PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434429}

Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34586
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

Dobry film

ocenił(a) film na 7

Nie wiem na ile ten film , jest prawdziwy a na ile mija się z prawdą i ile w nim propagandy.
Wiem jedno nawet taki film trzeba jednak umieć zrobić aby się dobrze oglądało.
I ten film taki jest, ogląda się go dobrze, nie ma tam zbytnio wyidealizowanych heroicznych akcjii a gra aktorska odtwórców Bielskich jest na wysokim poziomie.
Jak dla mnie mocne 7/10, polecam warto obejrzeć nawet dla samego filmu ,nie wgłębiając się w prawdę historyczną, gdyż jeśliby tak każdy film wojenny oceniać to chyba w żadnym takowej prawdy nie znajdziemy:)
Co najwyżej w jednym filmie może być jej więcej w drugim mniej.

ocenił(a) film na 7
Fireghost

Mam podobne odczucia.
Zanim obejrzałem film trochę zdążyłem na jego temat poczytać i przy okazji uprzedzić się. Postanowiłem jednak nie oceniać go przez pryzmat zgodności z historycznymi faktami. Film sam w sobie był dobry. Może nie rewelacyjny ale całkiem znośny do oglądania. Trochę drażnił mnie amerykański akcent w rosyjskojęzycznych dialogach ale chwała aktorom, że w ogóle odważyli się mówić po rosyjsku. Twardy, słowiański akcent w anglojęzycznych dialogach był już celowym zabiegiem i szczerze mówiąc nie specjalnie mi się to podobało. Kwestia gustu. Innych zarzutów nie mam. Tematyka wojny i holokaustu zawsze mnie interesowała, dlatego blisko 140 minut filmu minęło mi szybko. 7/10