PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434429}

Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34586
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

Dziwi mnie tu ta krytyka tego filmu,spełnia on wszystkie wymogi tego gatunku, i pod tym kątem go oceniam. Co do treści (prawdy),to od tego są historycy.Gdybym miał dawać dobre oceny tylko tym filmom które ukazują tylko prawdę to 99% odpadało by w przedbiegach.
Może to złe porównanie, ale dlaczego takie (niezgodne z "prawdą") filmy jak Rambo czy nasze; Kloss i Szarik i dużo innych ,otrzymały 8/10 a ten nie może,bo komuś nie podoba się ideologicznie.
TU SIĘ POWINNO OCENIAĆ SAM FILM !!!

ocenił(a) film na 1
jag55

Rambo to film na faktach? nie wiedziałem :D

Od filmu opowiadajacego prawdziwa historie czego sie wymaga prawda? A jak dla Ciebie równie dobrze w lesie mogliby bronić sie Tatarzy to mozesz 8/10 dać :D

josee

A czy Opór to film dokumentalny? tez nie wiedziałem ?
Został on nakręcony na podstawie powieści, a ta też nie jest dla mnie dokumentem.
Co do drugiej rzeczy ,masz rację , mogą być i Tatarzy, bo na portalu tym
oceniam filmy , a nie historię.
I mam nadzieję że moja ocena skłoni innych do obejrzenia tego filmu,bo jest tego wart, i że nie będzie tak że ktoś daje 1/10 dla zasady bez oglądania, i ma jeszcze czelność wielce wypowiadać się na ten temat.
Nawiasem mówiąc film ten naprawdę musi być dobry , skoro wywołuje tyle emocji. Chyba że rzeczywiście panuje tu antysemityzm?

ocenił(a) film na 7
jag55

Ja wlasnie zabieram sie za oglądanie filmu. Założyciel tematu ma 100% racji, jak chcesz obejrzec prawdę to włącz sobie discovery, a jak chcesz obejrzec film z fabułą to włącz opór.chce go Obejrzeć , bo chce się rozerwać, a nie po to by poznać historię.

ocenił(a) film na 1
jag55

ano gdyby tego napisu 'true story' w filmie nie było, to nie byłoby tyle krzyku. Traktowałbym film jak jakies Rambo :)

Problem polega na tym (i o tym jest cała dyskusja) że film ten (rzekomo) opowiada prawdziwą historię. Bo faktycznie miały miejsce wydarzenia zwiazane z Żydami w lesie... Nie mówi on [film] jednak o ciemnych stronach historii (np. o maskakrze we wsi Naliboki). Nie chodzi tu o antysemityzm czy ksenofobie. Bo i jakby to byli Tatarzy, a reszta historii taka sama, to film dalej słusznie traktowanoby jak oszustwo/kłamstwo (bo zrobiono z morderców bohaterów). Myśle, ze z powodu występujących Żydów filosemici bronią zaciekle tej "nowej prawdy".

I tu cały spór.

pozdr.

josee

Z niepokojem czytam co tu się pisze na temat tego filmu, i dochodzę do wniosku,że film ten oglądali sami profesorzy historii,i że to Oni a nie kto inni mają rację. Ale jak przejrzeć jakie mają zainteresowania (po filmach i ocenach,jakie oglądają), to aż wyć się chce nad ich tutaj wypocinami.Jak tu już ktoś kiedyś napisał "Titanic" też miał "true story",
i w nim też przeinaczono masę faktów,ale nikt z tego nie robił takiej afery jak tu. No ale tam nie chodziło przecież o żydów,może dlatego ?.
Film był nakręcony na podstawie powieści (nie pamiętam teraz autora),i to może jego trzeba winić ?. Nawiasem mówiąc film był już krytykowany zanim go ukończono. I to też daje do myślenia dlaczego właśnie film o żydach,którzy zachowują się w nim "inaczej niż powinni" jest tak obrzydzany.
To jest właśnie ta przyczyna , a nie sam film.
OCENĘ TAMTYCH CZASÓW ZOSTAWMY HISTORYKOM (Oni sami nie wiedzą jak to ocenić) , A TU OCENIAJMY SAM FILM.

ocenił(a) film na 7
jag55

Jag55 dobrze gadasz, ja jestem w trakcie oglądania filmu i musze powiedziec ze bardzo mi sie podoba, mimo iż to o czym jest spór na forum (żyd dobry czy zly) traktuje z przymruzeniem oka

ocenił(a) film na 1
jag55

po filmach i ocenach o zainteresowaniach moich sie nie dowiesz :)

Rozumiem twoje zdanie (g... cie przeslanie filmu i pozniejsze konsekwencje obchodza)

Titanic nie zatuszował masakry tak jak ma miejsce w tym filmie (masakra ta nie jest moim wymyslem, a jest poparta stanowiskiem IPNu). "zachowują sie inaczej niz powinni"? Chyba "inaczej niż zachowywali".

Sama autorka ksiazki o Tewje Bielskim przyznala, ze w filmie sa sceny, które nie miały miejsca.

Jak to w innym watku napisano:
Zróbmy film o Hitlerze. Pokażmy go w nim jako ojciec narodu, czuły artysta, normalny człowiek. I kogo by w tedy obchodziło, że jest ludobójcą? Oczywiscie na początku filmu wzmianka, ze jest "true story".

Jak ocenisz taki film, nawet gdyby sie okazał rewelacyjnym filmem tylko mijajacym sie z prawdą?

Ignoranci dadzą 10/10 i beda bronić swoich racji...

josee

Josee- pewnie się zdziwisz , ale w pełni się zgadzam z Twoimi argumentami.Różnimy się tylko oceną tego filmu i nic więcej.
Zarzucasz mu kłamstwo historyczne. Otóż film przedstawia przecież tylko wątek przetrwania(czy to było kłamstwo?),ale pominięto w nim pozostałą działalność braci Bielskich.
I teraz jest pytanie czy można tak ostro krytykować za coś,czego w nim nie było (chociaż być powinno)?. A może doczekamy się się Oporu 2, 3, itd.
gdzie i to będzie pokazane? Moja ocena jest tylko i wyłącznie za sam film , a przesłanie ? - odpuszczam sobie:))
Nie zgadzam się tylko ( i to mnie zmusiło do zajęcia głosu) ze stwierdzeniem jednego "kinomana"na tym forum ,że filmu nie oglądałem ale z zasady daję 1/10.
A co do IPN ,to i tam niestety nie mają pełnej jasności co do wydarzeń w Nalibokach, no ale nie mnie to oceniać, bo o tym w filmie nie wspomniano:)

ocenił(a) film na 9
josee

Wiesz czegoś, czego historycy nie wiedzą?? Dlaczego piszesz ze masakra we wsi Naliboki była sprawą Bielskich?? Przecież oni są PODEJRZANI o udział w tej napaści, ale nigdzie nie ma dowodów ze faktycznie tam byli.

POCZYTAJ TROCHE ZANIM SIE WYPOWIESZ!!!!!

- IPN twierdzi, że Bielscy nie brali udział w masakrze
- Inne źródła donoszą że Bielscy w rejonie tej wsi byli ale rok przed masakrą.
- Komisja ds ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Łodzi rozpoczęła śledztwo w tej sprawie. Na 80 dotychczas przesłuchanych świadków masakry TYLKO kilkunastu uważa, że wśród atakujących były osoby narodowości żydowskiej.(pada stwierdzenie żydzi nie ma podanych nazwisk !!!!!!! )

To jest portal o FILMACH wejdź na forum historyczne to pogadamy o spekulacjach ale nie obrzucaj ludzi błotem jak to w polskiej mentalności jest przyjęte. Ale pewnie jesteś z tych, którzy równie łatwo obrzucali mięsem Wałęsę pewnie też z przekonaniem uważasz ze był Bolkiem. Najpierw poczytaj, dowiedz się sie, a dopiero później formułuj osądy.

Ja oceniam film 9/10 bardzo dobry film, rewelacyjna gra aktów, akcja trzyma w napięciu do samego końca, ale arcydziełem bym tego nie nazwała.

ocenił(a) film na 10
josee

Oceniasz film a nie historie , pomyliłeś portale , wiec zarejestruj się na jakimś portalu historycznym i tam pisz !!!

ocenił(a) film na 10
jag55

Zgadzam się z Tobą jag55 w 100% że film ocenia się jako film a nie od strony historycznej. Ci co krytykują ten film jak już im zresztą prawie każdemu z osobna napisałem pomylili portale. Podzielam Twoje zdanie i pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
jag55

Zgadzam się. Wczoraj obejrzałem film i mi się on bardzo podoba.

Szkoda że na portalu filmowym udzielają się jakieś prawiczki, ale nimi nie ma się co przejmować zbytnio bo stają się już historią.

Młodzież ma ich w d*** i tak już zostanie.

Film dobrze zrealizowany i wart obejrzenia.

ocenił(a) film na 10
caribbean

Dokładnie tak - podzielam Twoje zdanie :)

Tengu

Odpowiedzcie mi drodzy poprzednicy czy filmy takie jak Pianista Romana Polańskiego tudzież Lista Schindlera Spielberga zostały nagrodzone szeregiem nagród za to że są fajnymi filmikami czy za odniesienia do tak obcej waszym małym móżdżkom historii? Hm załóżmy że (co jest wątpliwe jak sądzę)wydedukowaliście jednak, jaki wpływ ma rzeczywistość na odbiór filmu i odpowiedzcie mi na pytanie Czy Film w którym padają nazwy własny i daty odsyłające do konkretnych wydarzeń i osób z rzeczywistości, opowiadający zupełnie inną opowieść niż historia może być arcydziełem czy filmem nawet bardzo dobrym?? Zresztą nie wiem czy się za bardzo nie wysilam skoro największym marzeniem Tengu zapewne jest pojawienie się oceanu strachu 3 bo że "zejście 2" będzie to wiadomo od dawna. Film naprawdę średniawka a zakłamana historia postawia niesmak po obejrzeniu 4/10 .

Caribbean coś dla ciebie i reszty młodzieży która wie co to dobre kino znajdźcie forum dla siebie. Pozdrawiam wszystkich normalnych.

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Grafika:Poor-emo-kid.jpg