Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34602
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

Moja rodzina pochodzi z Naliboków i wiem nie z jakichś Naszych Dzienników i innych prasówek, ale z bezpośrednich relacji co robili żydowscy "bohaterowie" w tamtym regionie. I nie nazywajcie mnie pomiotem Rydzyka albo innym moherem, bo nie mam z tym nic wspólnego. Od kilku lat prowadzone jest przez IPN śledztwo w sprawie ludobójstwa polskiej ludności cywilnej w Nalibokach właśnie przez owych żydowskich partyzantów. Nawet w prożydowskiej zwykle Wyborczej pojawiła się ostatnio enigmatyczna wzmianka o tym że partyzanci Bielskiego jednak strzelali do Polaków, tylko jakoby "w innych regionach"... Najgorsze w tym wszystkim jest zupełna ignorancja oglądających ten film, co widać chociażby po wypowiedziach na tym forum typu: "film mi się podobał i nie ma potrzeby grzebać w historii"...

el_Polaco

Muszę przyznać, że masz bardzo radykalne poglądy na temat żydów i prawdę powiedziawszy w cale Ci się nie dziwię. Broń Boże nie dlatego, iż jestem antysemitą lub kierują się stereotypami etnicznymi, gdyż na każdego człowieka patrzę przez pryzmat jego zachowań i jakim naprawdę jest człowiekiem.
Jednak nie ukrywam, że większość, żydów doskonale pasuje do Twojego opisu. Podkreślam słowo: większość - to znaczy nie wszyscy. Zdaje sobie sprawę, iż również w Narodzie Wybranym, żyją przyzwoici ludzie.
Nie ulega jednak wątpliwości, że łatka przypięta do Ich narodu: "Żydzi tak robią, żeby się nie narobić a zarobić" jest w 100% prawdziwa.
Cały światowy kapitał nie licząc ropy naftowej i gazu jest w rękach żydów.
Wszystkie amerykańskie banki, całe Hollywood i największe światowe media [w tym gazety i TV] czego konsekwencją jest np. ostatnia wojna w strefie Gazy która pokazują jaką bezkarnością obdarzony jest ten naród.
Jedno natomiast trzeba żydom przyznać i pozazdrościć: A mianowicie jest to naród świetnie wykształcony, inteligentny, umiejący zadbać o swoje interesy.
Ta niesamowita obrotność w dziedzinie gospodarki zaprocentowała właśnie ogromnym kapitałem jaki obecnie posiadają.
"SLD, PO, PiS, Bolek Wałęsa to także wszystko Żydzi, bądź też osoby popierane przez Żydów." - nie przesadzajmy. Nie jest aż tak tragicznie. Gdyby Twoje słowa były prawdziwe to bylibyśmy kolosem gospodarczym i jednym z najbogatszych państw świata. PiS za którym stoi Radio Maryja na czele z Rydzykiem w 100% nie ma powiązań z żydami. Nie mam wątpliwości co do SLD i jego starych komunistycznych bastionów. Dzisiaj jednak również sytuacja w tej partii w miarę się ustabilizowała. Odnośnie PO [czyt. Tuska] też nie jestem przekonany. Po newsach Kurskiego jestem wręcz pewny, że Jego rodzina również nie ma żydowskich korzeni.
Sprawą oczywistą jest, że Hollywood znajduje się w posiadaniu żydowskiego kapitału który [trudno mu się dziwić] nie oczekuje krytyki pod swoimi tematem, więc nic dziwnego, że Gibson został szybko ustawiony do pionu.
Nie tylko Wybiórcza Michnika jest w rękach żydowskiego właściciela, ale również tygodnik "NIE!" Jerzego urbana jest żydowski.
Wiem, że za chwilkę zostanę posądzony o ksenofobię i skrajny antysemityzm ale taka jest prawda a jeżeli ktoś uważa inaczej to zamiast tych określeń proszę podać konkretne argumenty.
Miłego dnia. :)

el_Polaco

Zabawne i przerażające, że można mieć tak wyprany mózg, by nie tylko tworzyć i wypaczać sobie historię dla uzasanienia swej ksenofobii i chorego światopogladu (np. "Komuna=Żydzi, Żydzi, którzy przeżyli II WŚ, stali się w oooogromnej części komunistami i torturowało wielu Polaków"), ale też mieć urojenia odnośnie rzeczywistości, w kótrej się żyje (np. "Generalnie rzecz biorąc, Polacy w III RP nie byli jeszcze u władzy. SLD, PO, PiS, Bolek Wałęsa to także wszystko Żydzi"). Cóż, obawiam się, że człowiek, który tak bezkrytycznie dał się omamić jakiejś skrajnie prawicowej, antysemickiej indoktrynacji będzie głuchy na jakiekolwiek fakty i argumenty (typu antysemityzm Stalina, pogrom żydowski w Kielcach, nagonka władz komunistycznych na Żydów, zwłaszca w 1968r. (Moczar, Gomułka, który w przemówieniu oskarżył osoby narodowości żydowskiej o nielojalność wobec Polski i spowodował rasistowską czystkę, usuwając Żydów z posad wszelkich sektorów od gspodarki, po kulurę i naukę - ale oczywiście "Komuna=Żydzi";). Zapewne zdarzało się, że Żydzi (w tym grupy takie jak Bielskich) kolaborowali z Swietami, mordowali też Polaków (ale czy częściej nie było odwrotnie? znam takie historie nawet z bezpośrednich relacji ludzi, którzy przeżyli wojnę w mojej okolicy), fakt że Żydzi mają ogomne wpływy w USA i że np. relacje w mediach sympatyzują z Izraelem (ich działania w Gazie nikt nie nazwie ludobójstwem lub aktami terroryzmu, a "strategicznymi działaniami wojennymi", czy "walką z terroryzmem"), ale twoja postawa, światopogląd to nic innego jak ślepy fanatyzm, antysemityzm, ksenofobia, której dałeś się bezkrytyczne omamić i zaślepić. Wg ciebie wszystkiemu winni są Żydzi, wszędzie mają swe macki i podstępnie wszystkim sterują. Jej, to już nawet nie ksenofobia, ale poważne zaburzenia psychiczne w postrzeganiu rzeczywistości. Wiesz, nie chcę cię straszyć, ale ONI są wszędzie i obserwują cię, a gdy zasypiasz z twojej szafy (z kontaktu w ścianie, z budzika:) wychodzi i siada ci na piersi mały żydodusiołek;)

Artur_Dwie_Szopy

Ta wypowiedź nie jest chyba skierowana do mnie...
Proszę jasno skonkretyzować odbiorcę bo choć cytaty są z wypowiedzi użytkownika przede mną ale argumenty mogą dotyczyć też mojej opinii.

el_Polaco

"media są w 90% żydowskie. A Żydzi są w 90% debilami, poczytaj sobie trochę o nich..." (sic!)

Tylko ciekawe, jak ci "debile" zdobyli taka władzę będąc... debilami?

hauser

"Jedno natomiast trzeba żydom przyznać i pozazdrościć: A mianowicie jest to naród świetnie wykształcony, inteligentny, umiejący zadbać o swoje interesy."

Przeczytaj cały wątek za nim się wypowiesz bo w tedy unikniesz takich kompromitacji jak ostatnia wiadomość. ;)

Yogi_

A to jest akurat wypowiedź, która nijak ma sie do tej, którą przywołałem... A w niej stoi jak byk: żydzi są debilami, a ci debile maja w swoich rękach banki...
A co do tego, kto tu sie kompromituje i jakimi opiniami, zapewne będziemy mieli zupełnie odmienne zdania.

hauser

Media, nie banki, j.w.

hauser

"Tylko ciekawe, jak ci "debile" zdobyli taka władzę będąc... debilami? "

A co ja Wszechmogący jesteś?

Skąd mam wiedzieć co masz na myśli pisząc słowo: 'władza'.
Nie sprecyzowałeś swojej wypowiedzi i taki jest efekt.

Ja uważam, że żydzi jacy są tacy są ale nie można nazwać ich kretynami. Wręcz przeciwnie. Są strasznie inteligentni dzięki czemu zyskali taką fortunę i moc na arenie międzynarodowej.

Yogi_

?
Nawiązywałem do wypowiedzi el Polaco, nie Twojej. Skoro nie bardzo wiesz o co mu chodzi i nie popierasz jego wizji panowania żydów-debili w mediach, to po co się wtrącasz?
Co miałem na myśli pisząc "władza"? To, co sie kryje za słowem władza w kontekście mediów i ich siły oddziaływania. Już? Zrozumiałeś tym razem?

Papa_Ratzi

Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że nie oglądałam filmu, lecz kiedy tylko pozwoli mi na to czas na pewno go zobaczę. Bardzo interesuje mnie hisotria i sporo czytam o Nalibokach.

Ten film opowiada hisotrię, która budzi wielkie kontrowersje. Być może słusznie, natomiast nie uważam, że miał być to film, dla osób, które "zajadają popcorn" i oglądają coś czego i tak nie zrozumieją. Przede wszystkim tacy ludzie nie chodzą na filmy wojenne, przedstawiające historię.

Poza tym, w tej dyskusji osoby, które bardzo negatywnie wypowiadają się o filmie, prezentują patriotyzm. Do czasu. Aż ktos nie zgodzi się z ich zdaniem...

faanka

Prosiłbym Cię jednak, żebyś znalazła czas na obejrzenie filmu za nim się wypowiesz. Nie jest to złośliwa uwaga, ale przypomina mi to trochę ostatnią dyskusję w TVN 24 w której udział brały 4 osoby a tylko 1 oglądała film.

"Przede wszystkim tacy ludzie nie chodzą na filmy wojenne, przedstawiające historię."

No właśnie cały konsensus w tym, że ten film nie przedstawia historii taką jaką jest tylko pokazuje ją nagiętą i zdeformowaną na zlecenie producenta.
W taki sposób manipuluje się ludźmi którzy traktują filmy jako źródło wiedzy.

Yogi_

Cóż przyznałam się do tego, że nie oglądałam tego filmu i rówież dlatego praktycznie o nim nie pisałam.

Bardzo często następuje manipulacja faktów. Od prawdy ujmuje się, lub dodaje coś, co ją totalnie odmienia. Jednak nawet jeśli historia pokazana w tym filmie została przeinaczona, co możemy zrobić?

Chodzi mi jednak o to, iż film ten był kręcony z myślą o inteligentynych ludziach, nie takich, którzy po wyjściu z kina będą pamiętali tylko, to że grał tam odtwórca roli Bonda.
Dlatego też, ludzie tacy chociażby jak Ty, mają swoje zdanie na ten temat. Uważasz, że ten film jest nieprawdziwy, zły. Jednak są tacy, którym on się podoba i na któych zrobił wrażenie. Tego nie zmienisz.

Polacy zbyt wiele musieli udowadniać. Nasi przodkowie pokazali, że są wyjatkowo godnymi ludźmi.

Faktycznie coś takiego jak film zwłaszcza historyczny może zmienić czyjeś zdanie na jakiś temat. To prawda, jednak niektórzy ludzie nie mają o tym żadnego pojęcia, przeczytają pare artykułów i uważają, że są w tej dziedzinie fachowcami. Czy to jest słuszne?

faanka

Przeistaczasz trochę fakty. Nie chodzi oto, że ktoś po przeczytaniu artykułów ma być 'fachowcem' w dziedzinie tylko, żeby miał pojęcie na temat przeinaczeń które następują w filmie. Uważam, że lepsze jest spojrzenie do jakichkolwiek źródeł niż bazowanie swojej wiedzy na tym filmie.
Tak więc mam nadzieję, że jak najszybciej obejrzysz film i napiszesz jakie są Twoje odczucia, wrażenia po nim. ;)

Yogi_

Źle to wyraziłam.

Bardzo dużo tekstów źródłowych, wywiadów z profesorami wyższych uczelni, innych arytkułów przeczytałam na ten temat.

Rzeczywiście bolsnym faktem dla Polski może być to, iż w innych krajach, gdzie ten film jest wyświetlany może utrzeć się opinia, że to Polacy są tymi złymi. Jest to krzywdząca ocena i najgorsze jest to, że nie możemy nic z tym zrobić...

Według mnnie najgorsze jest to, że świat jest zdominowany przez pojęcie "Holocaust". Jest to odpowiedź Żydów na wszystko. Bez względu na to, czy mają rację, czy nie!

Yogi_

"ten film nie przedstawia historii taką jaką jest tylko pokazuje ją nagiętą i zdeformowaną na zlecenie producenta.
W taki sposób manipuluje się ludźmi którzy traktują filmy jako źródło wiedzy..."

Czy np. "Westrplatte" oglądasz jako "źródło wiedzy" i film oddajacy pełny, obiektywny i prawdziwy obraz ówczesnych wydarzeń?

hauser

Koleś - gadasz od rzeczy.
Oczywiście, że nie ale nie tego dotyczy ten temat.
Przede wszystkim "Westerplatte" nie gloryfikuje zbrodniarzy wojennych.
Nie miałbym nic przeciwko gdyby żydki zrobiły film o Marku Edelmanie jako bohaterze gdyż ten człowiek na to zasłużył.
A produkcja o Bielskich którzy najłagodniej mówiąc są postaciami kontrowersyjnymi jest absolutnie nie stosowna.
Poza tym nie traktuję jakichkolwiek filmów wojennych jako źródło wiedzy. Zawsze za nim wypowiem się na ich temat czytam informację na temat ich treści co by nie popierać ludzi którzy na to nie zasłużyli. To według mnie chyba normalne. ;)

Yogi_

Nie gloryfikuje zbrodniarzy (a przy okazji "prawd historycznych", czy oddziały AK, albo NSZ, które maja na rękach krew cywili, to bohaterowie, czy zbrodniarze?), ale mitologizuje historię. Ten sam zabieg mamy w "Oporze". Tylko tam ci to nie przeszkadza, ale tu, owszem.

hauser

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak wielki błąd popełniasz pisząc o AK czy NSZ jako o zbrodniarzach... wychodzi brak wiedzy.

faanka

Wyvchodzi raczej brak zrozumienia, o czym piszę...
Mówię o konkretnych, wiarygodnych przekazach. Konkretnie: czy polscy patrioci z NSZ/AK, którzy oprócz walki z Niemcami, maja na swoich rękach krew cywili, są bohaterami, czy zbrodniarzami?

Yogi_

Twierdzisz, że nie jesteś antysemitą...(ta deklaracja ma się nijak do Twoich wypowiedzi, ktore sa klasycznie wrecz antysemickie)
Dlaczego używasz pogardliwego określenia "żydki"? Nie wydaje Ci sie, ze w słowach wyraża się postawa wobec opisywanego zagadnienia? Gdy piszesz "żydki", wiadomo, ze nie możesz być obiektywny, bo używasz deprecjonującego języka.

hauser

Przepraszam, to chyba nie do mnie, bo ja w żadnej swojej wypowiedzi nie użyłam takiego zwrotu.

A co do AK, chyba na prawdę masz niewielką wiedzę na ten temat. Mówisz, że Polacy, którzy zabijali, są zbrodniarzami.... Ahhh, nawet nie wiem jak to skomentować.

faanka

Wystarczy prześledzić wątki powyżej, żeby się zorientować, że nie piłem do Ciebie.
Co do AK> Kompletnie nie rozumiesz mojego pytania, więc może przestań komentować, skoro najwyraźniej nie wiesz, gdzie leży pies pogrzebany i cuchnie.

hauser

Film historyczny, jak sama nazwa wskazuje ma nieść treść historyczną. Treść historyczna, to treść zgodna z prawdą, to co miało miejsce kiedyś, przedstawiowne w sposob nie odbiegający od rzeczywistości.

Dziwię się temu Twojemu komenatarzowi.

faanka

Nie istnieje zjawisko, o którym piszesz. Prawdy historycznej można dociekać w książkach naukowych (a i tu jest to bardzo trudne zadanie), nie zaś w filmie sensacyjno-historycznym.

hauser

Otóż istnieje. Ponieważ szczególnie młodzi ludzie oglądając filmy, ugruntowują swoją wiedzę często tylko na tym.

faanka

Hauser, nie wiem czy masz coś do przekazania, czy poprostu bronisz tego "żydowskiego dzieła". Tak samo mogę powiedzieć, że mordowanie Żydów przez hitlerowców było kierowane spoztrzeżeniem "cel uświęca środki".

Black_Smog

Hauser - patrząc na Twoje wypowiedzi odnoszę wrażenie, że nie istotne są dla Ciebie wartości przekazywane w filmie tylko sposób jego nakręcenia. Świetne efekty specjalne, znakomici aktorzy i młode pokolenie dowiaduje się o polskich obozach śmierci. Widzę, że pałasz niesamowitą miłością do narodu żydowskiego gdyż każde prawdziwe słowo nie wygodne dla Ciebie traktujesz jako mój antysemityzm. Prosiłem o konkretne argumenty a nie o Twoje ogólnikowe odczucia. Może zapomniałeś jaka nagroda spotkała AK z rąk Twoich przyjaciół z Izraela? Mówią Ci coś wyroki śmierci na nich? Wiem wiem... holocaust - jedyna odpowiedź na wszystkie zbrodnie żydów. Dziś to się nazywa 'manewry wojenne' a za kilka lat... boję się pomyśleć co będzie za kilka lat.
Reasumując: Jak ktoś chce obejrzeć Tuvie w roli głównej to gorąco polecam musical "Skrzypek na dachu".

ocenił(a) film na 1
Yogi_

mała dygresja odnośnie tematu Żydów

obiło mi się o uszy że Żydów cechuje wyjątkowa budowa mózgu, który jakoby ma posiadać ... inne połączenia synaptyczne niż większość ludzi (w tym rasa słowian), co jest bezpośrednią przyczyną ich zwiększonej inteligencji, przyspieszonego refleksu etc.

co wy o tym sądzicie? Bo ja naturalnie nie mogę się do tego w żaden sposób ustosunkować, dopóki ktoś nie przedsatwi mi wyników badań na ten temat. Niemniej jednak osoba, która mi o tym opowiadała wydaje się być godna zaufania i nie powtarzać plotek.

Yogi_

"Świetne efekty specjalne, znakomici aktorzy i młode pokolenie dowiaduje się o polskich obozach śmierci."
Ciekawe... Właśnie tego dowiedziałeś sie z "Oporu"? Czy tak sobie tylko gaworzysz, bez składu i ładu?

"Widzę, że pałasz niesamowitą miłością do narodu żydowskiego gdyż każde prawdziwe słowo nie wygodne dla Ciebie traktujesz jako mój antysemityzm..."
Nie. Natomiast nie nienawidzę i nie pogardzam ludźmi z powodu ich przynależności do konkretnej nacji, niezależnie od tego, czy są Żydami, Niemcami, czy Rosjanami.
Konkret, jak najbardziej konkretny: pisząc "żydki" dajesz wyraz swojej pogardzie - każdy lingwista powie Ci, co kryje sie w tego typu sformułowaniach.

"Może zapomniałeś jaka nagroda spotkała AK z rąk Twoich przyjaciół z Izraela?"
Nie sadziłem, że Izrael miał coś wspólnego z walka z AK... Ale ty pewnie lepiej znasz historię, prawda?

Co za "Tuvie"? Masz na myśli Tewje, czy może jakiegoś innego ze swoich przyjaciół w Izraelu?

faanka

Serio? A jak oglądasz "Janosika" to oczekujesz prawdy i obiektywnego przedstawienia faktów?

ocenił(a) film na 1
hauser

Skoro według ciebie Hauser Armia Krajowa, podobnie jak "oddział" Bielskiego nie walczyła z Niemcami, tylko zabijała cywilów i niszczyła wsie, to gratuluję. Wiem o co ci chodzi doskonale. Z tym, że AK coś zrobiła. Walczyła naprawdę. Sam Bielski przyznał, że nigdy nie walczył z Niemcami, bo "Życie jednego Niemca nie jest warte życia 10 Żydów".

el_Polaco

Co do żydokomuny to nie bajka wymyślona przez rydzyka i pisowców, wynikająca po prostu z antysemityzmu. Byłem kiedyś ze szkoły na zajęciach w IPN i tam przedstawiono nam profile kilku przykładowych agentów UB i połowa to byli żydzi co nam wyjaśnił pracujący tam historyk, stwierdzając, że w dużej części byli to żydzi, biorąc pod uwagę nieznaczny wtedy odsetek żydów w Polsce, określenie żydokomuna jest według mnie jak najbardziej prawdziwe. Tym bardziej, że żydom nigdy nie zależało na istnieniu na mapie Polski, gdy po pierwszej wojnie światowej urządzono ogólnonarodową ankietę zdecydowana większość żydów napisała w rubryce narodowość: żyd.

hkmp57

Użytkownik pode mną ma w 100% rację.
Proszę podać mi jeden sensowny argument dlaczego żydzi zamiast walczyć z Niemcami w polskiej armii szli jak baranki na rzeź do obozów zagłady?
Czemu oni nie walczyli o naszą wolną Polskę?

Co do wypowiedzi Hausera...
Ty weź się chłopcze już nie ośmieszaj skoro nie łapiesz nawet najprostszych satyrycznych wypowiedzi i wszystko interpretujesz czarno na białym.

Po pierwsze primo...
"Świetne efekty specjalne, znakomici aktorzy i młode pokolenie dowiaduje się o polskich obozach śmierci."
Chodziło mi tu o Twój pogląd odnośnie tego, iż idąc do kina nie nastawiasz się na zdobycie nowej wiedzy. I tu się grubo mylisz. Naprawdę wiele osób idąc do kina i mając przed sobą WIELKI napis : "True story" uważa, że ogląda prawdziwą historię i jest święcie przekonana, że tak właśnie było.
Tak więc sobie zażartowałem w ironiczny sposób, że jeżeli powstanie naprawdę genialny film acz przekłamujący historię to wiele osób pomyśli, że to my Polacy mordowaliśmy żydów w obozach zagłady i, że to my Polacy je budowaliśmy.
Nie wszyscy ludzie mają własne zdanie a nie ulega wątpliwości, że filmy i media kształtują je najbardziej.

Po drugie primo...
Idź do szkoły i zapytaj się swojego nauczyciela od historii co żydzi razem z komunistami wyprawiali z polskimi AK'owcami.
Wiesz co usłyszysz?
Że obiecywali Im nagrodę i prosili stawić się do określonego budynku a tam ich zatrzymywali jako zdrajców i najczęściej skazywali na karę śmierci.
Dlatego tak wielu z nich którym udało się uciec udało się na emigrację gdzie pomagali w tworzeniu Rządu RP na emigracji który jak z pewnością nie wiesz działał, aż do 22 grudnia 1990.
Wiem wiem, tych faktów jeszcze w szkole nie miałeś bo jesteś na etapie II WŚ. :)

Po trzecie primo maximo...
No tym porównaniem do Janosika to już mnie rozwaliłeś.
Wiem, że nie wiesz co to jest musical "Skrzypek na dachu" ale wyobraź sobie, że jego głównym bohaterem jest Tewje Mleczarz. :)
Tak więc, śmieję się, że jeżeli ktoś chce obejrzeć fajną produkcję z Tevią w roli głównej to gorąco polecam owy spektakl.

Ech... Do czego to doszło na tym filmwebie... Swoje wypowiedzi trzeba rozbijać na czynniki pierwsze bo chłopiec który chciał zaszpanować nie wie o co w nich chodzi... Żal pupę ściska. :(

Yogi_

A "po czwarte primo"?
Może to, zabawnie jest czytać opowiastki dzieciaka, którym zapewe jesteś, a który udaje, ze ma wiedzę historyczna, filmową, etc, i prawo do wydawania moralnych sądów o przeszłości.

hauser

Ty z całą pewnością nie jesteś zabawny. Przestałeś być zabawny po pierwszym zdaniu, które napisałeś. Zrobiło mi się Ciebie, po prostu, po ludzku żal.
Wychodzi Twoja nie wiedza, na temat kinematografii polskiej.
Może mówi Ci coś, komedia "Poranek kojota"?
Wyobraź sobie, że to liczenie było zaczerpnięte właśnie z niej i niestety nie ma "po czwarte primo". :(
Widać, że "straciłeś kontakt z bazą". :)
Nie muszę nic przed nikim udawać a w szczególności przed Tobą. Może Ty byś się popisał swoją widzą i napisał w końcu, coś nowego, wnoszącego jakiś argument do dyskusji, bo na razie piszesz 'trzy po trzy'.

PS. Po et cetera stawia się kropkę a nie przecinek i popracuj nad składnią i interpunkcją ,ponieważ musiałem czytać Twój tekst trzy razy, żeby zrozumieć o co Ci chodziło.

Yogi_

Jeśli chcesz zwracać uwagę na moje błędy, Twoje prawo. Ale żeby być wiarygodnym, sam nie powinieneś ich popełniać. Sprawdź w swoim poście przecinki i spacje, a potem pogadamy na temat wartości puryzmu w języku polskim...
Chętnie wierzę, że dla Ciebie "bazą" jest "Poranek kojota", naprawdę, ta informacja zdaje się być wielce prawdopodobną. Niestety... ;)

Yogi_

"Wiem, że nie wiesz co to jest musical "Skrzypek na dachu" ale wyobraź sobie, że jego głównym bohaterem jest Tewje Mleczarz. :)"
"
Ależ odkrycie! Facet, Ty to masz wiedzę! Ojej...
Tak sie przypadkiem składa, że "Skrzypka..." mam wśród "Ulubionych".... ;)
Zaś Tewje a Tuvie to dwa różne imiona, nie wydaje Ci sę?

el_Polaco

Nie, nie sądzę, żebyś w swojej bardzo koślawej i komiksowej wizji stosunków polsko-żydowskich, mógł zrozumieć o co mi chodzi.

hauser

Tobie chodzi jedynie oto by wywołać zamieszanie.
Masz rację - nie rozumiem tego. :)

Papa_Ratzi

Prawda jest taka że ci "herosi" mordowali polaków bo byli na uslugach
ZSRR, zabijali tez zolnierzy AK - naszych polskich zolnierzy ktorzy
walczyli z gestapowcami ale amerykanie maja to w osie wazne zeby film sie
sprzedal... Co do rzezi w Kielcach to ludzie powinni wiedziec ze to Rosja
sprowokowala ta akcje zabijajac mlodego kielczanina i wskazujac za
winnego zydow. Mieszkam w kielcach i zapewniam ze nie widze tu zadnej
nienawisci do zydow. Po prostu komunistyczna machina posluzyla sie naszym
miastem. A co do antysemityzmu zgadzam sie to cos bardzo zlego ale Polska
chyba jako jedyny kraj jest odchylona w 2 strone bo niby dlaczego jesli
wyzwe na ulicy niemca, czecha czy polaka to jest max znieslawienie i nikt
sie tym nawet nie wzruszy ale gdy wyzwe zyda to posadza mnie w 5 minut
zleci sie prasa i zrobia ze mnie wartownika z oświęcimia?! Nie jestem
antysemita ale razi mnie niesprawiedliwosc. Podobnie jest zreszta jesli
chodzi o homofobie, u mnie na uczelni po sesji odpadlo 30 osob a powinno
31 tylko ze okazalo sie ze w tym gronie byl gej ktorego wywalic nie wolno
bo przesladowanie... Placimy za to ze jestesmy Polakami, hetero itd...Bo
w Polsce teraz trzeba odpowiadac za normalnosc.

o_magic

Zgadzam się z Tobą.
Jeżeli Polak nazwie Polaka: polaczkiem to w tedy nic się nie dzieje tylko jest posądzony o brak szacunku i nie ma mowy o zniesławieniu. Ale jeżeli Polak nazwie Żyda: żydkiem to już jest jawny antysemityzm i posądzanie o ksenofobię - jak w tym temacie.
Co do gejów i lesbijek...
Czy my odnosimy się ze swoją normalnością?
Organizujemy marsze i krzyczymy, że jesteśmy normalni?
Oni próbują nam uświadomić, że oni są tak samo normalni jak my tylko zadaję pytanie: Skoro są tak samo normalni to czemu tak się odnoszą ze swoją normalnością?
Wiem wiem... teraz oprócz tego, że jestem antysemitą to jestem jeszcze nie tolerancyjnym heteromanem.
Przepraszam, ale jedyne co ja żywię do tych ludzi to współczucie, że ich Bozia pokarała.
Wracając do filmu...
Oczywiście użytkownik powyżej ma rację również odnośnie tego, iż Żydzi podczas II WŚ i po niej zawarli pakt z komunistami i to nawet jasno pokazane jest w tym filmie. Z kim współpracowali? Z oddziałem bolszewików.
No ale oczywiście jeżeli ktoś odważy się powiedzieć chodź jedno zło słowo na żydów to od razu posądzenie o antysemityzm a nawet o popieranie holocaustu.
Gdy polityk nazwie byłą minister prostytutką ,prezydenta chamem i alkoholikiem a byłego premiera gejem to się nazywa wolność słowa.
Jeżeli człowiek nazwie człowieka 'żydkiem' i kolaborantem to się nazywa ksenofobia.
W jakich my czasach żyjemy... :(

ocenił(a) film na 1
Yogi_

Do Yogi'ego:

Yogi powiedział: "W jakich my czasach żyjemy... :("

Ano w takich, że możesz pisać takie bzdety jakie piszesz. Nikt Cię za to do więzienia nie zamyka. Możesz się Waść nawet podpisać własnym Nazwiskiem, Misiu...

crimson1

Wybacz ale śmiem twierdzić, że bzdety to piszesz Ty.
Podałbyś jakiś argument z którym się nie zgadzasz a nie piszesz tylko po to, żeby komuś dowalić.

ocenił(a) film na 1
Yogi_

'Yogi', Ci Twoi autorzy tekstu z Wyborczej są nawet lepsi od twórców tego filmu... Twierdzą, że istniała Polska formacja SS! ha!...

'Yogi' napisał:
"A tutaj proszę link do artykułu z Gazety.
Jakby ktoś nie wiedział jej właścicielem jest Adam Michnik - z pochodzenia Żyd.

http://wyborcza.pl/1,75480,6147557,Wojna_polsko_ruska_pod_bo...

Odpowiedż użytkownika 'bradl':
"W swym reportażu autorzy dotykają dość delikatnej kwestii, jaką jest zawarcie umowy o „nieagresji” przez niektórych dowódców akowskich z okręgu nowogródzkiego z Niemcami. Sprawa ta mimo, że wielokrotnie omawiana w literaturze tematu, nadal budzi skrajne odczucia wśród historyków oraz naocznych świadków tamtych wydarzeń. Nie mam tu zamiaru wdawać się w polemikę z Panami Głuchowskim i Kowalskim, chciałbym jedynie wskazać rażące błędy faktograficzne, jakie znalazły się w ich publikacji:

1. Autorzy informują: Na Wołyniu walczy w niemieckich szeregach sformowany z trudem polski batalion SS, który niedawno stacjonował pod Mińskiem. Na Wołyniu walczyły m.in.: złożone z Polaków 107 i 202 Schutzmannschafts-Bataillon.
Należy jednak odróżnić Die Schutzstaffel der NSDAP czyli SS – Szwadrony
Ochronne NSDAP od Schutzmannschaften-Bataillon – po polsku: "Batalion
Ochrony", "Formacja Ochrony", lub "Batalion Policyjny". To są dwie różne
formacje. Nawet fakt, że jeden z tych batalionów był przez pewien czas
podporządkowany pułkowi SS, nie czynił z niego oddziału SS.

2. Kiedy 01.12.1943 r. Rosjanie rozbrajali Polski Oddział Partyzancki (POP) im. T. Kościuszki, dowodził nim mjr Wacław Pełka „Wacław, a nie por. Adolf Pilch „Góra”. Nie jest również prawdą, że nazwę POP oddział przyjął dopiero gdy został ponownie zorganizowany przez por. „Górę”.

Część reportażu poświęcona jest również por. (mjr.) Janowi Piwnikowi
„Ponuremu”, „Donatowi”. Mimo, że jest to zaledwie kilka akapitów, zawierają one dość istotne błędy:

3. Jako oficer „Wachlarza” nie wsławił się ucieczką z więzienia (choć
rzeczywiście uciekł z więzienia w Zwiahlu), tylko rozbiciem 18.01.1943 r. więzienia w Pińsku, skąd uwolnił kilku członków tejże organizacji – jest to najsłynniejsza akcja jaką przeprowadził „Wachlarz”.

4. W Górach Świętokrzyskich por. „Ponury” uruchomił produkcję pistoletów
maszynowych wzorowanych na angielskich Stenach, a nie jak jest w tekście
karabinów, co stanowi istotną różnicę.

5. Por. Jan Piwnik „Ponury” nie został skierowany na Nowogródczyznę z misją zaprowadzenia porządku (chodzi o rozwiązanie sprawy rozejmu akowców z Niemcami). Takie zadanie otrzymał mjr Maciej Kalenkiewicz „Kotwicz” jako specjalny wysłannik Komendy Głównej AK. „Ponury” miał natomiast objąć dowództwo będącego w fazie budowy Zgrupowania Zachód.

6. Dekret wydany przez „Ponurego” rozpoczynający się od słów: ..wasza
działalność nie odpowiada interesom Narodu Polskiego…, nie był adresowany do legionistów „Góry”, ani podwładnych „Lecha” – był natomiast skierowany bezpośrednio do partyzantki sowieckiej.

7. Jeżeli chodzi o rtm. Józefa Świdę „Lecha” to nie jest prawdą, że do swej śmierci nie wyjawił ani szczegółów polsko-niemieckiego rozejmu, ani
polsko-ruskiej wojny 1943-1944. Odsyłam zainteresowanych do: Józef Świda
„Wyjaśnienie dotyczące okresu 1943/1944 r.”, [w]: „Zeszyty Historyczne”
(Paryż), 1985, z. 73. Tekstem tym Świda przerwał milczenie i wyjawił, że zgodę na rozejm z Niemcami wydał dowódca okręgu AK Nowogródek ppłk Janusz Szulc „Borsuk”, „Prawdzic”, po wojnie używający nazwiska Janusz Prawdzic-Szlaski.
Świda był związany słowem honoru, że w przypadku wyjścia na jaw rozejmu
polsko-niemieckiego winę w całości weźmie na siebie.

Mam świadomość, że tekst Panów Głuchowskiego i Kowalskiego promuje ich
książkę, która ma się ukazać 16 stycznia. Miejmy nadzieję, że pisząc ją byli bardziej skrupulatni w swych dociekaniach historycznych, niż popełniając omawiany tekst w „Gazecie Wyborczej”."

To tyle na temat prawdy...

crimson1

1. Można to różnie interpretować. W tym zdaniu 'polski batalion SS' może znaczyć to, iż właśnie został on podporządkowany Hitlerowcom i znajduje się pod jego wpływami.

2. "To przybyły spod Nowogródka Polski Oddział Partyzancki porucznika Adolfa Pilcha ps. "Góra" Masz rację, jest to nie możliwe, że "Dolina" stał na czele PoP'u gdyż w tym czasie przebywał w Wielkiej Brytanii gdzie przechodził szkolenie dywersyjne cichociemnych a do okręgu AK "Nów" został przerzucany w nocy z 16 na 17 lutego 1943r. Jest to uchybienie jednak nie mające większego znaczenia co do przekłamań związanych z filmem, gdyż nie ma w nim w ogóle mowy o oddziale AK w tych lasach.

3. "Dalej: członek akowskiej sieci konspiracyjnej "Wachlarz" wsławiony ucieczką z niemieckiego więzienia. Kawaler orderu Virtuti Militari."
Po raz kolejny można to różnie interpretować. Nie jest tu jasno napisane iż, Piwnik otrzymał Order za ucieczkę z więzienia w Zwiahlu. Można jednak przypuszczać, że owy wyczyn i dotarcie pieszo do Warszawy przyniosło mu sławę w środowisku partyzanckim. Oczywiście Orderem został uhonorowany za brawurowo przeprowadzoną akcję odbicia 3 ludzi z więzienia w Płońsku.

4. Masz rację. W Suchedniowie produkowane były kopie angielskie - Steny - czyli pistolety maszynowe. Jednak uważam, iż nie jest to, aż tak bardzo istotna różnica. Byłaby jeśli broń ta sprawowała się gorzej od karabinów jednakże jest ona znacznie lepsza. Tak więc, uważam to za nie dopatrzenie.

5. Mjr Maciej Kalenkiewicz był delegatem KG mającym uczestniczyć w rozwiązaniu sprawy "Lecha" w której wszyscy doskonale wiemy o co chodziło. Jednak stanowczy "dekret" ["...wasza działalność nie odpowiada interesom Narodu Polskiego i Państwa Polskiego, rozkazuję zaprzestać jej. Daję na to termin do 1 czerwca 1944"] wydał Jan Piwnik "Ponury".

6. Oj... prosiłbym o źródło tej informacji gdyż nie jestem przekonany. Ta informacja wyklucza, pewną inną informację, a mianowicie skazanie "Lecha" na śmierć z prawem do rehabilitacji na polu walki. Rzetelność tego wyroku potwierdza zmiana pseudonimu "Lecha" z dotychczasowego na "Kmicica" i Jego rehabilitację w walce na terenie Generalnej Guberni. Coś więc jest nie tak...

7. Weź jednak pod uwagę, że wyjawił dopiero swoją wersję w 1985 roku przebywając poza granicami kraju w liście do Jana Erdmana.

Też mam taką nadzieję. :)

Tyle odnośnie AK...

Jednak nijak nie wiąże się to z filmem. ;)

Pozdrawiam!
Uczeń III klasy gimnazjum. ;)

Yogi_

Nawiązując do tekstu "teraz oprócz tego, że jestem antysemitą to jestem jeszcze nie tolerancyjnym heteromanem. Przepraszam, ale jedyne co ja żywię do tych ludzi to współczucie, że ich Bozia pokarała." - ależ skąd, nie jesteś nietolerancyjnym (pisane razem) heteromanem, ale homofobem :) w swojej wypowiedzi masz też odpowiedź na własne pytanie, dlaczego geje i lezbijki tak manifestują swoją normalność - ano dlatego, by taki ktuś z Czarnogrodu, który pozornie uznaje ich normalność, nie musiał rzucać takich tekstów o współczuciu i karze boskiej.
Dalej piszesz:
"Żydzi podczas II WŚ i po niej zawarli pakt z komunistami i to nawet jasno pokazane jest w tym filmie." lub wcześniej: "dlaczego żydzi zamiast walczyć z Niemcami w polskiej armii szli jak baranki na rzeź do obozów zagłady?" - brawo, brawo, niebawem się dowiem, że to Żydzi podpisali pakt z Ruskimi i napadli na Polskę, a potem - by nie walczyć - zamknęli się w obozach koncentracyjnych i dokonali samopalenia:) Nie, nie jesteś antysemitą, masz tylko specyficzne, jedynie słuszne spojrzenie na historię i "obiektywny, niesterotypowy" pogląd odnośnie roli, jaką odegrali w niej Żydzi ;)

ocenił(a) film na 8
Artur_Dwie_Szopy

"niebawem się dowiem, że to Żydzi podpisali pakt z Ruskimi i napadli na Polskę, a potem - by nie walczyć - zamknęli się w obozach koncentracyjnych i dokonali samopalenia:)"

:)

To mógłby być niezły scenariusz filmu, ale pewnie ktoś by się obruszył, że to niezgodne z historią.

A tak poważniej, to myślę, że to całkiem nieźle podsumowuje wszystkie dyskusje na temat tego filmu. Film i jedno wydarzenie, odnośnie którego i historycy i "naoczni" świadkowie wyrażają zupełnie różne, a często wykluczające się prawdy, wywołały dyskusje na forum o tym, jak to źli są Żydzi (czy też może żydzi, bo czasami to sam już nie wiem kogo to powinienem nie lubić). Większość gorąco podkreśla swój brak antysemityzmu, ale nikomu nie przyjdzie do głowy, że uporczywe przytaczanie kolejnych faktów, że Żydzi są tacy wstrętni jest kompletnym zaprzeczeniem tego twierdzenia, bo coś te fakty mają chyba udowadniać. W tym kontekście raczej nie będzie to fałszywość wydarzeń filmu Opór, bo jeśli ktoś doszukuje się związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy losami żyjących w lasach żydów (co wydaje się jedynym bezspornym faktem tej historii), a tym, ze Żydzi posiadają banki, by na tej podstawie obalić wizję reżysera, to brak mi słów dla takiej logiki.

Wypada jeszcze napisać kilka słów o filmie. Po pierwsze podobał mi się. Dlaczego? Bo po prostu przyjemnie się go oglądało. I na szczęście zdążyłem go zobaczyć jeszcze zanim przyszło mi do głowy czytanie wynurzeń co poniektórych na tym forum. Wtedy nie wiedziałem jeszcze, że w zasadzie to nie wiadomo, czy przypadkiem główny bohater nie jest zbrodniarzem, a nie bohaterem i czy film jest bardziej zakłamaną fabułą, czy też dokumentem. Dzięki temu po prostu przyjemnie patrzyło mi się na przedstawioną tam opowieść (nie 'historię', żeby nieopatrznie nie wywołać, więcej niż potrzeba, głosów oburzenia). Film nie był mistrzostwem, ale zrobił na mnie pozytywne wrażenie, więc dostał osiem gwiazdek.

Zastanawiam się teraz, już po przeczytaniu kilkudziesięciu komentarzy, że film nie powinien być wyświetlany w polskich kinach, czy niektórzy tak bardzo tęsknią za cenzurą? "True story" na początku filmu? Blair Witch Project też był reklamowany jako prawdziwa historia, i masa innych filmów które lepiej niż Defiance udawały prawdę historyczną również, więc jeśli ktoś nie jest w stanie traktować z dystansem wizji reżysera, to problem nie leży w tej wizji, tylko w widzach raczej. Jak oglądam taki film to nie spodziewam się raczej dokumentu, bo, jak ktoś to już napisał, włączyłbym sobie Discovery. Że Zwick gloryfikuje Żydów (Żyda?). Być może, ale ma do tego prawo, tak samo, jak Polacy mają prawo gloryfikować swoich bohaterów i nie przedstawiać ich ciemnych spraw.

Ja na przykład nie znałem tej części historii i była niewielka szansa, że bym ją poznał. Poznałem ją, być może, w przeinaczonej postaci, ale co z tego? Czy któryś z elementów filmu obraził Polaków jako naród bezpośrednio? Raczej nie. Czy postać grana przez Craiga wpłynęła, albo wpłynie jakoś na moje życie? Raczej nie (chyba, że jako postać grana przez Craiga). Czy ludzie w państwach, gdzie według Was obywatele są głupsi od Polaków, pomyślą sobie po tym filmie gorzej o Polsce? A może lepiej o Żydach, gdy zobaczą małą grupkę, która, inaczej niż reszta, sprzeciwiła się najeźdźcy i z wielką determinacją schowała się w lesie, by bronić się od czasu do czasu zaciekle i uciekać głębiej pomiędzy drzewa, a w międzyczasie obrobić kilka okolicznych wiosek (bo ja tak właśnie odebrałem historię przedstawioną w filmie)? Nie sądzę. Więc w czym kłopot? Myślę, że dla ogromnego grona odbiorców ten film nie był i nie będzie niczym więcej jak historią obejrzaną dla przyjemności. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie uznawał tego za podstawę do wypowiadania swoich sądów na temat wojny, bo od tego są inne źródła. Ale jak widać dla niektórych to podstawa, by jeszcze bardziej nienawidzić Żydów.

A tak trochę zbaczając z tematu.... zastanawiające jest, jak mało osób narzeka na to, że być może historia dotycząca starożytnego Rzymu (pisana przez nienawidzących lub uwielbiających swoich cesarzy historyków i trudna do zweryfikowania) jest do cna zmanipulowana. No tak, ale tą traktujemy już z dystansem, jak bajeczkę o odległych czasach, bo przecież to było tak dawno i tak daleko.

o_magic

Trochę się zapędziłeś: "Co do rzezi w Kielcach to ludzie powinni wiedziec ze to Rosja sprowokowala ta akcje zabijajac mlodego kielczanina i wskazujac za
winnego zydow." 1. Nie było wówczas Rosji, a poza tym ona raczej nie zabiła;), mordu dokonały nie tylko formacje mundurowe (żołnierze, milicjancji (w tym ORMO, PPR, UB, fakt, wielu z nich - jak mówią świadkowie - mówiło po rosyjsku), ale w głównie zwykli mieszkańcy (zwłaszca robotnicy huty) przy przyzwoleniu władz, owych mieszkańców prowokowali sami milicjanci, roznosząc plotkę o tym, że dzieci chrześcijańskie są porywane i mordowane przez Żydów. 2. Żaden chłopak nie zginął, ponieważ odnalazł się po dwóch dniach, gdy już otumanieni, "prawi" obywatele Kielc zlinczowali i wymordowali 37 Żydów (35 rannych). Powiniejeś to wiedzieć, skoro tam mieszkasz! Poza tym nazwy narodowości piszemy dużą literą, ze nie wspomnę o zupełnym ignorowaniu zasad interpunkcji - studyncie:). Poza tym, jak widać po postach wielu tu piszących, wyczulenie (fakt - czasem przesadzone, podobnie jak czarnoskórych w USA) Żydów na punkcie urzedzeń i nienawiści rasowej jest uzasadnione, skoro w Polsce tak czesto się z nim spotykają.

ocenił(a) film na 1
Papa_Ratzi

Zgadzam się z twórcą tego tematu, że historia przedstawiona w filmie jest w większości fikcją: oto jak wyglądał atak na Naliboki wg dotychczasowych ustaleń:

http://www.naszawitryna.pl/jedwabne_913.html

Cytat:
Prokuratorom udało się także uzyskać kserokopię szyfrogramu tzw. Brygady Stalina z 11 maja 1943 r. do Pantelejmona Ponomarienki i Michaiła Kalinina. Zawiera on meldunek o przeprowadzeniu ataku na Naliboki. Czytamy w nim: "w nocy na 8 maja Brygada Stalina pod dowództwem Gulewicza rozbiła miasteczko Naliboki. Zabito ponad 250 osób, zniszczono i zdobyto ciężkie karabiny maszynowe (...), spalono: tartak, elektrownię, niemiecki majątek, budynki i domy organizatorów samoobrony i gorzelnię spółdzielczą". Meldunek jest podpisany przez Grigirija Sidoruka - dowódcę zgrupowania partyzantów sowieckich strefy iwienieckiej. Napadu na Naliboki dokonali partyzanci sowieccy z oddziałów wchodzących w skład tzw. Brygady Stalina, w tym m.in. z oddziału partyzantów żydowskich dowodzonego przez Tuwię Bielskiego.

Tak więc mamy tu film o mordercach polaków - wypisz wymaluj...

crimson1

Tu akurat zgadzam się z Tobą w 100%.
Od początku wiadome było, że oddział Bielskich współpracował z sowietami i brał udział w akcjach przez nich przeprowadzanych, również w napadzie na Naliboki.
Ta kwestia nie ulega wątpliwością.
Zamiast wydawać pieniądze na filmu o zbrodniarzach wojennych lepiej byłoby nakręcić film o Marku Edelmanie który naprawdę na to zasłużył. ;)