no fakt nie mógł zabić tyranozaura bo nie żył w tym samym okresie co tyranozaur ;)
Racja, dzieli ich ok. 30 mln lat. Ale przecież mówimy tu o filmie, w którym są oba te dinozaury, a nie o realiach życia mezozoicznego :P w filmie 'wszystko może się zdarzyć' :]
Witam serdecznie wszystkich:)
Mowa tu o dinozaurach. Jeden przez drugiego się przegadujecie, a tak naprawde nikt nie wie jakie one byly. Nawet najlepszy paleontolog nie może w 100% potwierdzić swojej teorii bo (jak wyżej wspomniano ;] ) DINOZAURY WYGINĘŁY WIELE MILIONÓW LAT TEMU ;]
Poza tym to tylko film, a w filmach takich jak ten większość wydarzeń ( lub "bohaterów" ;] ) to FIKCJA ;]
Pozdrawiam wielbicieli dinozaurów:)
Otóż wszscy nie macie racji, w rzeczywistości największymi teropodami (czyli dinozaurami drapieżnymi) były tak naprawdę gigantozaur i spinozaur, t rexa wylansowało społeczeństwo niestety nie możliwe było aby spinozaur i t rex się spotkali gdzyż mimo występowania w tym samym okresie czyli kredzie (125 - 65 mln lat temu) dzieliło ich miliony lat spinozaur pojawił się w środkowej kredzie a t rex zaledwie 3 mln lat przed jej końcem. skąd to wiem? studiuję paleontologię:)
t rex 12 m dł 5 m wysokości spinozaur prawie 17 m dł a wysokość 6,5 niestety t rex przegrywa z kretesem...
Charakterystyczną cechą spinozaura są wysokie wyrostki kolczyste kręgosłupa, o wysokości co najmniej 1,69 m i prawdopodobnie połączone płatem skóry, tworząc strukturę przypominającą żagiel, chociaż niektórzy autorzy sugerowali, że były one pokryte mięśniami i przypominały garb. Twierdzono, że struktura ta mogła służyć do termoregulacji lub odstraszania wrogów. Według szacunków opartych na podstawie skamieniałości opisanych w 2005 roku dorosły spinozaur mógł osiągać około 16–18 metrów długości i ważył 7–9 ton, czyli więcej niż Tyrannosaurus rex i Giganotosaurus
Warto też porównać przednie kończyny spinozaura i tyranozaura. Zakładając, że oba te dinozaury były drapieżnikami, w walce bardziej przydałyby się dłuższe łapy, jakie miał spinozaur, w porównaniu do krótkich kończyn tyranozaura.
łapy spinozaura rzeczywiście były bardzo ale to bardzo przydatne .......rozpędzona łapa spinozaura waliła z siłą rozpędzonej do 60 km/h ciężarówki (wg. mnie to by było jakieś 4,5 tony)......czyli t.tex po takim ciosie no niestety ale muszę to powiedzieć (a raczej napisać ;DD) byłby zginą........pazury których długość przekraczała 20 cm + siła = bardzo niebezpieczna broń której powinny się wystrzegać każde zwierze żyjące za jego panowania ....
no tak pazury według mnie były jeszcze dłuższe miały na pewno jakieś 40 cm,co do wielkości spinozaura to wiem,że osiągał długość 21m + odległość między kośćmi to jakieś 23-25m długości,tak jak kolega wspomniał miał potężne łapy i pazury,jego przodek z europy baryonyx jego nazwa oznacza ,,Ciężki Pazur''.
tak masz rację.....spinozaur miał taką siłę w łapach że po samym uderzeniu zwierze mogło by dostać poważnych obrażeń .....czyli łapa+ostre jak sztylet pazury=zabójcza broń ...
rozważajcie :)
no dobra ale oni tworząc ten film nie mogli o tym wiedzieć bo zostało to odkryte w 2005 roku