PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=369419}
6,4 9,0 tys. ocen
6,4 10 1 8970
6,7 21 krytyków
Paranoid Park
powrót do forum filmu Paranoid Park

Przyzwoity film, ma klimat, nie wiemy co się dzieje do pewnego momentu. Fajna metafora parku dla skejtów, jako "nieudanej" ucieczki bohatera w inny świat. Podobało mi się także jak reżyser ujął szkołę i postacie otaczające Alexa, była w tym jak mi się wydaje krytyka i ukazanie tragedii młodego pokolenia ludzi, którzy bez norm moralnych i zainteresowań snują się bez celu i nie wiedzą co robić w otaczającym ich świecie. Dochodzi przez to w konsekwencji do tragedii bohatera. Reżyser też zgrabnie pokazał jak jedna zła decyzja, może zmienić życie, w tym przypadku było to wybranie się Alexa do parku. Ciekaw była też rola policjanta, który odwiedził uczniów- dało to kontrast między światem nastolatków, a bardziej moralnym i poukładaną rzeczywistością.
W filmie mogą się nie podobać momenty w których pokazywane są jazdy na deskorolce (jest ich kilka)i specjalnie przedłużane sceny kiedy bohater chodzi przez korytarze albo bierze prysznic- ta druga scena trwałą chyba 5 min- mnie to akurat nie przeszkadzało, ale jeśli ktoś lubi zwięzła i wartką akcje to mu się to nie spodoba.