PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434429}

Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34586
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

Nie wybieram się na niego ani ja ani nikt z mojej rodziny znajomych. Niech idą na niego Bartoszewski z Szewachem Wajsem - im prawda i tak w życiu do niczego nie jest potrzebna.

użytkownik usunięty
kellen

dlaczego obrazasz pana Bartoszewskiego ;/ jestes zalosny i Twoje podejscie do kina jest niewyobrazalnie ambitne gratuluje

ocenił(a) film na 1

A gdzie tu obraza Bartoszewskiego? Obraziłem go bo wysłałem go na film z Wajsem?

użytkownik usunięty
kellen

no tak na poczatku budujesz aluzje do bartoszewskiego ze jest klamca "prawda nie jest mu do niczego potrzebna" a teraz mowisz ze wysylales go tylko na film brawo inteligencie :]

ocenił(a) film na 1

To nie aluzja tylko moja opinia. Jeżeli moja ocena pana, który nazywa adwersarzy "bydłem" a moją Ojczyznę "brzydką panną" Ciebie niepokoi, to przykro mi, jednak Twoja ocena moich opini o tym panu nie odnosi się w żaden sposób do meritum, czyli filmu "opór".
To on powinien być IMHO tematem twojego posta.
pzdr.

użytkownik usunięty
kellen

wyrywasz jego wypowiedzi nie patrzac na sens calej mysli pojedyncze slowa nic nie znacza jezeli czlowieka uczestniczącego w powstaniu warszawskim bylego wieznia kl auschwitz nazywasz klamca to cos z Toba nie tak rozumiem ze nie wszystkie jego poglady moga sie podobac ale jednak nalezy sie szacunek

ps. i jednek sie zgodziles ponownie ze nie tylko do kina zapraszales pana bartoszewskiego w pierwszej wypowiedzi ale i wyraziles sie jednoznacznie ze nie palasz miloscia do jego osby wrecz przeciwnie hmmmm widze ze sam do konca nie jestes pewien czego tak naprawde chcesz

ocenił(a) film na 1

Co za ambitna sugestia. Więc więzień kl auschitz i uczestnik powstania warszawskiego z automatu nie może być kłamcą, tak?
To nieco odrealniona teza, nie sądzisz? Popatrz sobie na świat szerzej - ludzie kłamią, walczą ze sobą i są obłudnikami.
Słyszałem o tylko jednym człowieku wolnym od tych przywar, ale on jest Bogiem.

ocenił(a) film na 7
kellen

z całym szacunkiem... Pokaż mi tą "antypolskość"? "Mr.Narodowy"... wszedłeś pan na złą stronę... Wpierw Pan obejrzyj film, a potem oceniaj... Tyle.

ocenił(a) film na 1
Aleister_Audrey

Proszę bardzo MR.Nienarodowy :
http://www.niezalezna.pl/article/show/id/15427/articlePage/1
Zła strona? Nie sądzę. Mnie się podoba. Nie obejrzę filmu, bo nie dam kasy tym, którzy relatywizują historię mojego kraju. A piraty mam gdzieś.
Tyle.

Aleister_Audrey

Telwizja kłamie telewizja jest dzielem szatana

ocenił(a) film na 8
kellen

Pokaż antypolskość, bo jeżeli wg. ciebie ten film taki jest to go nie obejrzałeś. Szkoda że niektórzy widzą Wszystko tak jak chcą widzieć...

ocenił(a) film na 1
kotpaw

Wszyscy widzą tak jak chcą widzieć. Niektórzy widzą bohaterów w bandytach i zwykłych obwiesiach.
Poczytaj:
http://www.niezalezna.pl/article/show/id/15427/articlePage/1

kellen

czytac czytaniem ale byą obejrzał ten film mądralo zanim o czymkolwiek sie wypowiesz.jak niechcesz iśc do kina to sciągnij se z neta, prosty sposób.według mnie warto obejrzec ten film nie ze względu na prawdę historyczna ale na grę Craiga i Schreibera i własnie z tego powodu film jest godny polecenia byle niebrac go na całkiem serio jak TY.

ocenił(a) film na 1
Walker_

Tylko że ciężko nie brać tego filmu na serio, kiedy jednak zakłamuje on historię oraz różnymi drobnymi kwestiami wykrzywia rzeczywistość.

Moja ocena jednoznaczna, stawiam taką dopiero 5 raz na 1070 ocenionych filmów. Właśnie dlatego tak bardzo oszczędzam `1`, by dawać ją kosmicznej jakości chałom oraz filmom jawnie przekłamującym rzeczywistość, szkodzącym.
1/10

kellen

Antypolski, co?
Juz to widze: w najciemniejszych lochach hollywood, 5 pieter pod ziemia, w szkarlatnych plaszczach siedza przy prostokatnym stole postacie i uslinie pisza kolejny scenariusz, ktory spowoduje, ze Polacy nie beda juz (!!!) postrzeganiu tak dobrze na swiecie...
To jest takie polskie, "wszyscy nam dokuczaja, wszyscy nas nie lubia i chca naszej zguby, a ja nie wiem dlaczego, nie mam sobie nic do zarzucenia..." etc. A filmowcy z Hameryki pierwsze co, to zastanawiaja sie jak zle ukazac Polske i polakow.
Co do "zaklamanego potworka z Hol(l!)ywood", to moge sie zgodzic, tylko wg mnie takie filmy nie maja na celu zaklamywac przeszlosci, ale przyniesc zyski. Dlatego fabula sie zmienia, postacie sa inne niz w rzeczywistosci (przyklad niesamowitego 'Braveheart', ktore bije 'Opor' na glowe nieprawidlowosciami wzgledem postaci i historii), a wiekszosc scen jest upiekszana (o np czolgi itd...). Niescislosci historyczne nie sa robione specjalnie (wiekszosc amerykanow i tak po obejzeniu filmu nie bedzie wiedziala co to bylo i gdzie sie toczyla akcja), by zaklamac costam, sa tylko naturalnym uatrakcyjnieniem filmu (wg wielu filmowcow). Nie popieram tego, ale staram sie to zrozumiec i nie krytykowac bezsensownie czegos, czego nawet nie widzialem.

ocenił(a) film na 1
bornstubborn

No tak, ale William Wallace w "Walecznym sercu" mówił jednak ze szkockim akcentem, jeśli nie po szkocku (już nie pamiętam). Natomiast główny bohater "Oporu" - polski żyd - porozumiewa się ze swoimi braćmi po rosyjsku. Taki mały detal. Kolejną błahostką jest jedyny polski akcent w filmie - antysemicki napis "amant żydów" - powieszony na szyi zamordowanego. Jeśli ciebie nie rażą takie rzeczy, w obliczu faktycznej pomocy żydom podczas II wojny światowej, to jesteś zwykłym ignorantem.

Michael_1610

A czy ja powiedzialem, ze mi sie to podoba, akceptuje i popieram?
A jesli chodzi o przytoczone Braveheart, Mel G. musial tylko nad akcentem popracowac, a nie uczyc sie calego jezyka (i tak nie mowili jezykiem uzywanym w tamtych czasch, angielski byl wtedy bardziej zblizony w fonologii do niemieckiego akurat, a szkocki to w ogole inna bajka), to tak jakby warszawiak mial udawac gorala. Da sie zrobic, co nie ;)

ocenił(a) film na 7
Michael_1610

Nie ma języka szkockiego, ale jest język gaelicki. Wtedy Szkoci(z gór) mówili językiem gaelickim, który dzięki Anglikom jest już prawie wymarły.

ocenił(a) film na 1
bornstubborn

Nie lubią nas tylko ci, którym przeszkasza ich własna polskość. Ja się nie wstydzę ani moojej Ojczyzny, ani tego, że jestem Polakiem.
Skoro nie widzisz nic złego w zmianie fabuły dla zysku to zadam tobie pytanie: jak twoim zdaniem poczyliby się żydzi, gdyby w jakimś filmie ktoś opowiedziałby historię Jedwabnego sprzed niemieckiej a za rosyjskiej okupacji, gdzie żydzi donoszą NKWD na swych sąsiadów Polaków który z nich przed wojną był narodowcem, który urzędnikiem a który nauczycielem; przy okazji część z nich wstępuje w szeregi tejże NKWD a Polacy trafiają do Katynia?
Taki film mógłoby nakręcić w Holywood chyba tylko ICON Production.
:D

kellen

Czlowieku czy ja powiedzialem, ze sie wstydze mojej Ojczyzny? Nie. Wstydze sie zachowan niektorych polakow (niestety duzej czesci);) A jesli uwazasz, ze 'nie widze nic zlego w zmianie fabuly dla zysku' to jeszcze raz dokladnie przeczytaj co napisalem wczesniej.

ocenił(a) film na 6
bornstubborn

ten film obraza polakow, ale pod innym wzgledem niz uwaza autor tego tematu. film jest jednym wielkim
klamstwem. postac odgrywana przez craiga jest zwyklym morderca, ktory mordowal polakow, dzieci, kobiety i
nieuzbrojonych mezczyzn. nabardziej boli mnie to, ze wiekszosc ludzi nie jest swiadoma, prawdziwej prawdy
historycznej o tym co wtedy sie stalo w tych lasach. jeszcze gorsze jest to, ze napczatku filmu pojawia sie
napis oparte na faktach!

ocenił(a) film na 8
emu_

łatwo oceniać Wam ludzi, czyny. Wszystko jest la Was jasne i dawno powiedziane. Oskarżyciele, historycy phi. Śledztwo w IPNie chyba sie jeszcze nie skończyło. Nikt z żyjących świadków Bielskiego nie widział wśród masakrujących ludność. A zresztą co ja będę tu pisał o Bielskim. Żaden ze mnie kompetentny do tego...

Zakładając, że film miał w zamyśle pokazać co innego, czyli poświęcenie, odwagę, jedność oraz z drugiej strony chęć zemsty to chyba sie to reżyserowi udało, co? Film jak dla mnie bardzo dobry. Pomijam kwestie kontrowersyjnej osoby Bielskiego

ocenił(a) film na 6
tomashec_2

ja nie powiedzialem, ze film jest zly. powiedzialem jedynie, ze nie pojde do kina na to, bo nie dam im zarobic!

speera tez nie widzial nikt mordujacego ludzi, a jednak byl odpowiedzialny za to. tylk ow polskim prawie,
najwieksza odpowiedzialnosc arna dostaje sprawca, a nie pomyslodawca.
kogos trzeba uznac za autortet, ja uznaje historykow.

emu_

"prawdziwa prawda"
Powaliłeś mnie emu. Nie ma co.

ocenił(a) film na 6
bornstubborn

nie do konca sie z toba zgodze.
masz racje ze jest to nastawione TYLKO na zysk, ale sam fakt ze pozwalamy na to jest dla mnie oburzajace.
inaczej mowiac nieeteyczne. nie powinno sie pozwalac na takie produkcje, a w tym filmie jedynym powode
dlaczego bielscy nie sa przedstawieni jako negatywni bohaterowie jest to, ze to zydzi sponsoruja 85% filmow
komercyjnych. obojetnie jak by ich nie przedstawili zysk i tak by przyniosl w tym wypadku. w przeciwienstwie
do braveharta nie ma napsu historia oparta na faktach i amerykanie wierza i pamietaja to co widzieli na
ekranach.

ocenił(a) film na 1
kellen

ja wiem jedno,żydzi powinni nam dziękować za to, że Polacy pomagali im przetrwać wojnę-narażając własne życie. a tu co mamy-kolejną rysę na historii. Swoją drogą to ciekawe czemu w hoolywood nie robią filmów o polakach?bynajmniej nie musieli by fałszować historii...

karolxx

Fajne mają ludzie podejście, ech szkoda słów...
Najbardziej dziwi mnie takie zjawisko, gość mówi:
"a co tam przekłamanie historyczne ważne, że film fajny"
tylko po to by zaraz sypnąć wiedzą i linkami do
wiki i innych historycznych stron.
Wszyscy się od antysemitów, żydów, komuchów i kłamców
wyzywają wywracają kota do góry ogonem.
Ja nawet nie będę wspominał ile razy po mnie jechano na
tym forum i wyzywano od zakompleksionych, ksenofobów,
frajerów szukających sobie akceptacji.
Kolejnym bardzo ciekawym zjawiskiem jest wyzywanie się od
pseudohistoryków czy też histeryków.
Czuję się trochę jak w rządzie "targowica wychodzi"
po chwili kontrargument "targowica zostaje".
Najśmieszniejsze - patriotyzm umarł, nie mówię, że tylko
w tej kwestii ale każdy, który nie tyle co próbuje obrzucić
film błotem co bronić dobrego imienia swojego kraju jest
równany z poziomem gruntu.
Fajnie jest mówić, że Polacy to grzesznicy bo to takie sprawiedliwe i światowe i nie jesteśmy wtedy stereotypowymi polaczkami albo ironizować,
że jacy to my biedni jesteśmy.
Lepiej wierzyć bandzie bogatych i chciwych Żydów z Hollywood'u szukjącym taniej sensacji i doprowadzającej do przekłamań, aby film
wywołał kontrowersje i skandale a przy tym dobrze zarobił i pokazał
wizerunek Rambo-Żyda.
Jak dla mnie to jest kosmos...

kellen

Kellen,straszny z ciebie ignorant i arogant.Po pierwsze nie widziales-nie komentuj i basta,bo komentujac cos czego nie widziales wykazujesz sie straszna glupota.Po drugie,miej troche POKORY,najwiekszym grzechem ludzkim jest przeswiadczenie ze ma absolutna racje,z tego przeswiadczenia bierze sie cale cierpienie na swiecie.I wreszcie nie traktuj filmu,ktory jest z zalozenia dzielem subiektywnym i rozrywkowym jako dokumentu historycznego,bo to po prostu dowodzi ze nie rozumiesz po co ludzie chodza do kina.Chodza tam by sie rozerwac,po wiedze mozna sie wybrac na wyklad uniwersytecki.
I ostatnia rzecz,antypolski film?A to niby czemu?Ze niby Bielscy zabili paru Polakow?Byles tam?Widziales to?Wiesz tylko to,co przeczytales,nie wszystko co sie pisze to prawda,wiecej POKORY,przyda Ci sie.

ocenił(a) film na 7
kowalsolo

Jestem trochę zdezorientowana całą tą przepychanka słowną
aczkolwiek wiele już widziałam dialogów na tej stronie,
które także budziły we mnie takie uczucia.
Myślę że jeżeli nie dano by napisu z początku filmu ''Historia prawdziwa'' - nie było by takiego zamieszania. Choć ja podchodzę do tego z lekkim dystansem bo filmy nigdy nie są do końca prawdziwe... nawet w biograficznych książkach często spotykam kłamstwa, które są tam
z oczywistych powodów. Czysty przykład filmu ''Skazany na blues''
gdzie postać Ryśka jest przedstawiona omylnie, trochę wzrusza ale trochę
czuć potrzeby marketingu ...

Polacy pomagali Żydom podczas wojny ale także ich wydawali w ręce wroga.
O tym mało kto opowiada w filmach.(Przynajmniej ja nie spotkałam się z
takim tematem , jeżeli ktoś widział taki film-bardzo bym prosiła)
Jestem w pełni świadoma swoich słów jeżeli zaraz by miał ktoś obsmarować mnie błotem.Jedni sobie pomagali, drudzy myśleli tylko o sobie lub kierowali się innymi drogami, lecz wciąż jesteśmy tylko ludźmi.Każdy kto strzelił miał krew na dłoniach i sumienie spuchnięte.
To była wojna, nikt z nas nie wie jakby zachował się na ich miejscu.
Wielu z nas straciłoby rozum...w obliczu próby ratowania swych braci.

Dziękuje ślicznie za uwagę, mam nadzieję że nikt mnie
rzuci do parteru.

naiv

Kellen, emu i inni:
oprotestowaliście Avatara?
Bo w tym filmie ci wstrętni Żydzi przedstawili ludzkość w bardzo złym świetle! Skandal! Siedzą tylko i wymyślają jak nam biednym ludziom dokuczyć. Świnie. Zagazować!

Żenada. Jezu, za trzęsienie ziemi na Haiti też pewnie Żydzi odpowiadają.
Opanujcie się ludzie. Łatwiej się Wam będzie żyło. Naprawdę.

90% ludzi, którzy obejrzeli ten film ma głęboko w dupie czy ten mordował tego czy odwrotnie. Ważne żeby akcja była wartka.

pozdrawiam
PROZAiC

kellen

zydzi zabijali polakow a polacy zydow, obiecywali ze ich przechowaja a za
kilka dni siekiera włeb, zabierali złoto i nikt sie o żydów nie pytał.
Na wojnie obowiazywaly zasady o ktory tylko się nam wydaje że możemy sobie
je wyobrazić.

kellen

film ciekawy. oglądałem go bez znajomości tematu, ale już na pierwszy rzut oka widać, że obraz żydowskiej partyzantki jest bardzo wyidealizowany.
z tego co teraz przeczytałem to byli to zwykli bandyci wspólnie z sowietami mordujący Polaków
szkoda, że taki zakłamany film poszedł w świat i przyczynia się do kreowania fałszywego obrazu żydowskiej partyzantki
niestety, chyba Polacy muszą pogodzić się z faktem, że poza granicami naszego kraju historia przedstawiana jest inaczej
zagraniczniacy nawet nie mają pojęcia, że np. w obozach koncentracyjnych ginęli także Polacy a polski głos jest zbyt słaby aby zmienić powszechne wyobrażenie i pokazać prawdę o tamtych czasach

kellen

Dzisiaj koleżanka mi go zarekomendowała... A tu tyle niedobrego o nim... Hmmm... w takim razie może obejrzę kiedyś przy okazji. Już mi się nie śpieszy...