wustarczy poczytać troche o tych wydarzeniach w róznych źródłach.Prawicowi "historycy" nienawidza Bielskich za sam fakt współpracy z Armią Czerwoną.Mało tego:).Nie dośc ze wspópracowali z Czerwonoarmistami,to jeszcze byli Żydami.Cóż więcej potrzeba jeszcze prawicowemu ekstremiście(co to za wzór wojennej postawy podaje antysemickie NSZ!!) do wystawiania odpowiedniej laurki Bielskim?Przeciez w braciach uosabia sie niemal słynny mit o "żydokomunie":D.
Niestety do głosu w sprawach historii,dzeki internetowi, dochodzą osoby o poglądach raczej dosyć skrajnych a przez to oceniające historię przez pryzmat swojego zacietrzewienia,emocji.ileż to tysięcy zwrotów "zabic czerwonych","niszczyć komunę" tkwi w internecie.ludzie to piszacy niestety z historia tak naprawde nie mieli za bardzo do czynienia, budując swą pseudowiedze na ideologicznych bezrefleksyjnych frazesach.Historia uczy pokory,nie postrzegania świata jako tworu biało-czarnego,relatywności pewnych zachowań i tego,że aby poznac dane wydarzenie,to trzeba na ten temat przeczytać kilka ksiazek ,najlepiej autorów o róznych pogladach i samemu wyrobić sobie racjonalna opinie na temat zdarzenia.
Podobnie jest z oceną tego filmu.Osoby o poglądach mocno prawicowych,nacjonalistycznych,ultrakatolickich,lub konserwatywno-liberalnych, juz a priori oceniają film jako zły bo przedstawia Żydów,lewicowców..a co najgorsze walczących Żydów!!nie idących na smierć ,bezbronnych zagubionych "Żydków"..ale Żydów z bronia w ręku.a to przeciez w skrajnie prawicowej umysle nie do pomyslenia:)

kozi_gliwice

Żydzi wyrządzili bardzo dużo złego Narodowi Polskiemu na wschodzie, ludzie którzy są przesiedleńcami ze wschodnich terenów Rzeczypospolitej często bardziej ich nienawidzą niż Niemców. Ale taka historia jest niepoprawna politycznie i nie wolno mówić o żydach źle albo np o Ukraińcach. Bracia brali udział w mordzie w Nalibokach choć jak piszesz nie ma dowodów 100% cóż nie ma zdjęć przepraszam że nie mogę Ci tego udowodnić. Jakoś na koniec filmu nie jest napisane dlaczego jeden z braci nie dotarł do USA. Po prostu wykonano na nim wyrok za zbrodnie przeciwko Narodowi Polskiemu. Wracając do twojej wypowiedzi to właśnie dzięki internetowi można poznać wiele "niewygodnych" faktów historycznych. Polska ma bardzo skomplikowaną Historie i trzeba sobie powiedzieć jasno, że wielu żydów nie uważało się po 1 za semitów, ale za POLAKÓW, jednak sprawa zupełnie inaczej miała się właśnie na wschodzie, gdzie większość ludności żydowskiej nie była rdzennie Polska, ale została przesiedlona ukazem carskim po powstaniu styczniowym. NSZ antysemicki ? wiem, że nie mam podejścia do twoich ultra poprawnych poglądów wyśmiewających wszystko co prawicowe, ale na prawdę to żałosne co piszesz, a nawet jeśli zdarzały się incydenty antyżydowskie to ciekawe jakbyś zachował się jeśli żyd wydałby twoją rodzinę, znajomego, krewnego i nie ma co się obruszać bo tak było, ilu było żydów w bezpiece ? ilu z nich reprezentowało skrajnie antypolską postawę ? Ilu żydów chociażby wskazywało palcami czerwonoarmistą chłopców z liceum, żołnierzy, harcerzy zakonspirowanych po obronie Grodna w 1939 ? tyle z mojej strony.

ocenił(a) film na 3
rallymaciek

Nie ukrywam, że jak przeczytałem opis treści tego filmu to podniosło mi się już. Ale trudno - trzeba być tolerancyjnym. Obejrzałem i powiem tak - jak bardzo spokojnym człowiekiem jestem - to jest KURWA skandal, kłamstwo historyczne na kłamstwie. Osobiście tego kto jest odpowiedzialny za to coś postawiłbym przed jakimśtam trybunałem w w Hadze i - gdybym uznawał jego jurysdykcję - roztrszelał. Tyle w temacie. Craig jest jedyną rzeczą, która ratuje ten kolejny nudny politycznie poprawny do bólu film. Doprawdy co się tam dzieje? Czy tylko Tarantino umie jeszcze zrobić film o wojnie z dystansem? Omijać - omijać i jeszcze raz omijać tę szmirę.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
DamazyTilgner

I jeszcze drobna uwaga - czy w Drugiej Wojnie Światowej ginęli tylko Żydzi? Biorąc pod uwagę kinematografię dzisiejszych czasów wygląda na to, że tak. Może już wystarczy tej żydowskiej martyrologii. I pewnie dostanę strzały, że jestem antysemitą

AgYness__

żałosna to ty jesteś niedouczona ignorantko.

AgYness__

Jak bys sie dziecko nauczylo to zydzi tez byli Polakami.Jak bys poczytalo
wiecej niz "poczytaj mi mamo" to bys wiedzial co wyprawiali zydzi podczas
II wojny swiatowej.Podpowiem ci - nie roznili sie w niczym od szkopow.