Ostatni samuraj

The Last Samurai
2003
7,7 282 tys. ocen
7,7 10 1 281955
6,2 39 krytyków
Ostatni samuraj
powrót do forum filmu Ostatni samuraj

Strata cennego czasu. Zwłaszcza, że film rozwleczony jest do granic. Znudził mnie śmiertelnie i zirytował swoją nachalną hollywoodzkością, przewidywalnością i patetycznością. Skupia się w nim wszystko co najgorsze w tego typu superprodukcjach, od nieodzownej obecności pięknych kobiet (w tym przypadku jednej) portretowanych w malowniczych ujęciach (ach, to rozkoszne wygięcie ciała i rozpuszczone włosy, to ramiączko zalotnie opuszczone po kąpieli w strumieniu itd.) przez obowiązkowe dojrzewanie bohatera do przyjęcia innej perspektywy patrzenia na świat aż po dopracowane w najmniejszym szczególe walki, w których jednak dramaturgii za grosz nie uświadczysz, tak są perfekcyjne i dopieszczone. Do tego kiczowata wręcz podniosłość niektórych scen, w zamiarze reżyserskim mających zapewne wzruszać. Ech, szkoda słów. Ten film ogląda się ziewając, a emocjonalne napięcie towarzyszy jedynie niecierpliwemu wyczekiwaniu napisów końcowych.

Diana

Super film. Gówno wiesz na temat filmów.

ocenił(a) film na 3
Raven_33

Na akord piszesz te komentarze, SirŚwistaku / Ravenie?

ocenił(a) film na 1
Diana

Autor tematu ma racje i jestem tego samego zdania.
Uznanie nalezy sie za fachowa wypowiedź w przeciwności do
"dzieci" - oponentów zapatrzonych w kino akcji.

ocenił(a) film na 1
tomek_900

Gdyby Ostatni Samuraj nie mial wiekszych aspiracji niz zwykle kino akcji to w sumie moznaby go przelknac. Tyle ze film byl reklamowany jako dramat historyczny, a to juz przesada.

ocenił(a) film na 1
Motorcycle_Boy

Zgadzam się, film strasznie rozdmuchany, miałam wrażenie, że na siłę "starano się nas wzruszyć". Fakt, nie lubię kina akcji, ale jeżeli niesie ze sobą jakieś mądre przesłanie to jestem w stanie oglądnąć. Niestety ten film w moim przekonaniu miała za zadanie podnieść chore męskie ego. ;/

ocenił(a) film na 10
Christa

Stratą cennego czasu byłoby poznac Ciebie czyli tak nudną i żałosną osobę. Najlepszy film w historii kina - 10/10.