PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31082}

Płytki facet

Shallow Hal
2001
6,0 36 tys. ocen
6,0 10 1 36166
5,2 12 krytyków
Płytki facet
powrót do forum filmu Płytki facet

Zbyt stereotypowo

ocenił(a) film na 4

Film z góry jest skazany na porażkę, jest zbyt stereotypowy, ale mało tego niedopracowany. Chodzi mi tutaj głównie o wizje "płytkiego".

1. Stereotyp

Wogóle nie wiem dlaczego przyjęło się że kobiety grube, brzydkie to te dobre a młode, ładne są tymi złymi. Wg. tego filmu tak jest, osobiście nie wiem skąd taki pomysł. Film został nakręcony w Ameryce gdzie większość społeczeństwa jest po prostu gruba, a od reszty musimy odjąć te bez uroku osobistego. I teraz może mi powiecie że społeczeństwo amerykańskie jest takie dobroduszne i skore do pomocy? Guzik prawda!

2. Niedopracowanie

Zapomnijmy o pierwszym punkcie i załóżmy że naprawdę jest tak jak pokazuje nam reżyser, grube są cacy chude są be... I teraz tak widzimy wizję głównego bohatera, idzie przez park i co widzi? Całe masy dobrodusznych obywateli. I tu nasuwa się pytanie, skoro z brzydkich robi ładnych to dlaczego w filmie nie ma przeciwieństwa?

3. Płytki Film

Dla mnie jest to kolejny amerykański wytwór a'la "szkoła uczuć", niby ma nam coś powiedzieć ale tak naprawdę jest to po prostu mydło. Eh... i w każdą środę puszczają tym podobne filmy w TV.

4. Ocena

Mimo skopanego wykonania film miejscami bawi a przecież o to w tym wszystkim chodzi, niestety przez wykonanie tylko 4/10

roll_2

Co do tego stereotypu w pewnym sensie się zgadzam. Lecz z mojej obserwacji wynika, że ładne dziewczyny mają znacznie większe poczucie własne wartości i niestety również więcej jest tych Ładnych i głupich niż Brzydkich i głupich. Nie mówię, że wszystkie takie są, lecz niestety bardzo często bywa tak, że mając przed sobą 2 dziewczyny - ładną i brzydką, większe prawdopodobieństwo jest, że ta brzydsza będzie mądrzejsza. Moim zdaniem najlepsze są te "średnie", nie mające wiele kompleksów i nie wywyzszające się jak niektóre "wytapetowane" laski.

Jeśli chodzi o niedopracowanie to chyba coś przeoczyłeś. Przykładem przeciwieństwa jest koleżanka Rosemary, która Halowi wydawała się stara i brzydka, bo miała podły charakter. Natomiast z wyglądu wcale nie była brzydka, widoczne było to w samochodzie podczas rozmowy z Rosemary. To działało w obie strony i szkoda, że nie może być tak naprawdę...