PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8424}

Ostatni jednorożec

The Last Unicorn
1982
7,5 5,1 tys. ocen
7,5 10 1 5088
6,5 2 krytyków
Ostatni jednorożec
powrót do forum filmu Ostatni jednorożec

Pomóżcie!

ocenił(a) film na 10

Oglądałam ten film dwa razy, i choć było to już całe wieki temu, pamiętam go jako arcydzieło i chciałabym zakupić wersję dostępną w Polsce na DVD. Zionę jednak niechęcią do ogólnie pojętego polskiego dubbingu, traktując go jako zło konieczne. Pytam się, więc tych, którzy uświadczyli dubbingu z ?Ostatniego jednorożca?: czy jest, co najmniej znośny?

ocenił(a) film na 10
DuoD

Na pewno nie. Ale tez podczepiam sie pod prośbę. Mozna to gdzieś dostać? Bez dubbingu rzecz jasna.

Motorcycle_Boy

osobiście uwielbiam tą bajke, pamietam z dzieciństwa. ryczałam jak bóbr. własnie ściągam angielską wersje z ARESA. jak bedzie właściwa wersja to spróbuje wrzucić na neta. pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
sagia

pewnie już zdobyłeś tą płytę ale jeśli nie to muszę szczerze przyznać, że polski dubbing pozostawia wiele do życzenia... Książę Lir przetłumaczony jest jako książę Leon... Denerwowało mnie to, więc zdobyłam angielską wersję, która dzięki Mii Farrrow nie ma sobie równych. Polecam książkę, ponieważ film to tylko jej mała cząstka. W filmie nie ma wielu wątków przez to traci wiele na znaczeniu metaforycznym.

ocenił(a) film na 10
Czakira

A gdyby tak można było bez przeszkód sięgnąć po tę książkę... W księgarniach - nie ma, w antykwariatach - nie ma, do kupienia w internecie - nie ma. Cóż... bywa.

ocenił(a) film na 10
Ase

dwa tygodnie temu była książka na allegro... ja znalazłam moją dając ogłoszenie w gazecie. mam też po angielsku, sprowadzaną z Londynu. nie ma to jak maniactwo :) szukaj dalej, może niedługo znowu się pojawi na jakiejś licytacji. zawsze mogę też ją pożyczyć, ale wiadomo, że to nie to samo co jej posiadanie :P

ocenił(a) film na 10
Czakira

Pożyczyć, oo, ale dobrze xD Ale mimo wszystko poszukam, może kiedyś... :P

ocenił(a) film na 10
Ase

a tak przy okazji kupowania w księgarniach. ja też bym chciała mieć własny, nowiutki, nieużywany model książki (takie maniactwo), toteż czy ktoś byłby chętny do przyłączenia się do napisania prośby do proszyńskiego, żeby wznowili (ogólnie wszystkich) książek Beagle'a?

ocenił(a) film na 10
raven_shadow

Oczywiście, że tak. Przynajmniej ja. ^^ (za króóóóóóóóóóki)

ocenił(a) film na 10
Ase

to się cieszę. a ja mam jeszcze jednego newsa do sprzedania jest, tak jakby, druga część ostatniego, zwie się "two hearts" i jest dodatkiem do audiobooka (w sensie, że to opowiadanie jest). może jak ładnie poprosimy, to nam i to wydadzą?

ocenił(a) film na 10
raven_shadow

a mogłabyś powiedzieć coś więcej na temat tego opowiadania?

ocenił(a) film na 10
Czakira

a no pewnie, że moge.
jak wszyscy wiemy Beagle, ma problemy z otrzymywaniem honorarium za filmy itd. więc połączył swoje siły z conlan press i wydał wraz z nimi audiobooka do "ostatniego jednorożca". ale szkopół był taki, że samego gołego audiobooka conlan press wydać nie chciał, więc "zażądali" napisania seuqela do jednorożca. i tak powstało "two hearts".
i teraz jak plotka głosi, "two hearts" jest luźno powiązane z ostatnim. występują te same postacie plus jedna nowa. podobno nasz ukochany jednorożec tym razem podrużuje z jakimś demonem i o to cała rzecz się rozchodzi.
słyszałam jeszcze, że to opowiadanie można gdzieś na sieci dostać, ale czy to prawda to ja nie wiem.

do wcześniejszych postów - proszyński NIE CHCE i NIE WYDA ponownie ŻADNEJ książki Beagle'a. miła by była jakaś szersza akcja fanów, bo ja sama nie mam tam siły przebicia.

ocenił(a) film na 10
raven_shadow

może po prostu nie mogą jej ponownie wydać... może trzeba spróbować u samego źródła... czytałam wszystkie dostępne w Polsce książki Beagle'a, wielka strata, że nie można ich dostać w normalny sposób;/

ocenił(a) film na 10
Czakira

http://www.peterbeagle.com/works/shorts/two_hearts.htm
to jest to opowiadanie/nowela "two hearts". niestety znalazłam tylko po angielsku...

ocenił(a) film na 10
Czakira

wydać mogą, tylko nie chcą/ nie planuja. wola wydawac takie gnioty jak opowiesci z narni i inne zlote kompasy, bo to jest latwa kasa i tyle. ja mam w planach zakrojenie akcji na fandomie miedzynarodowym, ale to po maturze, bo teraz czasu braknie -_-""

ocenił(a) film na 7
raven_shadow

Jeśli nadal aktualne, to ja bym chętnie zrobiła co się da, żeby wydali.

ocenił(a) film na 10
Iyou

tak myślałam, żeby zebrać po prostu podpisy pod reedycją (ogólnie) książek Beagle'a. tylko nie wiem jak to technicznie zorganizować.

jakby ktoś chciał to "dwa serca" były przetłumaczone w czasopiśmie "sience-fiction".

ocenił(a) film na 9
Czakira

W takim razie są co najmniej dwie wersje polskiego dubbingu, gdyż w tej którą posiadam ja, zachowane zostało imię Lir; i ogólnie, to nie mam porównania do oryginału angielskiego (będąc dzieckiem oglądałam dokładnie tą samą wersję PL), dlatego jakoś niespecjalnie tęskno mi do oryginału, zwłaszcza, że jest tak trudno dostępny. Chyba tylko z amazon można go zamówić, ewentualnie na ebay spróbować znaleźć.

Pozdrowienia dla wszystkich was, którzy jak ja wspominają tę bajkę z dzieciństwa.

użytkownik usunięty
DuoD

a ja mam jedno pytanie, bo w sumie oglądałam go już bardzo dawno temu, ale coś mi się przypomniało... czy ona pozostała jednorożcem czy została z księciem?

ocenił(a) film na 10

pozostała jednorożcem i wróciła do swojego lasu. w książce książę spotkał nawet później księżniczkę w potrzebie ale nie uwzględnili tego w filmie.