Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338710
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

Fatalne

ocenił(a) film na 4

Ludzie, pokażcie mi ryczącego Legwana, a natychmiast dam temu filmowi 10 punktów. Co za dźwięki te dinozaury wydają? Czy samochód to nie taki duży żółw? Rex nie powinien mieć żadnych kłopotów z wyciągnięciem zawartości z konserwy. W końcu one żyły na ziemi z 15 razy dłużej niż ludzie i są takie głupie? Po co im te nosy? Dla ozdoby? W 3 sekundy każdy człowiek powinien zostać wywąchany, złapany i skonsumowany. Fatalne. A dinozaury ruszają się jak paralitycy.

ocenił(a) film na 7
inqistor

no, no. . .
w pewnym sensie masz rację, ale wiesz zapewne jak trudno jest technicznie to zrobić. ale sam pomysł na fil jest dobry, tyle że jeszcze zbyt trudny do wykonania, a szkoda. . .

ocenił(a) film na 10
inqistor

zgadzam się z Tobą, jednak wyobraź sobie taki film, że już w ciągu pierwszych 5 minut dinozaury zjadają wszystkich ludzi i film się kończy ;-P

inqistor

Faktycznie Spielberg nie potrafił zrobić zbyt emocjonującego widowiska, ale wyobraźcie sobie co by było gdyby za kamerą zasiadł mistrz kina popularnego?

ocenił(a) film na 8
Albertino

No a kim niby jest ten Spielberg? Roznosicielem gazet?

Albertino

do mojego postu: chciałem napisać "nie zasiadł"

ocenił(a) film na 10
inqistor

no dobra, może i masz rację, ale nie sądzisz że gdyby rex zjadł wszystkich ludzi zaraz na początku to nie byłoby tego filmu?... jak myślisz, czy wydano tyle kasy na efekty specjalne po to, by wszyscy ludzie zostali skonsumowani zaraz na początku??... pozdro dla wszystkich dino-fanów ;););)

ocenił(a) film na 7
inqistor

Skoro już tak dogłębnie analizować ten film - chodźby pod kątem zachowania dinozaurów to musicie zauważyćjedno : te dinozaury są stworzone genetycznie więc nie będą 100% kopiami prawdziwych.

ocenił(a) film na 9
inqistor

Hmm... no faktycznie jak dzisiaj ogladalem ten film w TV to nie byl tak fajny jak wydawalo mi sie wczesniej... w '93:P Ale przez sentyment dalem temu filmowi 9 punkcikow:) Dzisiaj... a w zasadzie wczoraj:) stwierdzilem ze to bardzie film familijny niz scince fiction:P albo przygodowy to lepsze slowo:) Mimo to podoba mi sie i uwazam ze Spilberg mial bardz dobry pomysl... i nawet mu wyszlo:P Polecam ten film tak osoba w wieku... 9-16 latek:)

Pozdrawiam
..::Rower666::..

__Rower666__

Jeślui już o filmie mowa to jaki tytuł ma piosenka którą słychać gdy lecą na wyspę helikopterem. Błagam pomużcie....

ocenił(a) film na 9
Aragorn

tytuł tej piosenki nazywa się po prostu jurassic park stworzony przez Johna Williamsa.Najlepiej kup soie soundrack.

macart2

Piosenka nazywa się "Journey to the Island" więc słaby z ciebie znawca bo sam dowiedziałem się o tym pół roku temu....

użytkownik usunięty
inqistor

a mi się ten film podobał :P po za tym, jak sobie wyobrażasz, "wydawanie dźwięków" przez dinozaury? Spelberg miał taką wizję i już. A każdy kto chociaż raz, był na stronie discowery, i zagnlądnął do dzialu o dinozaurach, wie, że żaden dinozaur nigdy nie zjadł człowieka. Dinozaury baly się ludzi i na prawdę żaden z praprzodków człowieka nie widziałdinozaura, więc teraz raczej powinno nas dziwić nie czemu tak powolnie atakują tych ludzi, lecz czemu atakują tych ludzi....

ocenił(a) film na 7

heheh, film jest troche starawy i dzisiaj dinozaury by się lepiej poruszały... jestem oburzona: mam 15 lat, ale zdaje sobie, że "Park Jurajski" jest dość głupawą bajeczką...

ocenił(a) film na 7
Renfri

"Dinozaury baly się ludzi" - słucham ? HAHAHA. Czy ty wogóle wiesz o czym mówisz ? Dinozaury wymarły (prawdopodobnie z powodu uderzenia meteorytu, który spowodował duże zniszczenia i zakrył ziemię kurzem a ten nie przepuszczał promieni słonecznych. Zrobiło sie zimno i nie przyjemnie, dinozury nie wytrzymały w tej temperaturze - jedna z teorii, najbardziej prawdopodobna) zanim na ziemi pojawił się człowiek (albo praludzie ;p)
Mam nadizeję, ze nie bierzesz za przykład filmów jak np."milion lat przed naszą erą" :D

użytkownik usunięty

Co ty bredzisz ?! Ujarałeś się człowieku czy jesteś kreacjonistą. Żaden dinozaur na oczy człowieka nie widział.

ocenił(a) film na 6

tu chodziło o to że one były przez ludzi hodowane więc pewnie od czasu do czasu dostawały łupnia za nieposłuszeństwo, a tak na marginesie to gdyby człowiekowi udało się jakimś cudem przenieść w mezozoik powiedzmy do kredy i gdyby człowiek spotkał T. Rexa lub odwrotnie, to drapieżnik w ogóle by nie zwrócił na niego uwagi, a to dlatego że pachniemy jak małe ssaki których łapaniem Tyrannosaurus nawet nie zawracałby sobie głowy

ocenił(a) film na 10
inqistor

Dinozaury panowały na ziemi około 140 milionów lat więc widze że nie jesteś w temacie.I pewnie też nie wiesz że zwierze nie jest głupie,ma wrodzony instynkt i nim sie kieruje.A ryk tyranozaura jest świetny,ale ty byś wolał żeby mówił ludzkim głosem,wtedy wiedziałbyś o co chodzi.Skończ najpierw podstawówke albo gimnazjum a potem sie wypowiadaj.wtedy dowiesz sie że nie ma słowa 'wywąchany' może być co najwyżej wytropiony.

ocenił(a) film na 10
JamesFord

Mój komentarz jest tylko jeden. Kto nie lubi tego filmu znaczy że go nie rozumie. dziękuje za uwagę;)

ocenił(a) film na 10
inqistor

tylko wiesz to ze dinozaury żyły duzo wczesniej od człowieka i znacznie od niego dłuzej to nie oznacza ze miały byc wybitnie inteligentne jak np; naczelne. Jakbys słuchał kiedys na lekcjach to wiedziałbys ze mózg takiego T-Rexa miał pojemnosc ok 85 do 95 cm szećciennych. A człowiek miał oczywiscie ten pierwotny Hommo-Sapiens od 1490 do 1500 cm. Więc nie pierol mi tu że dinozaury miały otwierac konserwy. A jak umisz liczyc to policz sobe ilę dziś taki prawdziwy inteligętny człowiek po dziwnych szkołach jaką ma objetosc mózgu.

inqistor

That is correct!

ocenił(a) film na 9
inqistor

Dzieci poszły na jurassic world i się zaczyna...