W tym filmie nie chodzi o sama akcje, fabule... Po innych wypowiedzich wnioskuje ze nie kazdy to wychwycil. To nie jest kino banalne i latwe typu jakas komedia romantyczna... to dramati wymaga od nas troche zadumy. Rezyser doskonale operuje emocjami, jakie ten film powoduje, w niektorych momentach przywoluje surrealistyczne kadry z dobrze dobrana muzyka i wprawia nas w swego rodzaju trans i zadume... Robi to wrazenie, jakby film nagle zatrzymywal sie czekajac na nas, az zdamy sobie sprawe z emysli bladza nam po glowie, a gdy juz do tego dochodzimy, surrealistyczna wizja znika, i podejmowany jest dalej watek.
Oprocz fabuly, z ktorej na pierwszy rzut oka dowiadujemy sie o problemach wspolczesnej mlodziezy, ich chaotycznym mysleniu, ich dzialaniu, Paranoid Park wyzwala wnas cos co obok obrazu i dzwieku plynie wraz z nimi i wspolnie dziala na jego odbior.
Film prktycznie nie ma zakonczenia, daje nam to swobode...
Osobiscie odobal mi sie film i dal mi do myslenia, polecam wszystkim, ale przestrzegam ze aby go dobrze odebrac, ymaga od nas skupienia i koncentracji.
In7ane 8/10
Zdecydowanie to film dla cierpliwych, bardziej wymagających i ceniących takie statyczne filmy widzów. Znakomita muzyka, eksperymentalne zabiegi dotyczące montażu. Po prostu rzecz dla tzw. "wyrobionych" odbiorców. Kiedy byłem w kinie, obok mnie młode dziewczyny bardzo się nudziły, ale po prostu jeszcze nie dorosły do filmu o dojrzewaniu.
Mi również film się podobał. Jest w miarę oryginalny i świetnie pokazuje co się może dziać z psychiką młodego człowieka po nieumyślnym morderstwie. Nie sugeruje odpowiedzi, reżyser pozostaje w roli niezainteresowanego obserwatora.
To co mi się nie podobało to wtórność stylu. Kiedy zabierałem się za oglądanie filmu pt. Paranoid Park, nie wiedziałem, że nakgręcił go Van Sant. Ale gdy zobaczyłem początkowe napisy, pomyślałem "O, to pewnie film Van Santa". Oczywiście odczułem satysfakcję ze znajomości kina, gdy po chwili zobaczyłem jego nazwisko:) Niestety na napisach się nie skończyło. Film za bardzo przypomina Słonia. Długie ujęcia maszerujących ludzi, niezobowiązujące, banalne rozmowy... To już było. Dlatego jak dla mnie tylko 7/10.